Το “ξυπόλητο” κολέγιο διδάσκει την αληθινή ζωή!

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

«Ένα γραμμάριο πράξης αξίζει περισσότερο από τόνους διδασκαλίας», είχε δηλώσει κάποτε ο Μαχάτμα Γκάντι. Με αυτή την ιδεολογία προχωρά το «ξυπόλητο» κολέγιο, ένας πρωτότυπος τόπος διδασκαλίας στην Τιλόνια της Ινδίας. Αποτελώντας την επανάσταση των φτωχών και τη σωτηρία πολλών υποβαθμισμένων κοινοτήτων σε όλο τον κόσμο, απομυθοποιεί τη σύγχρονη έννοια του κολεγίου και των χρημάτων. Η «ξυπόλυτη» προσέγγισή του «σχολείου της ζωής» μεταδίδει αποκλειστικά στους αγράμματους και φτωχούς αγρότες τις απαραίτητες τέχνες, που συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους. Άλλοι γίνονται μηχανικοί ηλιακής ενέργειας και τεχνίτες, μερικοί οδοντίατροι και γιατροί, με την προοπτική ότι όλοι θα συνεισφέρουν εθελοντικά στην εξέλιξη των υποανάπτυκτων χωριών τους.

Λειτουργώντας ως μη-κυβερνητικός οργανισμός, το Barefoot college έχει εξαπλωθεί, από το 1972 μέχρι σήμερα, σε απομακρυσμένα χωριά των 15 πιο εξαθλιωμένων χωρών της Αφρικής και παρέχει τις λύσεις σε απλά προβλήματα που όμως δημιουργούσαν απάνθρωπες συνθήκες ζωής. Μέσα σε 6 μήνες εκπαίδευσης, χωρίς τη χρήση του γραπτού λόγου, προσφέρει πρακτικές γνώσεις ακόμα και σε γιαγιάδες που έζησαν τόσα χρόνια κάτω από την εξαθλίωση των χωριών τους. Μην έχοντας την πολυτέλεια της τεχνολογίας, οι εκπαιδευόμενοι εγκαθιστούν πάνελ ηλιακής ενέργειας, λύνουν το πρόβλημα της ποιότητας του πόσιμου νερού, ασχολούνται με την υγειονομική περίθαλψη, την αγροτική βιοτεχνία και την ακαλλιέργητη γη.

Μέχρι σήμερα, το κολέγιο έχει αναλάβει 900 κοινότητες, όχι μόνο στην Ινδία αλλά και στο Αφγανιστάν, την Αιθιοπία, τον Μαυρίκιο, τη Σενεγάλη, τη Γκάμπια, τη Σιέρα Λεόνε και το Μάλι και κινητοποιεί πάνω από 125.000 ανθρώπους. Σχεδόν 5.500 απομακρυσμένες αγροτικές κατοικίες έχουν εφοδιαστεί με ηλιακή ενέργεια, με τη βοήθεια 110 γιαγιάδων, απομακρύνοντας 30.000 λίτρα κηροζίνης το μήνα από την ατμόσφαιρα της Αφρικής. Παράλληλα, πάνω από 300 μηχανικοί έχουν εγκαταστήσει συστήματα αποχέτευσης και έχουν βελτιώσει την πρόσβαση σε καθαρό νερό, δίνοντας ελπίδα σε περισσότερα από 2,6 εκατ. παιδιά.

Η φιλοσοφία του κολλεγίου

Χωρίς πτυχία και βραβεία, αλλά με την ουσιαστική επιβράβευση στα μάτια των φτωχών ανθρώπων, η «Ξυπόλητη» ακαδημία πιστεύει ότι η παιδεία κατακτιέται στο σχολείο, αλλά η εκπαίδευση από την οικογένεια και το περιβάλλον. Δίνοντας τους την ευκαιρία να αναπτύξουν σημαντικές πρακτικές ικανότητές, οι «φοιτητές» αποτελούν πηγή έμπνευσης για τους δασκάλους και το αντίστροφο. Με τις δραστηριότητες να στηρίζονται στο χωριό, οι «ξυπόλητοι» επαγγελματίες, όπως ονομάζονται, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου, λειτουργούν ως χρήσιμα και απαραίτητα άτομα της κοινωνίας.

