«Ένα παιδί που δεν το αποδέχθηκαν, τρέχει όλη του τη ζωή προκειμένου να φτάσει κάπου». Έχω διαβάσει αυτή τη φράση …
Το πείραμα των 10 λεπτών που με φέρνει πιο κοντά στα παιδιά μου
Το να είσαι γονιός είναι δύσκολο και μπλα μπλα μπλα. Το θέμα είναι ότι στο τέλος της ημέρας και ύστερα από 10 ώρες υπερπροσπάθειας, διαπραγμάτευσης και αγώνα, αναρωτιέμαι αν τα παιδιά μου ξέρουν ότι τα αγαπώ. Γιατί, αν στο τέλος της ημέρας μου τα παιδιά μου δεν ξέρουν την απάντηση σε αυτή την ερώτηση νιώθω ότι έχω αποτύχει παταγωδώς. Πρέπει να ξέρουν ότι τα αγαπώ βαθιά και άνευ όρων κάθε ώρα και κάθε στιγμή.
Το γονεϊκό πείραμα των 10 λεπτών
Στις οικογένειες υπάρχει ο χρόνος που περνάμε μαζί με τα παιδιά μας και ο ποιοτικός χρόνος. Δεν ξέρω αν καταλαβαίνετε τη διαφορά, αλλά είναι μεγάλη. Για παράδειγμα το να καθόμαστε μαζί στην τηλεόραση πριν τον ύπνο δεν είναι το ίδιο με το να παίζουμε ή να διαβάζουμε βιβλία παρέα πριν τον ύπνο. Και είναι λογικό ότι τα παιδιά μας νιώθουν την αγάπη μας την ώρα που διαβάζουμε ένα βιβλίο μαζί, που μοιραζόμαστε μια ιστορία, που κάνουμε κάτι παρέα από το να περιφερόμαστε στο σπίτι χωρίς να ανταλλάσσουμε λέξη εκτός των βασικών. Φυσικά δεν είναι εφικτό να απασχολούμαστε όλη μέρα με τα παιδιά, ούτε για ώρες δηλαδή, τουλάχιστον τις καθημερινές, γιατί όλοι είμαστε φορτωμένοι με υποχρεώσεις, μικροί και μεγάλοι.
Επειδή, όμως δεν θέλω να αφήνω τα πράγματα στην τύχη τους, όσον αφορά τον ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά μου, έβαλα ένα πρόγραμμα στον εαυτό μου και κάποια όρια, με την υπόσχεση να τα ακολουθώ πιστά. Αποφάσισα λοιπόν, ότι για 10 λεπτά δεν θα αφήσω να με αποσπάσει τίποτα από αυτά και θα είμαι μαζί τους που ο κόσμος να γυρίσει ανάποδα.
______________________
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τί γίνεται όταν οι γονείς στέλνουν διπλά μηνύματα στα παιδιά;
______________________
Τι θέλεις να κάνουμε; Για ποιο πράγμα θέλεις να μιλήσουμε; Σ’ αγαπώ
Αν και «10 λεπτά» ακούγεται εύκολο και σύντομο, δεν είναι, γιατί ο στόχος είναι να επαναλαμβάνεται κάθε μέρα. Σε αυτά τα 10 λεπτά ρωτάω το παιδί μου τι θέλει να κάνουμε, για ποιο πράγμα θέλει να συζητήσουμε και κλείνω πάντα την μικρή αυτή συνάντησή μας, που είμαι κυριολεκτικά αφιερωμένη πάνω του με την δήλωση της αγάπης μου.
Φυσικά περνάω περισσότερο -ποιοτικό – χρόνο με τα παιδιά μου κάποιες μέρες, και δεν υπαινίσσομαι πως όταν τηρώ το 10λεπτο, θεωρώ ότι ξεμπέρδεψα για σήμερα. Ωστόσο επειδή υπήρχαν μέρες που δεν βρήκα ούτε ένα ουσιαστικό λεπτό για τα παιδιά, αποφάσισα να ξεκινήσω με αυτό που μπορώ καλύτερα: 10 ποιοτικά λεπτά. Και πιστέψτε με λειτουργεί άψογα, γιατί όταν ανακοινώνω: «είναι η ώρα για το δεκάλεπτό μας», τα παιδιά ενθουσιάζονται και το βλέπουν σαν παιχνίδι.
Πάμε να το αναλύσουμε λίγο.
Το δεκάλεπτο γονεϊκό πείραμα συμπεριλαμβάνει τα εξής:
- Τι θέλεις να κάνουμε;
- Για ποιο πράγμα θέλεις να μιλήσουμε;
- “Σ’ αγαπώ”
1. Τι θέλετε να κάνουμε;
Ρωτάω λοιπόν «τι θέλετε να κάνουμε;». Κάθε παιδί διαλέγει αυτό που θέλει να κάνει με τη μαμά ή τον μπαμπά ή και με τους δύο. Η δραστηριότητα που μπορούν να επιλέξουν μπορεί να γίνει εκτός και εντός σπιτιού. Τα παιδιά μου λατρεύουν το γεγονός ότι θα αποφασίσουν εκείνα τι είναι αυτό που θα κάνουμε και κάθε μέρα διασκεδάζουν και μόνο που συζητούν μεταξύ τους για το τι θα είναι αυτό που θα κάνουμε μαζί την επόμενη μέρα. Μερικές φορές φτιάχνουμε μπισκότα, ζωγραφίζουμε, παίζουμε ένα παιχνίδι στον κήπο, κάνουμε έναν μικρό περίπατο. Άλλες τους αρκεί να μου δίνουν μικρές παραστάσεις που έχουν ετοιμάσει από την προηγούμενη με χορό, θέατρο ή γυμναστικές επιδείξεις. Το πιο σημαντικό γι’ αυτά είναι ότι έχουν την αμέριστη προσοχή μου σε ό,τι κι αν κάνουμε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