Το πληκτρολόγιο, το ποντίκι και εσύ. Πώς θα συνυπάρξετε χωρίς μυοσκελετικές ανωμαλίες;
Η χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών εντάσσεται πλέον στην καθημερινότητά μας. Η συνεχής ενασχόλησή μας μαζί τους καθίσταται αναγκαία, αλλά πολύ συχνά είναι η αιτία πολλών δυσάρεστων συμπτωμάτων και παθήσεων. Η πολύωρη κακή στάση του σώματος σε συνδυασμό με τη χρήση του πληκτρολογίου και του ποντικιού ευθύνονται για πολλές παθήσεις όπως:
- Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.
- Τενοντίτιδες του καρπού ή του ώμου.
- Επικονδυλίτιδες του αγκώνα.
- Στενωτικές τενοντοελιτρίτιδες.
- Σύνδρομο παγωμένου ώμου.
- Σύνδρομο εκτινασσόμενου δακτύλου.
Γι’ αυτό εάν αισθανθείτε συμπτώματα όπως επίμονη ή επαναλαμβανόμενη δυσφορία, πόνο, σουβλιές, μούδιασμα ή κάψιμο είναι ειδοποιήσεις ότι κάτι δεν πάει καλά.
Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε το σώμα μας από αυτές τις παθήσεις;
Αρχικά, πριν καθίσουμε μπροστά στον υπολογιστή, διευθετούμε τον εξοπλισμό του, (πληκτρολόγιο και ποντίκι), ώστε να διευκολύνεται η σωστή αλλά άνετη στάση του σώματος. Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει:
1. Το πληκτρολόγιο και το ποντίκι να είναι περίπου στο ύψος του αγκώνα. Τα μπράτσα θα πρέπει να ακουμπούν χαλαρά τα πλευρά σας.
2. Το πληκτρολόγιο να είναι μπροστά ακριβώς στο σώμα έτσι ώστε το γράμμα Β να βρίσκεται μπροστά από τον ομφαλό.
3. Να τακτοποιήσετε όσα αντικείμενα χρησιμοποιείτε συχνά, κοντά στο πληκτρολόγιο, ώστε να μην τεντώνεστε για να τα φτάσετε.
4. Να κρατάτε τους καρπούς σας ίσιους καθώς πληκτρολογείτε. Αποφύγετε να κάμπτετε τους καρπούς, προς τα πάνω, κάτω ή πλάγια.
5. Να πληκτρολογείτε έχοντας τους καρπούς και τα δάκτυλα στον αέρα πάνω από το πληκτρολόγιο, έτσι ώστε να μην τεντώνονται τα δάκτυλα για να φτάσουν απομακρυσμένα πλήκτρα.
6.Να χρησιμοποιείτε στηρικτικό καρπού.
7. Προσπαθείτε να μη πιέζετε το ποντίκι ή τα πλήκτρα δυνατά.
Εφόσον έχετε φτιάξει το κατάλληλο περιβάλλον για να χρησιμοποιήσετε τον υπολογιστή, καλό θα ήταν να αποκτήσετε και καλές συνήθειες όσο ενασχολείσθε με αυτόν. Όσο καλό και αν είναι το περιβάλλον, η παρατεταμένη στατική θέση, αναστέλλει την κυκλοφορία του αίματος και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να καταπονούνται μυς, τένοντες και αρθρώσεις.
Η λύση είναι μικρά τακτικά διαλλείματα. Κάθε μισή ώρα κάντε ένα μικρό διάλλειμα για 1-2 λεπτά, κατά τη διάρκεια του οποίου, μπορείτε να κάνετε μερικές κινήσεις- διατάσεις. Ενδεικτικές είναι:
οι κυκλικές κινήσεις των ώμων, οι διατάσεις του καρπού
* Το κείμενο αποτελεί μια συνεργασία του flowmagazine.gr με την φυσικοθεραπεύτρια κ. Μουτάφη. Για περισσότερα κείμενα του συγκεκριμένου αρθρογράφου πατήστε εδώ.