Τηλεργασία: είναι τελικά η πιο «πράσινη» επιλογή;

Συντάκτης: Μένη Αναστασιάδου

Χάρη στην τεχνολογία, αρκετοί ήταν οι εργαζόμενοι που, παρά το lockdown, διατήρησαν τη δυνατότητα να εκπληρώνουν τις όποιες επαγγελματικές υποχρεώσεις τους, ανεξαρτήτως της τοποθεσίας τους. Πόσο φιλική προς το περιβάλλον είναι, όμως, τελικά η τηλεργασία;

Η εργασία από απόσταση, ή αλλιώς τηλεργασία, τέθηκε για πρώτη φορά σε τόσο ευρεία εφαρμογή, δημιουργώντας νέες προκλήσεις για τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους, ενώ τα αποτελέσματά της στην ατμόσφαιρα λόγω της μείωσης των καυσαερίων και άλλων επιβλαβών ρύπων ήταν ορατά σχεδόν από την αρχή.

Τηλεργασία: φαινομενικά «αθώα» και οικολογική

Με την πρώτη ματιά, το «μοντέλο» εργασίας από το σπίτι φαίνεται εξαιρετικά φιλικό προς το περιβάλλον, με μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων να παραλείπει τις μετακινήσεις με το αυτοκίνητο από και προς το γραφείο, ενώ παράλληλα μειώνεται η κατανάλωση ενέργειας που απαιτείται για τη λειτουργία του χώρου του κάθε κτιρίου ή κάθε άλλου χώρου εργασίας.

Μάλιστα, μία μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2018 από την International Workplace Group υπολόγισε ότι το 70% των εργαζομένων σε εταιρείες ανά τον κόσμο εργάζονται από το σπίτι τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και περισσότερο από το 50% δουλεύουν από το σπίτι δύο έως τρεις ημέρες την εβδομάδα. Βάσει αυτής της έκθεσης, η Global Workplace Analytics επιβεβαιώνει ότι, λαμβάνοντας υπόψη τον συνολικό αριθμό των επαγγελματιών που εργάζονται από το σπίτι, προκύπτει το εξής πόρισμα:

Ο αντίκτυπος της τηλεργασίας στο περιβάλλον, και συγκεκριμένα στην ατμόσφαιρα, είναι ισότιμος με την απομάκρυνση 600.000 αυτοκινήτων από το δρόμο για ένα χρόνο, ενώ η ίδια μελέτη εκτιμά ότι, εάν όλοι οι εργαζόμενοι που είχαν θέσεις εργασίας συμβατές με την τηλεργασία εργάζονταν από το σπίτι για τουλάχιστον μισή εβδομάδα, θα μπορούσαν να αποφευχθούν 54 εκατομμύρια τόνοι εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αριθμός που ισχύει μόνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Γιατί η εργασία από το σπίτι μπορεί να είναι λιγότερο φιλική προς το περιβάλλον

Το πρόβλημα της τηλεργασίας έγκειται στο στοιχείο της τηλεφωνικής ή διαδικτυακής συνεργασίας, η οποία δεν έχει την ίδια αποτελεσματικότητα με τη διά ζώσης επικοινωνία και αλληλεπίδραση μεταξύ των εργαζομένων. Μάλιστα, επιχειρήσεις με διάφορα παραρτήματα στον κόσμο που απασχολούν εργαζόμενους από το σπίτι τους, στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στα γνωστά και ως «retreat», τις μηνιαίες συναντήσεις μεταξύ των εργαζομένων, που ενθαρρύνουν την ομαδική εργασία, προωθούν μία ισχυρότερη εταιρική κουλτούρα και, φυσικά, προϋποθέτουν τα αεροπορικά ταξίδια.

Έτσι, τα οφέλη της τηλεργασίας εκμηδενίζονται, αφού με τις αυξημένες αεροπορικές μετακινήσεις, αυξάνεται αντίστοιχα και το «αποτύπωμα» άνθρακα του κάθε εργαζομένου. Μάλιστα το 2018, υπολογίστηκαν στην Αμερική 463 εκατομμύρια εσωτερικές πτήσεις με επαγγελματικό σκοπό, ενώ το 30% των Ευρωπαίων εργαζομένων χρησιμοποιούν το αεροπλάνο για επαγγελματικούς σκοπούς τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Συγκεκριμένα, μόνο μία πτήση μετ’ επιστροφής από το Λος Άντζελες στο Λονδίνο θα μπορούσε να παράγει περισσότερες εκπομπές CO2 από ό,τι ο μέσος άνθρωπος σε 74 χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Κολομβίας, της Μαδαγασκάρης, της Σρι Λάνκα και της Μιανμάρ, σε ένα ολόκληρο έτος.

Παρά τις προοπτικές της τηλεργασίας στη βελτίωση και προστασία του περιβάλλοντος, οι αυξημένες αεροπορικές πτήσεις έρχονται «απέναντι» στις μειωμένες μετακινήσεις με το αυτοκίνητο. Προκειμένου η τηλεργασία να ανταποκριθεί στις δυνατότητές της, οι εργαζόμενοι θα κληθούν να βασίζονται περισσότερο στην τεχνολογία και λιγότερο στην εκ του σύνεγγυς συνεργασία, που προϋποθέτει αεροπορικά ταξίδια.

Συντάκτης: Μένη Αναστασιάδου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.