Το σέλινο στο διατροφικό σου μενού

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Το σέλινο είναι ένα λαχανικό που ανήκει στην οικογένεια Apiaceae. Είναι γνωστό για τα τραγανά του μέρη, ενώ οι άνθρωποι συχνά το καταναλώνουν ως ένα σνακ με χαμηλές θερμίδες. Ωστόσο, δεν είναι μόνο φτωχό σε θερμίδες. Υπάρχουν μια σειρά από άλλους λόγους για τους οποίους μπορείτε να συμπεριλάβετε αυτό το λαχανικό στη διατροφή σας.

Το σέλινο πιστεύεται ότι είναι ευεργετικό για το πεπτικό σύστημα και το καρδιαγγειακό σύστημα. Επιπλέον, οι σπόροι του φυτού χρησιμοποιούνται ευρέως στην ιατρική για να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου.

Διατροφική ανάλυση του σέλινου

Αντιοξειδωτικά

Το σέλινο είναι μια πολύ πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών και περιέχει τα ακόλουθα φυτοθρεπτικά συστατικά: φαινολικά οξέα, φλαβονοειδή, φλαβόνες, φουρανοκουμαρίνες, και φυτοστερόλες.

Βιταμίνες και μέταλλα

Το σέλινο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ και περιέχει επίσης φυλλικό οξύ, βιταμίνη Α, κάλιο και βιταμίνη C.

Φυτικές ίνες

Το σέλινο παρέχει επίσης ένα δίκαιο ποσό διαιτητικών ινών. Μάλιστα, περιέχει 1,6 γραμμάρια φυτικών ινών ανά 100 γραμμάρια.

Δυνητικά οφέλη για την υγεία

Τα πιθανά οφέλη για την υγεία που προσφέρει το σέλινο περιλαμβάνουν: μείωση της αρτηριακής πίεσης, μείωση του κινδύνου του καρκίνου και πρόληψη που σχετίζεται με την ηλικία εκφύλισης της όρασης.

Μείωση της αρτηριακής πίεσης

Δεν υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι οι σπόροι του σέλινου μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης μεταξύ των ανθρώπων. Ωστόσο, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Medicinal Food εκτίμησε ότι το σέλινο (Apium graveolens) διατηρεί την αρτηριακή πίεση σε φυσιολογικές τιμές.

Οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «τα εκχυλίσματα από σπόρους σέλινου έχουν αντιυπερτασικές ιδιότητες και μπορεί να καταστούν ένας αντιυπερτασικός παράγοντας σε χρόνια θεραπεία αυξημένης αρτηριακής πίεσης.»

Πρόληψη του καρκίνου

Το σέλινο περιέχει ένα φλαβανοειδές που ονομάζεται λουτεολίνη. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η συγκεκριμένη ουσία κατέχει αντικαρκινικές ιδιότητες.

Άλλα πιθανά οφέλη

Άλλα πιθανά οφέλη περιλαμβάνουν: τη θεραπεία πόνου στις αρθρώσεις και τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, και αποτελεί καταπραϋντικό του νευρικού συστήματος. Ωστόσο, δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία για να υποστηρίξουν πλήρως αυτούς τους ισχυρισμούς.

Κίνδυνοι και προφυλάξεις

Το σέλινο ανήκει σε μια μικρή ομάδα των τροφών που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις προκαλώντας θανατηφόρο αναφυλακτικό σοκ. Ως εκ τούτου, όσοι είναι αλλεργικοί σε διάφορα φυτά θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και να ελέγχουν τις ετικέτες των τροφίμων (δεδομένου ότι ακόμη και μικρά ίχνη σέλινου μπορεί να προκαλέσουν αντιδράσεις).

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…