Το “ναι” στη Free Day Diet
Μια συχνή ερώτηση που δέχομαι από πελάτες μου, ιδιαίτερα κατά την πρώτη μας συνάντηση, είναι για το αν το πρόγραμμα διατροφής τους θα περιλαμβάνει μία «ελεύθερη» ημέρα.
Η όλη θεωρία γύρω από την «ελεύθερης» ημέρας δίαιτα ή «Free Day Diet» στηρίζεται στην ελεύθερη βούληση του ατόμου που είναι σε δίαιτα να επιλέξει το τι θα φάει μία ημέρα μέσα στην κάθε εβδομάδα προσπάθειάς του. Δίνει ένα κίνητρο στο να προσπαθεί κανείς περισσότερο και να ακολουθεί τις οδηγίες του κάθε διαιτολογίου με συνέπεια, έτσι ώστε η «επιβράβευσή» του, πέραν της επιθυμητής απώλειας βάρους να είναι και η δυνατότητα να καταναλώνει το αγαπημένο του φαγητό ή/και γλυκό χωρίς τύψεις και ενοχές.
Ή δεν είναι ακριβώς έτσι;
Η αρχή της απώλειας βάρους στηρίζεται σε πολύ απλά μαθηματικά: όταν η δαπανώμενη ενέργεια είναι μεγαλύτερη της προσλαμβανόμενης έχουμε ως αποτέλεσμα την απώλεια βάρους. Η απώλεια ενός (1) κιλού ισοδυναμεί με 7000 kcal (θερμίδες). Έτσι, για παράδειγμα, ένα άτομο για να επιτύχει απώλεια μισού (0,5) κιλού την εβδομάδα πρέπει να μειώσει την εβδομαδιαία θερμιδική του πρόσληψη κατά 3500kcal.
Η «ελεύθερη» ημέρα της δίαιτας, ανάλογα με το τι θα φάει κανείς και σε τι ποσότητα, μπορεί είτε να συμβάλλει στην απώλεια βάρους είτε να διατηρήσει το βάρος σταθερό (σε ακραίες περιπτώσεις υπερκατανάλωσης τροφής μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του βάρους). Για τον λόγο αυτό, ακόμα και στην «ελεύθερη» ημέρα είναι καλό να είμαστε λίγο προσεκτικοί στις επιλογές μας.
Για όσους προτιμούν την «ποιότητα» από την ποσότητα, για όσους δηλαδή ενδιαφέρονται περισσότερο για το τι θα φάνε στη free day τους και όχι το πόσο, προτεινόμενες επιλογές είναι:
- Μικρή μερίδα από το αγαπημένο τους φαγητό (π.χ. 1 μικρό κομμάτι παστίτσιο, 2-3 κομμάτια πίτσα, 1 μικρό πιάτο ριζότο με 4 τυριά κλπ.) συνοδευόμενο από άφθονη σαλάτα.
- Σαν σνακ ή απογευματινό, μικρή ποσότητα γλυκού (π.χ. ½ πάστα ή ένα μικρό κομμάτι γαλακτομπούρεκο).
Για όσους είναι λάτρεις της ποσότητας και του τσιμπολογήματος προτείνεται να δοθεί έμφαση στην κατανάλωση τροφίμων χαμηλής θερμιδικής περιεκτικότητας έτσι ώστε να ικανοποιήσουν την επιθυμία τους και να αποφύγουν την επιβάρυνση της προσπάθειάς τους. Για παράδειγμα:
- τσιμπολόγημα φρούτων και λαχανικών με ένα ντιπ γιαουρτιού και ρυζογκοφρέτες.
-
Στο κύριο γεύμα:
- μεγαλύτερη κατανάλωση λαχανικών ωμών, βραστών ή ψητών (π.χ. μανιτάρια, κολοκύθια κλπ.).
- Κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών (ψητά, βραστά, αχνιστά, μαγειρευτά).
- Μικρά παξιμαδάκια και κριτσίνια.
- Για γλυκό ένα μεγάλο μπολ ζελέ ή σπιτική κρέμα, 2-3 σοκολατάκια κλπ.
Η Free Day Diet αφορά περισσότερο άτομα τα οποία είτε λόγω υποχρεώσεων είτε lifestyle πρέπει να γευματίζουν συχνά εκτός σπιτιού, άτομα τα οποία δυσκολεύονται με τους περιορισμούς και τις απαγορεύσεις, άτομα που χρειάζονται μία «ανταμοιβή» και ένα παραπάνω κίνητρο για να συνεχίσουν την προσπάθειά τους.
Ελίνα Ασημακοπούλου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc
Επιστημονική Υπεύθυνη “Λόγω Διατροφής”, Καλύβια Θορικού
Γ. Γραμματέας Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας (ΕΛ.Δ.Ε.)