Το ήξερες ότι χρειάζεσαι βιταμίνη D;

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Η βιταμίνη D είναι μια από τις πιο σημαντικές βιταμίνες για την υγεία, παρόλα αυτά παραπάνω από τους μισούς ανθρώπους στην Ελλάδα, καθώς και σε όλο τον κόσμο, δεν προσλαμβάνουν επαρκή ποσότητα με αποτέλεσμα να έχουν έλλειψη. 

Τι είναι;

Βιταμίνη D, μια βιταμίνη που δικαιολογημένα έχει κεντρίσει το επιστημονικό ενδιαφέρον όσο καμία άλλη, καθώς πολυάριθμες μελέτες τις τελευταίες δεκαετίες έχουν αναδείξει τον ευεργετικό της ρόλο στην υγεία μας.  Εκτός από την ευρύτατα γνωστή δράση της στην καλή υγεία των οστών, έχει διαπιστωθεί ότι συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος, στην καλή διάθεση, και στη βελτίωση διαφόρων ψυχιατρικών νόσων.

Η βιταμίνη D ως λιποδιαλυτή βιταμίνη που ανήκει στην ομάδα των βιταμινών Α, D, E, K, και απαιτεί τη παρουσία λίπους για την απορρόφησή της από τον οργανισμό. Είναι διαφορετική από τις άλλες βιταμίνες. Στην πραγματικότητα ,είναι μια στεροειδής ορμόνη που παράγεται από τη χοληστερόλη όταν το δέρμα μας εκτίθεται στον ήλιο και για το λόγο αυτό αναφέρεται ως «βιταμίνη του ήλιου». Ωστόσο, η έκθεση στον ήλιο δεν παρέχει πάντα -και ειδικά το χειμώνα- επαρκή βιταμίνη D καθιστώντας απαραίτητη την πρόσληψή της από τη διατροφή και συχνά από τα συμπληρώματα διατροφής.

Τι κάνει; 

Η κύρια δουλειά της βιταμίνης D είναι να διατηρεί τη σωστή ποσότητα ασβεστίου και φωσφόρου στο αίμα , δύο θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για δυνατά οστά. Εάν όμως έχουμε έλλειψη, μόνο μια μικρή ποσότητα ασβεστίου και λίγο περισσότερο από το μισό του φωσφόρου από τη διατροφή μπορούν να απορροφηθούν από το σώμα μας. Έτσι, χωρίς τις επαρκείς ποσότητες ασβεστίου και φωσφόρου τα οστά γίνονται εύθραυστα και σπάνε εύκολα.

Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε βιταμίνη D; 

Βρίσκεται σε τροφές όπως τα λιπαρά ψάρια, ο σολομός, το σκουμπρί, ο τόνος, ο μπακαλιάρος, η πέστροφα, οι σαρδέλες, το μουρουνέλαιο, ο κρόκος του αυγού, οι γαρίδες, η μαργαρίνες, τα εμπλουτισμένα δημητριακά και τα εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά.  Αν και τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί, η πέστροφα, ο τόνος και οι σαρδέλες είναι αξιοπρεπείς πηγές βιταμίνης D, θα πρέπει να τα τρώτε σχεδόν κάθε μέρα αυτά τα τρόφιμα για να έχετε αρκετή βιταμίνη D. 

Εάν οι ημερήσιες ανάγκες στη βιταμίνη, δεν μπορούν να καλυφθούν μέσω της διατροφής, ενδεχομένως να είναι ωφέλιμο ένα συμπλήρωμα διατροφής με βιταμίνη D.

Πού βοηθάει; 

  • Οστεοπόρωση 

Η βιταμίνη D θεωρείται παραδοσιακά η βιταμίνη των οστών, καθώς η βασική της δράση είναι η αύξηση της απορρόφησης του ασβεστίου από το έντερο. Χρησιμοποιείται για τη πρόληψη και τη θεραπεία της ραχίτιδας στα παιδιά, και για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης, του πόνου στα οστά (οστεομαλακία), της απώλεια οστού σε άτομα με υπερπαραθυρεοειδισμό, και στην θεραπεία μιας κληρονομικής νόσου που ονομάζεται ατελής οστεογένεση, και κατά την οποία τα οστά είναι ιδιαίτερα εύθραυστα. Τέλος, η βιταμίνη D είναι σημαντική για την πρόληψη των καταγμάτων σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο για οστεοπόρωση, καθώς και για την καλύτερη απορρόφηση ασβεστίου και μείωση της οστικής απώλειας σε άτομα με νεφρική ανεπάρκεια.

  • Ανοσοποιητικό σύστημα 

Η βιταμίνη D βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, στην πρόληψη ορισμένων αυτοάνοσων νοσημάτων, αλλά και στην πρόληψη του καρκίνου. Μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που εμφανίζουν συχνά εποχική γρίπη και κρυολόγημα και που έχουν ένα περισσότερο ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα, έχουν αντίστοιχα και χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα.

  • Καρδιαγγειακό σύστημα 

Η βιταμίνη D βοηθά στη πρόληψη των παθήσεων της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και η υψηλή χοληστερόλη. Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με καρδιαγγειακά προβλήματα όπως ο αυξημένος κίνδυνος για καρδιακή προσβολή, το μεταβολικό σύνδρομο, η υπέρταση, και ο αιφνίδιος καρδιαγγειακός θάνατος.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.