Είναι παντού στη ζωή μας, είναι στα ψώνια μας, είναι στο ποτήρι του καφέ μας, είναι στο γάλα, στα μακαρόνια, …
Το πλαστικό και πώς επιδρά η χρήση του στο περιβάλλον
Ζούμε σε έναν πλανήτη που σφύζει σε πλαστική ύλη. Το πλαστικό είναι ένα υλικό το οποίο σε όλες του τις μορφές είναι το πλέον αποδεκτό υλικό, τόσο από τους καταναλωτές, όσο και από τη βιομηχανία.
Το γεγονός αυτό μόνο τυχαίο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Το πλαστικό έχει πλεονεκτήματα έναντι όλων των άλλων υλικών. Έχει χαμηλό βάρος, έχει μεγάλη αντοχή, δεν αφήνει το νερό να περάσει και το κυριότερο όλων, το πλαστικό, σε όλες του τις μορφές, είναι το φθηνότερο από όλα τα υλικά. Το τελευταίο γνώρισμά του το κάνει πιο προσιτό στον καταναλωτή.
Στη βιομηχανία το χαμηλό κόστος παραγωγής, οι μικρές απαιτήσεις σε πρώτη ύλη και ενέργεια, η απλή παραγωγική διαδικασία, αλλά και η μεγάλη ποικιλία των μορφών και των ειδών του πλαστικού, είχαν σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας εύρωστης βιομηχανίας παραγωγής πλαστικών ειδών, η οποία με τη βοήθεια της συνεχώς αναπτυσσόμενης τεχνολογίας, εμπλουτίζει συνεχώς την παραγωγή νέων πλαστικών ειδών.
Τα είδη των πλαστικών
Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά είδη πλαστικού. Το πλαστικό που χρησιμοποιείται στα μπουκάλια του νερού είναι διαφορετικό απ’ αυτό που χρησιμοποιείται στις πλαστικές σακούλες και τα δύο αυτά είναι διαφορετικά από το νάιλον ή το αφρολέξ. Επίσης τα πλαστικά εκτός από τη σύστασή τους, διαχωρίζονται ανάλογα και από το πως αντιδρούν στην θέρμανση. Έχουμε έτσι τα θερμοπλαστικά τα οποία λιώνουν με την θέρμανση, όπως τα πλαστικά μπουκάλια ή τα τάπερ και το θερμοσκληρυνόμενα, τα οποία σκληραίνουν όταν έρχονται σε επαφή με τη θερμότητα, όπως συμβαίνει με τα ελαστικά των αυτοκινήτων για παράδειγμα.
Τα πλαστικά στο περιβάλλον
Είναι πολλές και διαφορετικές οι εκτιμήσεις που αφορούν το χρόνο, ο οποίος είναι απαραίτητος για να αποδομηθούν πλήρως τα πλαστικά που πετάμε στα σκουπίδια μας. Κάποιες κάνουν λόγο για 500 χρόνια, σαν απαραίτητο χρόνο για τα κοινά πλαστικά. Είναι σαφές ότι αυτό το γνώρισμα των πλαστικών είναι που προκαλεί το μεγαλύτερο κίνδυνο για το περιβάλλον.
- Αυτό που συμβαίνει είναι ότι τα πλαστικά που μένουν στις χωματερές ή στη φύση παραμένουν εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς να διασπώνται. Τα πρόσθετα υλικά που υπάρχουν διαχέονται μέσα από το πλαστικό και δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στο περιβάλλον.
- Στην περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς σε μια χωματερή, τα πλαστικά υλικά με την καύση τους, προκαλούν έκλυση τοξικών αερίων, όπως οι διοξίνες.
- Όταν τα πλαστικά απορρίπτονται στη φύση, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για τα άγρια ζώα, καθώς πολλές φορές αυτά τραυματίζονται και πεθαίνουν εξαιτίας των πλαστικών υλικών.
- Δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι τα περισσότερα από τα πλαστικά είδη παράγονται από το πετρέλαιο το οποίο είναι μη ανανεώσιμος πόρος.
- Οι πλαστικές σακούλες δεν διαλύονται στο περιβάλλον πάρα μετά από πολλά χρόνια. Στη θάλασσα οι ρυθμοί είναι ακόμα πιο αργοί και έτσι οι σακούλες αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για τα ψάρια, τα δελφίνια αλλά κυρίως στις θαλάσσιες χελώνες.
- Έχουν συμβεί περιστατικά όπου έχουν βρεθεί πλαστικές σακούλες στο στομάχι αυτών των ζώων και ο λόγος είναι ότι οι διαφανείς πλαστικές σακούλες μοιάζουν με μέδουσες, που είναι το αγαπημένο φαγητό αυτών των ζώων.
- Οι σακούλες στο βυθό νεκρώνουν την περιοχή που καλύπτουν και στο χώμα και το νερό αποβάλλονται επικίνδυνα χημικά από το πλαστικό υλικό τους.
Η πλαστική σακούλα
Ή μεγάλη ποσότητα πλαστικών σακουλών που χρησιμοποιείται και διατίθεται καθημερινά, είναι ένα σημαντικό πρόβλημα. Αυτό συμβαίνει επειδή γίνεται κατάχρηση σε πολλές χώρες από τους καταναλωτές, όπως η Ελλάδα, καθώς οι πλαστικές τσάντες είναι εύχρηστες, λειτουργικές, ελαφριές, ανθεκτικές και φθηνές για τους καταναλωτές.
Στην Ελλάδα τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι χρησιμοποιούμε 10 δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες τον χρόνο.
Σε πολλές χώρες του κόσμου οι σακούλες πλέον χρεώνονται, όπως και στην Ελλάδα, και υπάρχουν χώρες στις οποίες έχει απαγορευθεί εντελώς η χρήση πλαστικής σακούλας όπως η Τανζανία, Νότια Αφρική και η Ινδία.
Υπολογίζεται ότι οι πλαστικές σακούλες που χρησιμοποιούμε για περίπου 15 λεπτά, δηλαδή όσο χρόνο χρειαζόμαστε για να μεταφέρουμε τα ψώνια μας από το σουπερμάρκετ ή τα εμπορικά μαγαζιά στο σπίτι μας, κοστίζουν 300 εκατομμύρια €. Αυτά τα εκατομμύρια μετά καταλήγουν στα σκουπίδια μας. Σύμφωνα με τον σύνδεσμο επιχειρήσεων supermarket Ελλάδος το κόστος των προϊόντων θα μειωθεί κατά 0,3 τοις 100, τώρα που καταργήθηκε η δωρεάν διανομή της πλαστικής σακούλας.
Μετά τα παραπάνω είναι σαφές ότι εφόσον σεβόμαστε το περιβάλλον μας, θα πρέπει να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε την πλαστική σακούλα και να χρησιμοποιούμε πλέον είτε την πάνινη, είτε την χάρτινη ή τις βιοδιασπώμενες σακούλες. Επιπλέον θα πρέπει να περιορίσουμε στο ελάχιστο την χρήση πλαστικών ειδών μέσα στην καθημερινότητά μας και κυρίως μέσα στο σπίτι μας, δίνοντας έτσι παράδειγμα οικολογικής συνείδησης σε όλα τα μέλη της οικογένειάς μας.