Το γάλα βλάπτει την υγεία μας;

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Το γάλα βλάπτει την υγεία μας;Συγκεχυμένες πληροφορίες δημοσιεύθηκαν πρόσφατα για το γάλα και τον καρκίνο. Το γάλα πράγματι προκαλεί καρκίνο; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό δεν είναι απλή και για τον λόγο αυτό προκαλεί σύγχυση.

Οι ερευνητές και οι γιατροί συμφωνούν ότι η διατροφή και ο καρκίνος είναι στενά συνδεδεμένοι όροι. Και μία ισορροπημένη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης του καρκίνου. Αυτό που είναι δύσκολο να διασαφηνιστεί είναι ποιες ακριβώς τροφές μειώνουν ή ενισχύουν την εμφάνιση της νόσου. Μελέτες που διερευνούν τη σχέση μεταξύ καρκίνου και γαλακτοκομικών προϊόντων δεν έχουν δώσει σαφή αποτελέσματα. Ένας μέρος της έρευνας δείχνει αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου, και άλλες έρευνες μείωση.

Πιο ειδικά, πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι μία υψηλότερη πρόσληψη ασβεστίου (το οποίο βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα) μπορεί να προστατεύσει από τον καρκίνο του εντέρου. Από την άλλη, ερευνητές διαπιστώνουν ότι μπορεί να υπάρξει σύνδεση μεταξύ της πρόσληψης γαλακτοκομικών προϊόντων και κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη και των ωοθηκών. Για τον καρκίνο του μαστού τα αποδεικτικά στοιχεία είναι αντικρουόμενα. Έχει προταθεί μία σύνδεση μεταξύ του καρκίνου του μαστού και των γαλακτοκομικών προϊόντων, πιθανώς λόγω του τύπου των λιπών που περιέχουν ή των μολυσματικών παραγόντων που εντοπίζονται. Αλλά δεν υπάρχει καμία σαφής ένδειξη για την υποστήριξη αυτή. Μια άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από τον καρκίνο του μαστού, αλλά δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία. Αυτή τη στιγμή η έρευνα δεν υποστηρίζει καμία ισχυρή σχέση μεταξύ του κινδύνου του καρκίνου του μαστού και της πρόσληψης γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Έτσι, χρειαζόμαστε περαιτέρω έρευνα για να μάθουμε περισσότερα για τις σχέσεις μεταξύ των γαλακτοκομικών προϊόντων και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Μια μεγάλη ευρωπαϊκή μελέτη που ονομάζεται EPIC επί του παρόντος εξετάζει τη σχέση μεταξύ της διατροφής, του τρόπου ζωής και του καρκίνου.

Σύμφωνα με το Cancer Research UK προς το παρόν, οι γιατροί και οι διατροφολόγοι συνιστούν μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή. Το ασβέστιο θα πρέπει να είναι μέρος αυτής της διατροφής, και το γάλα είναι μια σημαντική πηγή ασβεστίου. Μια υγιεινή διατροφή πρέπει να είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και να περιλαμβάνει τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών κάθε ημέρα. Είναι καλύτερο να αποφεύγετε το κάπνισμα και να περιορίσετε την πρόσληψη αλκοόλ.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…