Το Athens Digital Arts Festival επιστρέφει στο Μέγαρο Μουσικής

Συντάκτης: Σταματία Γούλα

Το μεγαλύτερο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών στην Ελλάδα – Athens Digital Arts Festival (ADAF) – επιστρέφει για 14η χρονιά στο Μέγαρο Μουσικής, διερευνώντας το άγνωστο μέλλον της επερχόμενης Τεχνολογικής Αποκάλυψης μέσα από την τέχνη, την επιστήμη και την τεχνολογία, με κεντρικό θέμα Singularity Now.

Singularity είναι μια έννοια που ορίζεται διαφορετικά σε κάθε τομέα των επιστημών, παρ’ ότι κάθε ορισμός της διατηρεί σύνδεση προς την έννοια. Στα μαθηματικά είναι το σημείο που μια λειτουργία, μια εξίσωση ή μια επιφάνεια εκφυλίζεται ή αποκλίνει προς το άπειρο, αλλάζει φύση και συνεπώς είναι αδύνατο να οριστεί. Στη φυσική είναι ο πυρήνας της μαύρης τρύπας, αλλά και η κατάσταση ακριβώς πριν το Big Bang, το σημείο μηδέν του χρόνου και του χώρου όπου τα πάντα βρίσκονται συμπιεσμένα σε μηδενικές διαστάσεις, καθιστώντας άπειρη την πυκνότητα τους. Στη μηχανολογία είναι η διαμόρφωση μιας μηχανής με τρόπο που η συμπεριφορά της δεν μπορεί να οριστεί και οι φυσικές μεταβλητές που εμπλέκονται γίνονται μη καθοριστικές ή άπειρες. Στην τεχνολογία είναι ένα σενάριο στο οποίο η τεχνητή νοημοσύνη ξεπερνά τον άνθρωπο, η τεχνολογική εξέλιξη γίνεται άπειρη και το αποτέλεσμα αυτής είναι άγνωστο.

Πρόοδος ή Αναχρονισμός; Φουτουρισμός ή Αρχαϊσμός; Φυσική ή Μεταφυσική; Ουτοπία ή Δυστοπία; Αρχή ή Τέλος; Από τις 24 μέχρι τις 27 Μαΐου, περισσότεροι από 300 καλλιτέχνες από 50 χώρες θα παρουσιάσουν τα έργα τους στους επισκέπτες του Μεγάρου Μουσικής, επιχειρώντας να δώσουν τις δικές τους απαντήσεις μέσα από ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα με διαδραστικές και οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις, video art, διαδικτυακά έργα, web art, δημιουργικά εργαστήρια και ομιλίες.

Οι επισκέπτες του ADAF θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν στο μυστηριακό κόσμο του διαστήματος και των νέων τεχνολογιών και να ανακαλύψουν ιστορίες από τον ορίζοντα των γεγονότων. Το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, παρουσιάσεις διεθνών φεστιβάλ, εντυπωσιακές performances και εργαστήρια που στόχο έχουν να φέρουν τους επισκέπτες πιο κοντά στην ψηφιακή τέχνη.

Στο πλαίσιο της 14ης διοργάνωσης του, το ADAF 2018 παρουσιάζει ένα μίνι πρόγραμμα ADAF Kids με προβολές animation, διαδραστικές εγκαταστάσεις και VR έργα. Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να ποζάρουν σε ρομπότ που θα τους ζωγραφίζουν το πορτραίτο τους, να ταξιδέψουν σε ψηφιακούς κόσμους και να παρακολουθήσουν φοβερά animation! Οι προβολές animation θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 27 Μαΐου 2018 στις 12:00-13:00 και στις 16:00-17:30. Στο ενδιάμεσο των δύο προβολών θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση για γονείς και παιδιά. Στη ξενάγηση θα περιηγηθούν στη κεντρική έκθεση και θα έρθουν κοντά στην ψηφιακή τέχνη, μέσα από μια ψυχαγωγική και διαδραστική εμπειρία.

<iframe width=”100%” height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/Bnu3EULVyqo” frameborder=”0″ allow=”autoplay; encrypted-media” allowfullscreen></iframe>

Μείνετε συντονισμένοι για νέα και ανακοινώσεις σχετικά με την πρώτη μεγάλη διοργάνωση του ADAF Kids, το φθινόπωρο του 2018!

Δείτε αναλυτικά το συνολικό πρόγραμμα του Athens Digital Arts Festival 2018 http://2018.adaf.gr/el/programme/?language=el&date=all

*Ο αριθμός θέσεων για τις performances είναι περιορισμένος. Διάθεση εισιτηρίων με σειρά προτεραιότητας. Κλείστε δωρεάν το εισιτήριό σας εδώ.

*Ο αριθμός των θέσεων για τα εργαστήρια είναι περιορισμένος (ελεύθερη είσοδος). Για προκράτηση θέσεων στείλτε email στο workshops@adaf.gr συμπεριλαμβάνοντας τα παρακάτω στοιχεία:

Το εργαστήριο που θέλετε να παρακολουθήσετε

Όνομα/Επώνυμο

Στοιχεία επικοινωνίας

Αριθμός ατόμων

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των workshops εδώ.

Πληροφορίες

Διάρκεια: 24-27 Μαΐου 2018

Κεντρικός Χώρος: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Ώρες Διεξαγωγής: 10:00-23:00

Παράλληλες Δράσεις: Μετρό Συντάγματος, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος»

Είσοδος ελεύθερη – Κλείστε δωρεάν το εισιτήριό σας συμπληρώνοντας τη φόρμα εδώ. Για παιδιά έως και 12 ετών, εισιτήριο εκδίδει μόνο ο συνοδός.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας, Athens Digital Arts Festival, υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρηματικού Προγράμματος «ΑΤΤΙΚΗ 2014-2020», συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και από εθνικούς πόρους και διεξάγεται με τη συνεργασία του προγράμματος Κύκλος Γέφυρες.

Συντάκτης: Σταματία Γούλα,

Influence:

Είμαι απόφοιτος του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών…