Το άγχος αποχωρισμού στους ενήλικες

Συντάκτης: Ευρυδίκη Αγάτσα

Όταν κάποιος ακούει για άγχος αποχωρισμού, σκέφτεται, συνήθως, τα παιδιά. Ωστόσο, πρόκειται για διαταραχή και επηρεάζει και τους ενήλικες, χωρίς, πολλές φορές, να το καταλαβαίνουν. 

Το άγχος του αποχωρισμού περιγράφει μία κατάσταση στην οποία ένα άτομο φοβάται να χωρίσει από ένα άλλο άτομο, ένα ζώο ή ακόμα και ένα αντικείμενο και, φυσικά, εκδηλώνεται μετά από έναν θλιβερό αποχωρισμό. Τα πιθανά συμπτώματα κυμαίνονται από ναυτία και πονοκεφάλους, έως και πονόλαιμο. Εμφανίζεται, συχνά, στα παιδιά, ειδικά κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Τα παιδιά είναι ακόμη ανίκανα να καταλάβουν ότι, όταν φεύγουν οι γονείς τους, εξακολουθούν να υπάρχουν και θα εξακολουθούν να είναι στη ζωή τους.

Μπορεί να φαίνεται παράδοξο ότι οι ενήλικες υποφέρουν από αυτή τη διαταραχή, δεδομένου ότι καταλαβαίνουν ότι οι άνθρωποι,  γύρω τους, μπορούν να φύγουν και να επιστρέψουν. Ωστόσο, το άγχος τους προέρχεται από την αβεβαιότητα του πότε θα δουν ξανά αυτό το άτομο, το μέρος ή το αντικείμενο. Αυτή η αβεβαιότητα μπορεί να είναι ιδιαίτερα έντονη, ανάλογα την κατάσταση.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Σωκράτης, η αβεβαιότητα και εμείς


Συμπτώματα διαταραχής άγχους αποχωρισμού στους ενήλικες

Το νούμερο ένα χαρακτηριστικό της διαταραχής άγχους αποχωρισμού σε ενήλικες είναι η υπερβολική ανησυχία του να μη μείνουν μόνοι. Αλλά πού είναι το όριο, μεταξύ της αρκετά φυσιολογικής ανησυχίας για τη μοναξιά και μιας διαταραχής άγχους;

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχιατρική Ένωση, ένα άτομο διαγιγνώσκεται με άγχος αποχωρισμού, όταν εμφανίζει τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Υπερβολικό άγχος για τον αποχωρισμό από ένα άτομο, ζώο ή αντικείμενο
  • Φόβος μοναξιάς
  • Η πολύ έντονη ανάγκη να γνωρίζει πού βρίσκεται ένα άλλο άτομο, ανά πάσα στιγμή.

Στους ενήλικες, αυτά τα συμπτώματα μπορούν να διαρκέσουν για έξι μήνες ή περισσότερο, ενώ μπορούν να προκαλέσουν σημαντική αγωνία και άγχος και να επηρεάσουν την κοινωνική και επαγγελματική τους ζωή.

Αιτίες άγχους αποχωρισμού σε ενήλικες

Το άγχος του αποχωρισμού σε ενήλικες τείνει να εκδηλώνεται, μετά τον χωρισμό από ένα άτομο με το οποίο ήταν πολύ κοντά και πολύ αγαπημένοι. Από την άλλη πλευρά, το άγχος αυτό μπορεί, επίσης, να σχετίζεται με άλλα είδη ψυχικών προβλημάτων, όπως παραληρητικές ιδέες (ψυχωτικές διαταραχές) ή φόβο αλλαγής (διαταραχή αυτιστικού φάσματος).

Μερικές φορές, οι ενήλικες με διαταραχή άγχους αποχωρισμού είναι υπερπροστατευτικοί και έχουν μανία με τον έλεγχο. Ωστόσο, οι πράξεις τους είναι, συχνά, ένας τρόπος για να εκφράσουν τον φόβο τους για χωρισμό.

Το άγχος του αποχωρισμού μπορεί να προέρχεται από την παιδική ηλικία. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να σχετίζεται με τους πρώτους δεσμούς προσκόλλησης του ατόμου. Μπορεί, επίσης, να προέλθει από μεταγενέστερες εμπειρίες απροσδόκητης και ξαφνικής απώλειας. Το διαζύγιο, το να φύγει κάποιος από το σπίτι για να πάει να σπουδάσει ή το τραύμα, λόγω κακοποίησης και παραμέλησης, μπορεί, επίσης, να προκαλέσει άγχος αποχωρισμού.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διαχείριση της απώλειας στα παιδιά (Μέρος 1ο)


Παράγοντες κινδύνου

Η πιθανότητα να αναπτύξει κάποιος τη διαταραχή αυτή, ως ενήλικας, είναι πολύ υψηλότερη εάν την είχε, ως παιδί. Οι ενήλικες που μεγάλωσαν με αυταρχικούς γονείς έχουν, επίσης, μεγαλύτερο κίνδυνο να την αναπτύξουν. Ένας άλλος πληθυσμός, επίσης, υψηλού κινδύνου, είναι άτομα με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.

Οι ψυχολόγοι, συχνά, διαγιγνώσκουν διαταραχή άγχους αποχωρισμού σε ενήλικες που έχουν μία από τις ακόλουθες διαταραχές:

Θεραπευτικές επιλογές

Μερικές πιθανές επιλογές θεραπείας για αυτή τη διαταραχή περιλαμβάνουν:

  • Γνωστική (ή Γνωσιακή) Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία
  • Ομαδική ψυχοθεραπεία
  • Οικογενειακή ψυχοθεραπεία
  • Διαλεκτική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία
  • Φάρμακα όπως αντικαταθλιπτικά, αγχολυτικά ή ψυχοτρόπα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι μπορεί να μας προσφέρει η ψυχοθεραπεία


Οι ειδικευμένοι επαγγελματίες υγείας είναι οι μόνοι που μπορούν να διαγνώσουν και να συνταγογραφήσουν θεραπεία για τη διαταραχή άγχους αποχωρισμού. Έτσι, αν νομίζετε ότι εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε πάσχει από αυτή τη διαταραχή, το πρώτο βήμα είναι να κλείσετε ραντεβού με έναν επαγγελματία υγείας.

Συντάκτης: Ευρυδίκη Αγάτσα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.