Το ρύζι αντικαθιστά το τσιμέντο
Ενισχυμένο σκυρόδεμα, υψηλής αντοχής μπορεί να παραχθεί με την αξιοποίηση της τέφρας φλοιού ρυζιού (ΤΦΡ),σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Η μελέτη παρουσιάστηκε στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο, με θέμα «Αξιοποίηση Βιομηχανικών Παραπροϊόντων στη Δόμηση», που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Αιανής Κοζάνης.
Η ανακάλυψη αυτή οφείλεται σε Έλληνες επιστήμονες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πανεπιστημίου που εκπόνησαν τη μελέτη σε συνεργασία με το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της εταιρείας Agrino.
Πέρα από τα ευρέως γνωστά υλικά (ιπτάμενη τέφρα, σκωρία, κτλ.), που η έρευνα έχει καταδείξει ως αποτελεσματικούς μερικούς υποκατάστατες του τσιμέντου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» της ΓΓΕΤ, αξιολογήθηκε η τέφρα φλοιού ρυζιού (ΤΦΡ) που παράγεται στις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας Agrino.
Σύμφωνα με τη μελέτη, με την προσθήκη του νέου αυτού υλικού στο σκυρόδεμα, προκύπτει ένα νέο δομικό υλικό υψηλών αντοχών για εξειδικευμένες χρήσεις. Επιπλέον, αν και η περιορισμένη παραγωγή τέφρας, που εκτιμάται σε 500 τόνους ετησίως, μόνο από τη συνολική παραγωγή της Agrino, θεωρείται αμελητέα για ενσωμάτωση του υλικού στη συνηθισμένη παραγωγή της τσιμεντοβιομηχανίας, εντούτοις η εντυπωσιακή βελτίωση που έδειξε η ΤΦΡ με ελεγχόμενη άλεση, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι, περαιτέρω άλεση θα οδηγήσει σε περισσότερο εντυπωσιακά αποτελέσματα.