Το τέρας του Κέβαν…

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης

Το τέρας του Κέβαν…Ποιος είπε ότι πρέπει να έχουμε ειδικές γνώσεις για να ακολουθήσουμε το χόμπι μας και να πετύχουμε; Είναι προφανές ότι αν καταφέρουμε και κάνουμε την κλίση μας επάγγελμα θα είμαστε ευτυχισμένοι άνθρωποι, όμως αν για οποιονδήποτε λόγο πάρουμε άλλο δρόμο δεν σημαίνει ότι πρέπει να πούμε αντίο στα όνειρά μας. Ο Κέβαν Σάχιν είναι το καλύτερο παράδειγμα!

Ο 68χρονος σήμερα ιδιοκτήτης καφέ στην περιοχή του Ντόρσετ στην Αγγλία, είχε μανία από μικρός με την παλαιοντολογία, όμως λόγω βιοποριστικών αναγκών δεν κατάφερε να ακολουθήσει σπουδές σ’ αυτόν τον τομέα. Δεν σταμάτησε, όμως, να διαβάζει ειδικά βιβλία, να ενημερώνεται για την επιστήμη και να… ψάχνει μανιωδώς όπου μπορεί για απολιθώματα, τα οποία είναι πολύ συχνά στην συγκεκριμένη επαρχία.

Η επιμονή του ανταμείφθηκε πριν από πέντε χρόνια. Εντόπισε τμήματα κρανίου ενός προϊστορικού τέρατος, το οποίο αποδείχτηκε ότι δεν ήταν δεινόσαυρος, αλλά… πλειόσαυρος. Ένα τέρας που ζούσε στη θάλασσα, ζύγιζε 12 τόνους και είχε ένα στόμα τόσο μεγάλο και δόντια τόσο κοφτερά, που μπορούσε να καταπιεί μεμιάς έναν μεγάλο λευκό καρχαρία! Ο Σίχαν άρχισε εντατικές έρευνες στην περιοχή και κατάφερε, με την επιμονή του, να μαζέψει όλα τα κομμάτια του απολιθώματος, τα οποία και παρέδωσε στο τοπικό μουσείο απολιθωμάτων του Ντόρσεϊ. Οι ειδικοί κατάφεραν να ανασυνθέσουν τα σαγόνια του τέρατος, το οποίο υπολογίζεται ότι ζούσε πριν από 150 εκατομμύρια χρόνια!

Η δικαίωση ήλθε από την ίδια την επιστήμη. Το τέρας, το πρώτο αυτού του είδους που ανακαλύπτεται στη γη, ονομάστηκε επιστημονικά Pliosaurus Kevani, δηλαδή… πλειόσαυρος του Κέβαν! Ετσι το όνομα του Σίχαν περνάει για πάντα στην ιστορία της παλαιοντολογίας, έστω κι αν αυτός είναι μόνο ερασιτέχνης ερευνητής και όχι κάποιος πολυσπουδαγμένος καθηγητής πανεπιστημίου…

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης,

Influence:

Ο Αργύρης Παγαρτάνης είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε κάτω από έναν μεγάλο παγκόσμιο χάρτη…