Η σωστή αποθήκευση των προϊόντων αυτών συμβάλλει στη διατήρηση της ποιότητάς τους διατηρώντας τη γεύση, το χρώμα, την υφή αλλά …
Τα συγκριτικά οφέλη των φρούτων και πώς να τα καταναλώσετε
Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι μια πρόσφατη «μόδα» που μπήκε ξαφνικά στην ζωή μας όταν οι επιστήμονες παρατήρησαν πως ο δυτικός τρόπος διατροφής έχει αφαιρέσει τα πολύτιμα συστατικά της φύσης, ενώ ταυτόχρονα έχει φέρει μαζί του πολλές χρόνιες ασθένειες.
Ιδανικά για κρυολογήματα
Τα τρόφιμα αυτά ωστόσο δεν είναι απαραίτητα μόνο για την πρόληψη χρόνιων ασθενειών, αντίθετα μπορούν να αποτελέσουν ένα πολύ σημαντικό όπλο στην καθημερινότητά μας ιδιαίτερα ενάντια στα κρυολογήματα!
Η “οικογένεια” των εσπεριδοειδών με πρωταγωνιστές τo πορτοκάλι, το γκρέιπφρουτ και το μανταρίνι, καθώς και άλλα φρούτα όπως το ακτινίδιο και το ρόδι αποτελούν εξαιρετικές πηγές βιταμίνης C.
Η «μαγική» βιταμίνη C
Η βιταμίνη C έχει συνδεθεί με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος συμμετέχοντας στην ομαλή λειτουργία πολλών παραγόντων του ανοσοποιητικού. Τα μέχρι τώρα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως αν και η βιταμίνη C δεν μπορεί να θεραπεύσει το κρυολόγημα, εντούτοις μπορεί να δράσει προληπτικά ενισχύοντας το ανοσοποιητικό, ενώ φαίνεται πως ίσως μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του χρόνου διάρκειας του κρυολογήματος.
Παράλληλα το β-καροτένιο που βρίσκεται στα πορτοκαλί, κίτρινα και κόκκινα φρούτα φαίνεται πως επίσης ενισχύει το ανοσοποιητικό, ενώ η ρεσβερατρόλη η οποία βρίσκεται στα κόκκινα φρούτα φαίνεται να βελτιώνει την ανοσολογική απάντηση.
Ακτινίδιο
Είναι ένα ιδιαίτερο σε γεύση και μορφή φρούτο, το οποίο περιέχει περισσότερη βιταμίνη C από οποιοδήποτε άλλο φρούτο. Περιέχει ακόμα κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, ιχνοστοιχεία ενώ κύριο χαρακτηριστικό του είναι οι φυτικές ίνες. Προσφέρει λόγω της αντιοξειδωτικής του αξίας αντιμικροβιακή προστασία. Οι φυτικές του ίνες συμβάλλουν στην καλύτερη πέψη, αλλά και λειτουργία του εντέρου.
Βέβαια απαιτείται προσοχή, αφού τα σποράκια που περιέχει είναι επικίνδυνα και πρέπει να αποφεύγονται σε παθήσεις όπως εκκολπωμάτωση, γαστρίτιδα έλκος ενώ το “τριχωτό” του δέρμα προκαλεί δερματική αλλεργία σε πολλούς, που το αποφεύγουν για αυτό το λόγο.
Ένα μικρό ακτινίδιο 70 γραμμαρίων δίνει 45 θερμίδες και 2.1 γραμμάρια φυτικών ινών, ενώ αποδίδει πάνω από το 100% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη C.
Μήλο
“Ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα¨. Η παροιμία αυτή είναι γνωστή σε σχεδόν όλους τους λαούς και δείχνει τη σπουδαιότητα και τη χρησιμότητα αυτού του μοναδικού φρούτου στην υγεία. Είναι καλή πηγή φυτικών ινών (3-5 κυρίως με τη φλούδα) και πηκτίνης, στοιχείο που το καθιστά χορταστικό.
Το μήλο είναι πλούσιο σε βιταμίνες, διαιτητικές ίνες, μεταλλικά στοιχεία. Περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, κάλιο, βιταμίνη C, βιταμίνη Α, φολικό οξύ, βιοτίνη, μηλικό οξύ. Πρέπει να τρώγεται με τη φλούδα, αφού προηγουμένως έχει πλυθεί πολύ καλά. Η φλούδα του μήλου περιέχει πολλές βιταμίνες και αδιάλυτες ίνες, οι οποίες βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
Θερμιδικά αποδίδει 65 kcal ανά 125 γραμμάρια (τεμάχιο), με υψηλό ποσοστό νερού που φτάνει το 84%.
