Το νέο αίμα ξανανιώνει την καρδιά
Πόσες φορές έχουμε διαβάσει ότι το «νέο αίμα», δηλαδή η φρεσκάδα από τα νιάτα, οι νέες ιδέες και ο ενθουσιασμός, μπορεί να δώσει νέα ζωή σε μία επιχείρηση, σε μία ομάδα, σε μία κοινωνία; Η έκφραση είναι, φυσικά, μεταφορική, όμως επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ βάλθηκαν να μας πείσουν ότι ισχύει και κυριολεκτικά! Η έρευνά τους, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Cell, δείχνει ότι ότι οι καρδιές γερασμένων ποντικών ξανανιώνουν με μεταγγίσεις νεανικού αίματος… Αν τα ευρήματα ισχύουν και για τον ανθρώπινο οργανισμό (κάτι πολύ πιθανό), η συγκεκριμένη έρευνα ανοίγει το δρόμο για την αντιμετώπιση ενός συχνού καρδιακού προβλήματος στους ηλικιωμένους.
Σύμφωνα με την έρευνα με τα χρόνια ο μυς της καρδιάς τείνει να γίνεται πιο άκαμπτος και παχύς και αδυνατεί να χαλαρώσει ανάμεσα στις συσπάσεις. Η καρδιά διατηρεί την ικανότητά της να ωθεί το αίμα στις αρτηρίες, το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν προλαβαίνει να αδειάσει από αίμα ανάμεσα στους χτύπους. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται διαστολική καρδιακή ανεπάρκεια και δεν μπορεί να αναστραφεί με τις σημερινές θεραπείες.
Ο καθηγητής της καρδιολογίας Ρίτσαρντ Λι με την ερευνητική του ομάδα πραγματοποίησαν διάφορα πειράματα για να ανακαλύψουν αν στο αίμα των νεαρών ατόμων υπάρχει ένας παράγοντας που επαναφέρει τη χαμένη ελαστικότητα του μυοκαρδίου. Σύνδεσαν με χειρουργικό τρόπο το κυκλοφορικό σύστημα ηλικιωμένων και νεαρών ποντικών και διαπίστωσαν μόλις έναν μήνα μετά την επέμβαση ότι οι καρδιές των ηλικιωμένων ποντικών στα οποία πραγματοποιήθηκε το πείραμα μίκρυναν και ανέκτησαν τη νεανική εμφάνιση και λειτουργικότητά τους λόγω μιας πρωτεϊνης που ονόμασαν GDF 11. Οι εργαστηριακές δοκιμές σε καλλιεργημένα κύτταρα έδειξαν ότι η συγκεκριμένη πρωτεϊνη εμποδίζει την υπερτροφία των καρδιακών κυττάρων. Οι ερευνητές τονίζουν, επίσης, ότι η πρωτεϊνη αυτή αναστέλλει τη γήρανση κι άλλων οργάνων του σώματος.