“Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέη”, με λιτή και ζωντανή ματιά

Συντάκτης: Φώτης Τζανάκης

Η λιτότητα της σκηνοθεσίας και η “ζωντάνια” στην απόδοση των ρόλων από το castτης θεατρικής παράστασης “Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέη“ (θέατρο Βαφείον Λάκης-Καραλής) έδωσαν ζωή στην κάθε σκηνή του μυθιστορήματος του Oscar Wilde. Μια παράσταση που σίγουρα κάνει τον θεατή να αισθάνεται παραπάνω από παρατηρητής στα εξελισσόμενα γεγονότα της ιστορίας.

Τα σκηνικά ήταν μια καρέκλα, ένα τραπεζάκι και ένας πίνακας όπου εμφανίζονταν στην σκηνή όποτε απεικονιζόταν κάποιος εσωτερικός χώρος από το μυθιστόρημα. Η μεταφορά του θεατή σε εξωτερικές σκηνές αφέθηκε στο ταλέντο των ηθοποιών που δεν απογοήτευσαν. Παρόλο που η μικρή αίθουσα του θεάτρου Βαφειον Λάκης-Καραλής δεν γέμισε, το ποιόν της παράστασης φάνηκε στις θετικές αντιδράσεις του κοινού.

Η μοναδική ιστορία του Oscar Wilde που δημοσιεύθηκε, διηγείται την ζωή του νεαρού Ντόριαν Γκρέυ και των δύο φίλων του, Μπέιζιλ Χαλλγουαρντ και Λόρδο Χένρυ. Ο Μπέιζιλ όντας ζωγράφος στο επάγγελμα, ζητάει από τον νεαρό Ντόριαν να ζωγραφίσει το πορτρέτο του. Σε μια συνάντηση του Μπέιζιλ και του μοντέλου, ο Ντόριαν γνωρίζει τον φίλο του ζωγράφου, Λόρδο Χένρυ, όπου και ελκύεται από τον τρόπο σκέψης και την άποψη του για τον κόσμο.

Στην τελειωτική μορφή του πορτρέτου, ο ζωγράφος Μπέιζιλ πια θαυμάζει τον Ντόριαν για την ομορφιά του και τον θεωρεί υπεύθυνο για την τελειότητα του έργου του. Από την άλλη όμως ο Ντόριαν θαμπώνεται από την ομορφιά του πορτρέτου, και πείθεται ακόμα περισσότερο από την θεωρία του Λόρδου Χένρυ, πως για το μόνο που αξίζει να ζει κανείς είναι η εξωτερική ομορφιά και η ικανοποίηση όλων των ηδονών. Την ίδια στιγμή ο νεαρός Ντόριαν εύχεται να μην τον άγγιζε ο χρόνος και κάθε αγγιγμά του να αποτυπόνονταν στον καμβά του πορτρέτου και όχι σε αυτόν.

Από ντροπαλός, ήσυχος και ευαίσθητος χαρακτήρας αλλάζει σε έναν αδίστακτο άνθρωπο με μηδενικά συναισθήματα. Αυτή η αλλαγή του βέβαια δεν έρχεται χωρίς κόστος καθώς μέχρι να καταλάβει το αδιέξοδο της ματαιοδοξίας του θα περάσει από πολλά δεινά.

Το καστ της παράστασης αποτελούταν από: Γ. Τσακίρης, Γρ. Σερμπής, Μπ. Λουκόπολος. Ο ρόλος του Λόρδου Χένρυ ερμηνεύτηκε με σταθερότητα και αυτοπεποίθηση, όπως και ο κεντρικός ήρωας του Ντόριαν Γκρέυ.

Η μουσική υπόκρουση που είχε προστεθεί σε σκηνές ήταν εύστοχη και προσέθετε στο συναίσθημα και την πράξη των ηθοποιών. Επίσης βοηθούσε στην ακριβής μεταφορά συναισθημάτων της εκάστοτε σκηνής στο κοινό, μεταφέροντας το, στην καρδιά των εξελίξεων της ιστορίας.

Η θεατρική παράσταση “Το Πορτρέτο του Ντοριαν Γκρέη” παίζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο θέατρο “Βαφείον Λάκης-Καραλής” στο Μεταξουργείο, Αγ. Όρους 16 και Κωνσταντινουπόλεως, σε σκηνοθεσία Ελ. Δούναβη.

Συντάκτης: Φώτης Τζανάκης,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.