Ζώντας σε μία κοινωνία που έχει εξιδανικεύσει την οικογένεια και θεωρεί πως ο άνθρωπος ολοκληρώνεται μόνο μέσα από αυτή, πώς …
Το δικαίωμα της γυναίκας να μην θέλει να κάνει παιδί
Στην κοινωνική νόρμα του 21ου αιώνα η γυναίκα φαίνεται να προγραμματίζεται από την αρχή της ζωής της να επιτελέσει τον ρόλο της μητέρας και τη συζύγου. Προβάλλεται από το περιβάλλον της η θεωρία ότι σε κάποια φάση της ζωής της θα καταλήξει στην μητρότητα, χωρίς να της προσφέρεται η προοπτική για ένα άτεκνο μέλλον.
Ίσως να πρόκειται για αρχέτυπα κατάλοιπα των κοινωνιών αναπαραγωγής, όπου ο σκοπός της γυναικείας ύπαρξης περιοριζόταν κατ’ αποκλειστικότητα στη διαδικασία της διαιώνισης. Άλλωστε φράσεις του τύπου «πρέπει να κάνεις ένα παιδάκι για να ολοκληρωθείς ως γυναίκα» είναι απόλυτα κοινότυπες.
Ίσως η οπτική αυτή να είχε κάποια βάση μέχρι πριν αρκετές δεκαετίες. Στον κόσμο του 2018 οι γυναίκες κυβερνούν χώρες, διοικούν εταιρίες, σώζουν ζωές, και παρ’ όλα αυτά ακόμη θεωρείται ότι για να νιώσει ολοκληρωμένη και πλήρης επιβάλλεται να φέρει ένα παιδί στον κόσμο.
Η κατάσταση σε χώρες του εξωτερικού
Τα άτεκνα ζευγάρια ζουν πλέον ανάμεσά μας. Οι Η.Π.Α. έχουν φτάσει στο μεγαλύτερο ποσοστό άτεκνων ζευγαριών στην ιστορία τους (47,6%), στην Δυτική Ευρώπη μία στις πέντε γυναίκες δεν έχει αποκτήσει παιδί, ενώ στις αγγλοσαξονικές χώρες η ατεκνία δεν θεωρείται ταμπού αλλά προσωπικό δικαίωμα. Στην Αυστραλία μάλιστα εκτιμάται ότι μέχρι το 2023, 2029 οι άτεκνες οικογένειες θα αποτελούν τον συχνότερο τύπο οικογενειακής δομής. Τα ερωτήματα όμως παραμένουν: «γιατί δεν κάνεις παιδί», «πότε θα αποκτήσετε παιδάκι;» και τα συναφή. Είναι φανερή η αδυναμία ης κοινωνίας να δεχτεί ολοκληρωτικά την απόφαση ορισμένων ζευγαριών- γυναικών να μην τεκνοποιήσουν.
Παρά τους όποιους ενδοιασμούς, που εξακολουθούν να υπάρχουν, κινήματα όπως το «childless» ή το «childfree» έχουν γνωρίσει εξάπλωση, αποδοχή και υιοθέτηση από την κοινή γνώμη, και κερδίζουν συνεχώς έδαφος. Στην Ελλάδα φυσικά η όποια προσπάθεια να συμβαδίσει με τις εξελίξεις των δυτικών χωρών προσκρούει στις παρωχημένες αντιλήψεις που εξακολουθούν να κατακλύζουν την ελληνική κοινωνία, και , πιθανότατα, θα συνεχίσουν να επικρατούν για πολύ καιρό ακόμα.
(διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην επόμενη σελίδα)