Το καρναβάλι της Ξάνθης

Συντάκτης: Μαρία Γέραλη

Το καρναβάλι της ΞάνθηςΤο μεγαλύτερο καρναβάλι στην πόλη της Ξάνθης είναι αυτό του Ξανθιώτικου – Θρακικών Λαογραφικών Εορτών με ιστορία από το 1966.Το ξανθιώτικο καρναβάλι έχει μια πορεία παραπάνω από 40 χρόνια και αποτελεί το πιο φημισμένο καρναβάλι στην Ελλάδα, αλλά και στα Βαλκάνια.

Στο Ξανθιώτικο καρναβάλι οργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις γύρω από τη μουσική, το χορό και το θέατρο, εκθέσεις με εικαστικό ή άλλο περιεχόμενο, διαλέξεις, παρουσιάσεις βιβλίων και προβολές ταινιών. Τέλος οργανώνονται διάφορες συναυλίες από σπουδαίους καλλιτέχνες. Πάμε όμως να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Ξανθιώτικο καρναβάλι.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΞΑΝΘΙΩΤΙΚΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ

Μέχρι και τη δεκαετία του 1950 οι αποκριάτικες εκδηλώσεις που διοργανώνονταν στην Ξάνθη είχαν κυρίως λαογραφικό χαρακτήρα, με έντονα τα παραδοσιακά θρακιώτικα στοιχεία. Συμμετείχαν κυρίως χορευτικά συγκροτήματα και όλοι οι πολιτιστικοί σύλλογοι των τριών νομών της Θράκης και κάποιοι γειτονικών περιοχών.

Οι κύριοι συντελεστές του Καρναβαλιού δεν είναι άλλοι από αυτόνομους συλλόγους που έχουν ιδρυθεί από παρέες με όρεξη για δουλειά και αγάπη για το καρναβάλι χωρίς να έχουν κάποια επιδότηση από κάποιο δημόσιο όργανο. Οι σύλλογοι είναι 34 και το μόνο έσοδό τους προέρχεται από τις Γιορτές Παλιάς Πόλης όπου κάθε σύλλογος έχει κάποιο στέκι με φαγητά.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ

Το πρόγραμμα του καρναβαλιού διαμορφώνεται ως εξής: Οι εκδηλώσεις ξεκινούν 3 βδομάδες πριν την Μεγάλη Σαρακοστή με την Τελετή Έναρξης. Έτσι ξεκινάει μια σειρά από εκδηλώσεις στην Κεντρική πλατεία και στο Δημοτικό αμφιθέατρο. Την Τσικνοπέμπτη, στο χώρο της κεντρικής πλατείας, πραγματοποιούνται εκδηλώσεις όπως η «Βραδιά Παραδοσιακών Γεύσεων», όπου οι Λαογραφικοί Σύλλογοι της πόλης προσφέρουν εδέσματα, χορό και μουσική από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Το καρναβάλι της ΞάνθηςΟι εκδηλώσεις αυτές κορυφώνονται το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας όπου έρχεται και ο περισσότερος κόσμος. Το Σάββατο στην Κεντρική πλατεία γίνονται διάφορα πολιτιστικά δρώμενα αλλά και συναυλία στην οποία συμμετέχουν διάσημοι τραγουδιστές. Το βράδυ του Σαββάτου διοργανώνεται η μικρή παρέλαση με αρχηγό τον Τζάρο. Τέλος την επόμενη μέρα ξεκινάει από την αρχή της πόλης η μεγάλη παρέλαση που καταλήγει στο Δημοτικό στάδιο Ξάνθης μετά από διαδρομή 3 χλμ.

ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ

Ο θεσμός κλείνει με την καρναβαλική παρέλαση και το έθιμο της καύσης του ομοιώματος του Τζάρου. Το έθιμο της καύσης του Τζάρου έφεραν πρόσφυγες από το Σαμακώβ της Ανατολικής Θράκης και αναβιώνει κάθε χρόνο από τους κατοίκους του ομώνυμου συνοικισμού, ο οποίος βρίσκεται κοντά στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου της Ξάνθης. Η ονομασία «Τζάρος» προέκυψε από τον ιδιόρρυθμο ήχο (τζ,τζ,τζ) που δημιουργούσε η καύση του θάμνου.

Κάθε χρόνο ένα διαφορετικό θέμα ψηφίζεται και βάση αυτού οι σύλλογοι δημιουργούν τα καρναβαλικά κουστούμια.

Συντάκτης: Μαρία Γέραλη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.