Το φρούτο που πρέπει να τρώει κάθε γυναίκα στην εμμηνόπαυση!

Συντάκτης: Flowmagazine

Η εμμηνόπαυση αποτελεί «σταθμό» στη ζωή κάθε γυναίκας, αφού σηματοδοτεί το τέλος της αναπαραγωγικής ζωής και ταυτόχρονα φέρνει μαζί της αξιοσημείωτες βιολογικές μεταβολές με σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας, κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης εκτιμάται πως οι γυναίκες διατρέχουν ελαφρώς αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, κυρίως λόγω της μειωμένης παραγωγής οιστρογόνων. Τα οιστρογόνα θεωρείται πως επιδρούν ευεργετικά στο εσωτερικό τοίχωμα των αρτηριών, συμβάλλοντας στη διατήρηση της ελαστικότητας των αγγείων.

Επίσης, στην εμμηνόπαυση συχνά παρατηρείται μια άνοδος στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, των τριγλυκεριδίων και της «κακής» LDL χοληστερόλης και ταυτόχρονα μια μείωση της «καλής» HDL χοληστερόλης.

Μάνγκο για καλύτερο έλεγχο της πίεσης στην εμμηνόπαυση

Μελέτη που εκπονήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Ντέιβις των ΗΠΑ υπέδειξε ότι το εξωτικό μάνγκο είναι το ιδανικό φρούτο για τις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση, καθώς επιδρά θετικά στη συστολική πίεση και παράλληλα μπορεί να βελτιώσει τη γαστρεντερική υγεία.

Σύμφωνα μάλιστα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση FASEB, η χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων και η πτώση της συστολικής πίεσης παρατηρήθηκε σε διάστημα μόλις δύο ωρών από την κατανάλωση του φρούτου.

Στη σχετική δοκιμή συμμετείχαν 24 υγιείς μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, οι οποίες κατανάλωναν 330 γραμμάρια μάνγκο (περίπου δύο φλιτζάνια) καθημερινά για δύο εβδομάδες συνολικά.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Δρ Ρόμπερτ Χάκμαν, από το Τμήμα Διατροφής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ντέιβις, παλαιότερες δοκιμές σε πειραματόζωα και σε κυτταροκαλλιέργειες είχαν δώσει δείγματα για τις πιθανές θετικές επιδράσεις του μάνγκο στην υγεία, ωστόσο η νέα μελέτη είναι «η πρώτη που γίνεται σε ανθρώπους και που δείχνει ότι το μάνγκο ωφελεί το αγγειακό σύστημα».

Το μοναδικό μείγμα από πολυφαινόλες που απαντάται στο μάνγκο (μανγκιφερίνη, βαλανοκετόνη, ταννίνες) και η υψηλή συγκέντρωσή των συγκεκριμένων βιοενεργών συστατικών στο φρούτο θεωρείται ότι καθοδηγεί τις θετικές εκβάσεις που παρατηρήθηκαν.

ΠΗΓΗ: onmed.gr

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…