Το πιο απομακρυσμένο σημείο της γης
Μέχρι τώρα γνωρίζαμε τους αεροναύτες, τους κοσμοναύτες, τους αστροναύτες… Ηλθε η ώρα να μάθουμε και τους… χειμωνοναύτες! Αυτόν τον όρο (“hivernauts”, στα γαλλικά) χρησιμοποιεί το Γαλλικό Πολικό Ινστιτούτο για τους επιστήμονες που διαβιούν στον σταθμό Κονκόρντια, ο οποίος βρίσκεται στην καρδιά της Ανταρκτικής, πολύ κοντά στο Νότιο Πόλο, και θεωρείται το πιο απομακρυσμένο κατοικημένο σημείο της υφηλίου.
Ο σταθμός Κονκόρντια φιλοξενεί επιστήμονες απ’ όλη την Ευρώπη, οι οποίοι συλλέγουν πληροφορίες όχι τόσο για τη γη, αλλά για τον πλανήτη Αρη! Απέκτησαν αυτή τους την ονομασία επειδή ταξιδεύουν κάθε χρόνο στο σταθμό κάθε Φεβρουάριο και μένουν σ’ αυτόν τους επόμενους εννέα μήνες (μέχρι το Νοέμβριο), τις περισσότερες φορές χωρίς καν να βγουν! Οι καιρικές συνθήκες, άλλωστε, με συνεχείς χιονοθύελλες, ανέμους πολλών Μποφώρ και θερμοκρασία που κυμαίνεται από -80 ως -100 βαθμούς Κελσίου, είναι το ίδιο αφιλόξενες σα να βρίσκονταν εκτός ατμόσφαιρας, στο διάστημα.
Αυτή τη στιγμή ο σταθμός Κονκόρντια, ο οποίος βρίσκεται σε υψόμετρο 3.800 μέτρων (!), φιλοξενεί 13 επιστήμονες, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα επανδρωμένων διαστημικών πτήσεων της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Εταιρείας. Οι επιστήμονες κάνουν πειράματα και παρακολουθούν τις καιρικές συνθήκες. Ο σταθμός θεωρείται ό,τι πιο κοντινό σε προσομοίωση συνθηκών επιφάνειας άλλου πλανήτη, δεδομένου ότι στον Αρη σύμφωνα με τις μετρήσεις η μέση θερμοκρασία είναι -55 βαθμοί Κελσίου. Φυσικά οι επιστήμονες βιώνουν και την μοναξιά μιας διαστημικής αποστολής, αφού είναι αδύνατον να δεχτούν βοήθεια το εννιάμηνο της παραμονής τους εκεί λόγω καιρικών συνθηκών.
Ξέχωρα από τις επιστημονικές μελέτες παράλληλα διεξάγονται και πολλές ψυχολογικές, αφού οι επιστήμονες μελετούν τα αποτελέσματα και τις συνέπειες της απομόνωσης στους ίδιους τους εαυτούς τους (!), έτσι ώστε να γνωρίζουν τι θα αντιμετωπίσουν ενόψει ενός ανθρώπινου ταξιδιού στον Αρη (το οποίο σύμφωνα με τις μετρήσεις διαρκεί περισσότερο από 17 μήνες). Φυσικά το διάβασμα και η μουσική είναι τα κυριότερα χόμπι των επιστημόνων, όμως όσο περνάει ο καιρός παρατηρείται το φαινόμενο ο καθένας τους να κλείνεται στον εαυτό του και να μην αποζητά τόσο τη συντροφιά των άλλων. Οι επιστήμονες, πάντως, είναι σίγουροι ότι μια μελλοντική αποστολή στον Αρη πρέπει να αποτελείται εξίσου από άντρες και γυναίκες, για να υπάρχει η κατάλληλη ψυχολογική ισορροπία.