Ένα κέικ είναι πάντα καλοδεχούμενο σε ένα σπίτι. Ακόμα και όσοι δεν τα καταφέρνουν με την μαγειρική μπορούν να καταπιαστούν …
Το τέλειο υγρό κέικ μπανάνας σοκολάτας χωρίς αυγά
Ένα εξαιρετικό κέικ μπανάνας σοκολάτας χωρίς αυγά, με υπέροχη σοκολατένια σάλτσα, με υγρή πλούσια υφή, με γεύση μπανάνας που θα λατρέψουν όσοι το δοκιμάσουν. Μια απλή και εύκολη στην παρασκευή της συνταγή που αν σας αρέσουν οι μπανάνες και η σοκολάτα θα πρόκειται σίγουρα να την δοκιμάσετε και να την απολαύσετε με την οικογένειά σας και τους φίλους σας!
Υλικά συνταγής
Για το κέικ
- 1 φλ. τσαγιού (125 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 φλ. τσαγιού (60 γρ.) σκόνη κακάο
- 1 κ.γ. (6 γρ.) μαγειρική σόδα
- 2 κ.γ. (8-9 γρ.) μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κ.γ. (3 γρ.) αλάτι
- 3/4 φλ. τσαγιού (150 γρ.) καστανή ζάχαρη
- 1/2 φλ. τσαγιού (113 γρ.) βούτυρο μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
- 1/2 φλ. τσαγιού γάλα + 1 γεμάτο κ.γ. ξύδι ή χυμό λεμονιού
- 3-4 ώριμες μπανάνες, περίπου 1¼ φλ. τσαγιού (300 γρ.)
- 120 γρ. σταγόνες σοκολάτας ή 120 ημίγλυκη σοκολάτα πολύ ψιλοκομμένη
- 1 κ.γ. (5 γρ.) εκχύλισμα βανίλιας
Για την επικάλυψη
- 2-3 κ.σ. (20-30 γρ.) ΜΙΝΙ σταγόνες σοκολάτας
Για την σάλτσα σοκολάτας
- 1/2 φλ. τσαγιού (60 γρ.) σκόνη κακάο
- 1/3 φλ. τσαγιού (70 γρ.) ζάχαρη
- 1/4 κ.γ. αλάτι
- 1/2 φλ. τσαγιού (120 ml) νερό
- 1 κ.γ. (5 γρ.) εκχύλισμα βανίλιας
Για το σερβίρισμα
- Σαντιγί ή παγωτό επιλογής σας
Εκτέλεση συνταγής
Για το κέικ:
- Αναμιγνύετε το γάλα με το χυμό λεμονιού ή το ξύδι 10 λ πριν ξεκινήσετε την εκτέλεση της συνταγής και το αφήνετε στην άκρη μέχρι να το χρειαστείτε. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και βουτυρώνετε και στρώνετε με αντικολλητικό χαρτί 1 στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενη βάση 20 εκ.
- Κόβετε τις μπανάνες σε κομμάτια, τις ρίχνετε μέσα σε ένα μέτριο μπολ και τις πολτοποιείτε με ένα πιρούνι. Σε άλλο μέτριο μπολ ρίχνετε το αλεύρι, την σκόνη κακάο, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και τη μαγειρική σόδα τα αναμιγνύετε καλά με σύρμα και τα αφήνετε στην άκρη.
- Σε τρίτο μεγάλο μπολ βάζετε το μαλακωμένο βούτυρο με την ζάχαρη και τα χτυπάτε με το μίξερ μέχρι να έχετε ένα κρεμώδες μείγμα. Προσθέτετε τις πολτοποιημένες μπανάνες και το εκχύλισμα βανίλιας και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ρίχνετε και το γάλα, που θα έχει φουσκώσει ελαφρώς με το ξύδι ή το λεμόνι, και χτυπάτε για λίγο να ενσωματωθεί πλήρως.
- Στη συνέχεια, μειώνετε στο χαμηλό την ταχύτητα του μίξερ και αρχίζετε να προσθέτετε, μέσα στο μείγμα μπανάνας, σταδιακά το μείγμα αλευριού, λίγο τη φορά χτυπώντας διαρκώς να ενσωματώνετε μετά από κάθε προσθήκη. Μην το χτυπήσετε πολύ γιατί θα σφίξει το κέικ. Τέλος προσθέτετε τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατεύετε με σπάτουλα να ενσωματωθούν.
- Αδειάζετε το μείγμα στην έτοιμη φόρμα, ισιώνετε την επιφάνειά του και πασπαλίζετε στην επιφάνειά του τις ΜΙΝΙ σταγόνες σοκολάτας. Ψήνετε το κέικ σας στον προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λ ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσετε στο κέντρο του βγει καθαρή. Το βγάζετε από το φούρνο και το αφήνετε σε σχάρα μέχρι να κρυώσει εντελώς.
Για τη σάλτσα σοκολάτας:
- Μέχρι να ψηθεί το κέικ ετοιμάζετε τη σάλτσα. Σε ένα κατσαρόλι ρίχνετε τη σκόνη κακάο, τη ζάχαρη και το αλάτι, ανακατεύετε, προσθέτετε και το νερό και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως.
- Μετά μεταφέρετε το κατσαρόλι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και από την ώρα που θα πάρει βράση το αφήνετε να σιγοβράσει για 1 λ ανακατεύοντας διαρκώς. Το αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε τη βανίλια, ανακατεύετε να ενσωματωθεί και το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει.
Για το σερβίρισμα:
Χτυπάμε παγωμένη κρέμα γάλακτος με 35-36% λιπαρά σε πηχτή σαντιγί. Ξεφορμάρετε το κρύο κέικ σε πιατέλα σερβιρίσματος, το κόβετε σε κομμάτια, προσθέτετε στην επιφάνεια κάθε κομματιού σαντιγί, ή παγωτό επιλογής σας, το περιχύνετε με την σάλτσα σοκολάτας και καλή σας απόλαυση!