Μανταρίνι
Το μανταρίνι ανήκει στα εσπεριδοειδή φρούτα και είναι μια πολύ καλή πηγή βιταμίνης C. Έχει ένα διακριτικό άρωμα που το χαρακτηρίζει. Το μανταρίνι είναι επίσης πλούσιο σε ευεργετικά καροτενοειδή. Δύο μέτρια μανταρίνια αποδίδουν περίπου 53 θερμίδες.
Μπανάνα
Η μπανάνα είναι ένα φρούτο που δίνει ενέργεια και τονώνει, ενώ λόγω της τρυπτοφάνης που περιέχει επηρεάζει τα επίπεδα σεροτονίνης του οργανισμού, προσφέροντας καλύτερη διάθεση. Αποτελεί πηγή βιταμίνης Α & C, καλίου και σιδήρου. Βοηθάει σε καταστάσεις όπως διάρροιες αλλά και δυσκοιλιότητα. Είναι ίσως πιο πλούσια σε θερμίδες και σάκχαρα από άλλα φρούτα, αλλά αυτό σίγουρα δεν την καθιστά και παχυντική.
Αποτελεί καλό ενδιάμεσο σνακ ή ελαφρύ γεύμα πριν τη γυμναστική. Μία μέτρια μπανάνα 120 γραμμαρίων αποδίδει 110 θερμίδες, με πάνω από 3 γραμμάρια φυτικών ινών.
Πορτοκάλι
Το πορτοκάλι είναι το φρούτο που καθορίζει την εποχή του χειμώνα. Είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών και κυρίως βιταμίνης C, όπως και άλλων αντιοξειδωτικών ουσιών όπως τα β-καροτένια. Προσφέρει λοιπόν υψηλή αντιική, αντιβακτηριδιακή και αντιγριπική προστασία, θωρακίζοντας τον οργανισμό.
Το πορτοκάλι, όπως και τα άλλα εσπεριδοειδή, συμβάλλουν, λόγω των ινών που περιέχουν, στη μείωση της χοληστερίνης. Επίσης συμβάλλει στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου από φυτικές του πηγές. Θερμιδικά αποδίδει 85 θερμίδες ανά 185 γραμμάρια (τεμάχιο).
Ρόδι
Είναι ένα φρούτο πλούσιο σε βιταμίνες (Α,Ε,C, φυλλικό οξύ), σίδηρο, κάλιο και φυτικές ίνες, με σχετικά χαμηλές θερμίδες. Περιέχει 3 διαφορετικές αντιοξειδωτικές ουσίες που ονομάζονται: τανίνες, ανθοκυανίνες, και το ελλαγικό οξύ. Αυτές οι ουσίες του προσδίδουν μια πολύ υψηλή αντιοξειδωτική ικανότητα, μεγαλύτερη και από αυτή του κόκκινου κρασιού ή του πράσινου τσαγιού. Έχει, λόγω των υψηλών επιπέδων αντιοξειδωτικών ουσιών, αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις, θεραπευτικές και επουλωτικές ιδιότητες.
Συμβάλλει και στην καρδιαγγειακή προστασία αφού εμποδίζει την οξείδωση της κακής χοληστερίνης (LDL). Πρόσφατες μελέτες το συνδέουν με πρόληψη συγκεκριμένων μορφών καρκίνου όπως του προστάτη. Μισό φλιτζάνι χυμού ροδιού ή καρπών, έχει 73 θερμίδες και 3 γραμμάρια ινών.
Καθημερινές συμβουλές
Βάλτε ποικιλία στα φρούτα. Εάν τα χειμερινά φρούτα δεν είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς, φροντίστε να έχετε ποικιλία ώστε να μη βαριέστε. Εναλλάσσετε λοιπόν στην καθημερινότητά σας φρούτα που είναι καλές πηγές βιταμινών όπως πορτοκάλι, μανταρίνια, ρόδι, ακτινίδιο, γκρέιπφρουτ.
Προτιμήστε τα φρέσκα ώριμα φρούτα τα οποία φαίνεται να περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες βιταμινών.
Φροντίστε να καταναλώνετε τα φρούτα σας την ώρα που τα καθαρίζετε ή τα κόβετε, εφόσον η επαφή του φρούτου με τον αέρα καταστρέφει σημαντική ποσότητα βιταμινών.
Αντίστοιχα για να προστατέψετε τις βιταμίνες του φρεσκοστυμμένου χυμού θα πρέπει να τον καταναλώνετε αμέσως.
Τα άτομα με αυξημένες ανάγκες σε βιταμίνη C όπως οι καπνιστές μπορούν να επωφεληθούν από την κατανάλωση εμπλουτισμένων χυμών με έξτρα βιταμίνη.