Το διατροφικό μενού μιας μπαλαρίνας
Κομψές, ευκίνητες και τόσο χαριτωμένες, οι μπαλαρίνες έχουν μια φυσική δύναμη που τις κάνει τόσο μυστηριώδεις και γοητευτικές με αποτέλεσμα να θέλουμε να μάθουμε τα πάντα για την καθημερινή τους ρουτίνα. Με αυτό κατά νου, η Joy Bauer, επίσημος διατροφολόγος στο New York City Ballet, απαντά σε ερωτήσεις γύρω από τη διατροφή των μπαλαρίνων. Τρώνε όπως εμείς οι θνητοί; Αν είχατε ποτέ περιέργεια για τις διατροφικές συνήθειες μιας μπαλαρίνας, παραμείνετε στη σελίδα αυτή.
Πρωινό
Οι μπαλαρίνες πάντα παρακάμπτουν το μπολ με τα δημητριακά. «Ξεχάστε τα ζαχαρούχα δημητριακά, καθώς είναι κατασκευασμένα κυρίως από απλούς υδατάνθρακες αυξάνοντας απότομα το σάκχαρο στο αίμα σας αφήνοντάς σας υποτονικούς (και πεινασμένους!) δύο ώρες αργότερα» επισημαίνει η Bauer. Παράλληλα, δεν είναι μια καλή ιδέα ένα ψωμάκι με βούτυρο και χυμό φρούτων, καθώς είναι καθαροί υδατάνθρακες και λίπος. Πού είναι η πρωτεΐνη;
Για ένα υγιεινό πρωινό που αξίζει μια κορυφαία μπαλαρίνα, η Bauer προτείνει τον συνδυασμό των πρωτεϊνών και των φυτικών ινών. «Η πρωτεΐνη ξυπνά τα κύτταρα του εγκεφάλου σας και ανατροφοδοτεί τον μεταβολισμό σας» εξηγεί. «Ο συνδυασμός πρωτεΐνης-φυτικών ινών διατηρούν το επίπεδο ενέργειάς σας, ενώ δεν πεινάτε μέχρι το μεσημεριανό γεύμα.» Μερικές από τις επιλογές πρωινού που συνιστά είναι μεταξύ άλλων αυγά, ένα ελληνικό γιαούρτι παρφέ με μούρα και granola και ακόμη κοτόπουλο λαχανικών από το χθεσινό δείπνο.
Μεσημεριανό
Αν νομίζατε ότι οι μπαλαρίνες τρώνε σαλάτες για το μεσημεριανό γεύμα, έχετε δίκιο. Αλλά οι σαλάτες είναι φορτωμένες με πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικές ουσίες. «Μια σαλάτα με μια καλή πηγή πρωτεΐνης, όπως το ψητό κοτόπουλο ή ψάρι, βραστά αυγά, τόφου ή μαύρα φασόλια, παρέχει το πρόσθετο πλεονέκτημα των φυτοθρεπτικών συστατικών και αντιοξειδωτικών που απαιτούνται για να σας ενεργοποιήσουν σε κυτταρικό επίπεδο» λέει.
Αν έχετε διάθεση για κάτι πιο χορταστικό, η Bauer συνιστά νόστιμες σούπες (όπως φακές, μαύρα φασόλια, μινεστρόνε) στις μπαλαρίνες. Επίσης, το φυστικοβούτυρο και οι φέτες μπανάνας, τα μήλα, τα μούρα ή το ψωμί ολικής αλέσεως είναι νόστιμα προσφέροντας ενέργεια.
Δείπνο
«Οι χορευτές προσπαθούν να τρώνε ελαφρά κατά τη διάρκεια της ημέρας για να ελαχιστοποιηθεί το φούσκωμα στις πρόβες, ενώ το δείπνο τείνει να είναι πιο πλούσιο» εξηγεί η Bauer. Ιδανικά, λέει ένα βραδινό γεύμα θα πρέπει να είναι ισορροπημένο με άφθονη άπαχη πρωτεΐνη για την αποκατάσταση των μυών (σκεφτείτε το κοτόπουλο, το ψάρι, το χοιρινό φιλέτο, τις φακές), πλούσια σε αντιοξειδωτικά λαχανικά για την ανακούφιση του πόνου (όπως το μπρόκολο, οι πιπεριές και τα καρότα) και δημητριακά ολικής αλέσεως για την ανασύσταση και αποθήκευση καυσίμων για την επόμενη ημέρα (δοκιμάστε κινόα, καστανό ρύζι, ολόκληρα τα ζυμαρικά σίτου).
Σνακ
Για χορευτές που προσέχουν το βάρος τους, η Bauer εισηγείται ανώτατο όριο σνακ σε 200 θερμίδες, με επιλογές όπως φυτικές ίνες μήλου με μια κουταλιά της σούπας φυστικοβούτυρο και 1-2 κουταλιές της σούπας αμύγδαλα και σταφίδες.