Το νόημα της ζωής και πώς να το αποκτήσουμε

Συντάκτης: Εύα Αρβανίτη

Σε κάθε καμπή της ζωής μας, αναρωτιόμαστε πόσο χαρούμενοι και ευτυχισμένοι είμαστε – μια ερώτηση που μας στοιχειώνει στην καθημερινότητά μας. Ωστόσο η ψυχολογία υποστηρίζει ότι αυτό που οι άνθρωποι πραγματικά επιθυμούν είναι να βρουν νόημα στη ζωή.

Σε μια εποχή που προσπαθούμε να εκτιμήσουμε με συνέπεια τη θέση μας στον κόσμο και ως εκ τούτου, να ζήσουμε όσο πιο ικανοποιητικά γίνεται, η αναζήτηση της ευτυχίας όχι μόνο γίνεται κουραστική, αλλά και αποθαρρυντική.

Η ενεργητική παρακολούθηση της ευτυχίας οδηγεί μόνο σε αισθήματα δυστυχίας, σύμφωνα με τις μελέτες, που στοχεύουν να περιγράψουν τους τρόπους με τους οποίους επιδιώκουμε ενεργά την ευτυχία και το πώς αυτή η επιδίωξη οδηγεί σε αυτοκαταστροφή. Ακόμα κι όταν η ζωή αλλάζει προς το καλύτερο, οι άνθρωποι συνεχίζουν να αισθάνονται την απελπισία και τη μοναξιά.

Η λύση, όπως τη θέτουν οι ψυχολόγοι, δεν είναι να επιδιώξουμε την ευτυχία, αλλά τη σημασία, το νόημα στη ζωή. Οι άνθρωποι που δρουν έτσι, τείνουν να είναι πιο θετικοί απέναντι στη ζωή, αποκτώντας καλύτερη ιδεολογία και αντιμετώπιση σε ό,τι κάνουν, σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους.

Η καθιέρωση του νοήματος στη ζωή έρχεται σε τέσσερα βασικά βήματα, σύμφωνα με τις έρευνες:

1) Έλεγχος της αντίληψής μας για τη ζωή

Το πρόβλημα με την αναζήτηση της ευτυχίας είναι ότι μερικές φορές δεν το βρίσκουμε. Όταν συνειδητοποιούμε ότι είμαστε δυσαρεστημένοι, συχνά υποχωρούμε νικημένοι.

Όταν ένα άτομο προσπαθεί να βρει νόημα, κοιτάζει πέρα από την τρέχουσα κατάσταση, τη μεγαλύτερη εικόνα.

Η ζωή είναι γεμάτη σκαμπανεβάσματα και αφήνοντας τους εαυτούς μας να επηρεαστούν από αυτά, μόνο τη δημιουργία της αίσθησης της απελπισίας καταφέρνουμε να φέρουμε στη ζωή μας.

Η εύρεση ενός τρόπου να αναζητήσουμε το νόημα, χωρίς να εστιάζουμε στο εάν είμαστε ή όχι ευτυχισμένοι, μας επιτρέπει να ανοίξουμε τους ορίζοντές μας και να βρούμε μια λύση που θα ταιριάζει στον καθένα.

2) Εύρεση μεγαλύτερων πραγμάτων από τον εαυτό μας

Αυτό έγκειται στην προσπάθεια να ψάξουμε για πράγματα που είναι μεγαλύτερα από εμάς και από όσα ήδη γνωρίζουμε. Με δύο λόγια: να επιδιώξουμε την υπέρβαση.

Η υπερβατικότητα δε χρειάζεται να περιλαμβάνει κάτι πνευματικό ή θρησκευτικό. Η υπερβατικότητα επιτρέπει την εξαφάνιση της αίσθησης του εαυτού σας, ή ακόμα καλύτερα, την ανάμειξη σε ένα μεγαλύτερο μέρος της πραγματικότητάς μας.

Η υπερβατικότητα βιώνεται διαφορετικά από τους ανθρώπους, αλλά συχνά περιγράφεται ως ενθουσιασμός, ένα αίσθημα ότι ανήκουν σε κάτι μεγαλύτερο. Για κάποιους, η υπέρβαση θα μπορούσε να είναι προβληματισμός και αυτογνωσία.

3) Αγάπη για τον εαυτό μας

Συχνά στρεφόμαστε προς τους ανθρώπους γύρω μας για την ευτυχία, πράγμα το οποίο ισχύει και με το νόημα. Αισθανόμαστε μόνοι, ότι η ύπαρξή μας στο σύμπαν δεν έχει αντίκτυπο στο μεγαλύτερο καλό.

Παρόλο που ενδέχεται να μην είμαστε σε θέση να δοκιμάσουμε την παρουσία μας ενάντια σε κάτι μεγαλύτερο, υπάρχουν τρόποι να εξασφαλίσουμε την αίσθηση του εαυτού μας μέσω του ανήκειν· με την οικογένεια, τους φίλους, τους αγαπημένους μας. Περιβάλλοντας τον εαυτό μας με ανθρώπους που μας αγαπούν, είμαστε σε θέση να συνειδητοποιήσουμε ότι η ύπαρξή μας αντανακλάται τους ανθρώπους γύρω μας.

Οι βαθιές σχέσεις υπερβαίνουν τις πράξεις και μερικές φορές ακόμη και τις σκέψεις. Με τη δημιουργία σχέσεων, είμαστε σε θέση να συσχετιστούμε με ανθρώπους πέρα από τον εαυτό μας και να βρούμε νόημα πέρα από αυτό που κάνουμε.

4) Δημιουργία ενός σκοπού

Οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται ότι ο σκοπός τους στη ζωή είναι να ανακαλυφθούν, αλλά ο ορισμός αυτός είναι προβληματικός επειδή καθιστά την ανθρώπινη ύπαρξη άχρηστη.

Ο στόχος είναι να βρούμε νόημα σε πράγματα που δεν συνδέονται με πεπερασμένα πράγματα. Οι δουλειές μπορούν να τερματιστούν. Οι σχέσεις μπορούν να εξαφανιστούν. Τα χρήματα μπορούν να εξασθενίσουν. Αυτό που έχει απομείνει όταν όλα τα άλλα καταρρέουν είναι η αίσθηση του σκοπού μας, και κανείς δεν μπορεί να τον απομακρύνει από εμάς.

Συντάκτης: Εύα Αρβανίτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.