Η φιλοσοφία του κολεγίου βασίζεται στην κοινωνική εργασία, που ανοίγει το δρόμο προς την ανάπτυξη της αγροτικής κοινότητας και των αγράμματων μελών της. Οι πέντε αξίες του κινούνται ανάμεσα στην ισότητα, τη συλλογική λήψη αποφάσεων, την αυτονομία, την αποκέντρωση και τη λιτότητα. Άλλωστε γιατί να μην έχουν δικαίωμα στην αξιοπρέπεια και στη διεκδίκηση του τρόπου ζωής οι εξαθλιωμένοι αγρότες, άνθρωποι που καταφέρνουν να επιβιώσουν με 1 δολάριο τη μέρα; Χρησιμοποιώντας την παραδοσιακή γνώση και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους, χτίζονται καθημερινά σπίτια για άστεγους και συστήματα για τη συλλογή του νερού της βροχής στα σχολεία.

Ηλιακά συστήματα και παροχή νερού

Παράδειγμα προς μίμηση αποτελούν οι άνθρωποι που με απλή καθοδήγηση και χωρίς πτυχία και διδακτορικά κατάφεραν να δημιουργήσουν ηλεκτρισμό από τον ήλιο. Πρόσφατα δώδεκα γυναίκες, που είχαν κατευθυνθεί από το «Ξυπόλητο» κολέγιο, κατάφεραν να εγκαταστήσουν δεκάδες ηλιακές μονάδες στα χωριά της Σιέρα Λεόνε ενώ ταυτόχρονα συναρμολογήθηκαν 1500 τέτοια συστήματα στο νέο «Ξυπόλητο» Κολλέγιο που θα εγκαινιαστεί εκεί σε λίγο καιρό.

Παράλληλα, βρέθηκε η λύση στο πρόβλημα του ελάχιστου καθαρού νερού της περιοχής, καθώς μέσα από τη χρήση της βροχής εξασφαλίστηκε η διαρκή πρόσβαση σε πόσιμο νερό, ακόμα και για τα πιο εξαθλιωμένα κοινωνικά στρώματα. Ταυτόχρονα εξαιτίας αυτής της συλλογής, αυξήθηκαν τα επίπεδα των υπόγειων υδάτων, μετατρέποντας έτσι τη διαθεσιμότητα του νερού σε σίγουρη και ελεγχόμενη. Τα αποτελέσματα αυτής της κίνησης ήταν τεράστια, καθώς σώθηκαν χιλιάδες ζωές αγροτών και φτωχών….

Η ζωή του ιδρυτή Μπάνκερ Ρόι

«Στην αρχή σε αγνοούν, μετά σε κοροϊδεύουν, μετά σε πολεμούν και στο τέλος νικάς», λέει η φράση του Μαχάτμα Γκάντι που κατεύθυνε τη στάση ζωής του Μπάνκερ Ρόι, του ιδρυτή του «Ξυπόλητου» Κολεγίου. Με το περιοδικό “ΤΙΜΕ” να τον κατατάσσει στους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο το 2010, ο Μπάνκερ Ρόι γεννήθηκε σε μια πλούσια ινδική οικογένεια και έλαβε ακριβή εκπαίδευση σε κολέγια, που τον καθιέρωσαν ως γιατρό, μηχανικό και διπλωμάτη. Παρ’ όλα αυτά, αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη και να εργαστεί σε ένα χωριό, λέγοντας στη μητέρα του ότι πρόκειται να σκάψει πηγάδια! Η τεράστια επιτυχία του στο «Barefoot» College και η φιλοσοφία του τον μετέτρεψαν σε έναν άνθρωπο που μπορεί να διδάξει την αληθινή ζωή. Όπως είναι φυσικό, έχει κερδίσει πολλά βραβεία στη ζωή του, όπως το “St Andrews”, βραβείο για το Περιβάλλον και το Παγκόσμιο Βραβείο Τεχνολογίας για την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα.

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.