Τι θέση έχει στη ζωή μας ο έλεγχος;

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Όσο μεγαλώνουμε, αναπτύσσουμε μέσα μας την αίσθηση να έχουμε τον έλεγχο όσων συμβαίνουν γύρω μας όλο και περισσότερο. Είναι γεγονός ότι μπορούμε να λειτουργήσουμε καλύτερα, σωματικά και ψυχικά, όταν έχουμε τον έλεγχο. Ακόμα και όταν κάνουμε κάτι που μπορεί να είναι βλαβερό για εμάς, το να έχουμε τον έλεγχο τον πράξεων μας είναι πιο ωφέλιμο για την υγεία μας. Το να έχει κάποιος την αίσθηση του ελέγχου και την ελευθερία να πάρει αποφάσεις, είναι αρκετά σημαντικό κομμάτι στη ζωή ενός ανθρώπου. Φαίνεται πως τα άτομα με επιθυμία για έλεγχο στη ζωή τους, τείνουν να θέτουν υψηλούς στόχους. Όμως, οι ισορροπίες είναι αρκετά λεπτές. Το να επιδιώκει κάποιος σε υπερβολικό βαθμό να ελέγχει τις καταστάσεις γύρω του, μπορεί να μην φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ποια είναι, λοιπόν, τα λάθη που κάνουμε θέλοντας να έχουμε το πάνω χέρι στη ζωή μας;

Γινόμαστε ελεγκτικοί με τους γύρω μας

Τι θέση έχει στη ζωή μας ο έλεγχος;

Όπως έχουμε την επιθυμία να ελέγχουμε τους γύρω μας, έτσι και οι άνθρωποι γύρω μας επιθυμούν να μην ελέγχονται από κάποιον άλλο πέρα από τον εαυτό τους. Βασικό στοιχείο του ανθρώπου, είναι η αίσθηση ελευθερίας και αυτονομίας που χρειάζεται για είναι ευτυχισμένος, να παίρνει ο ίδιος τις αποφάσεις για τη ζωή του. Όταν δεν γίνεται αυτό, δημιουργείται ψυχολογική αντίδραση και αντίσταση στη δεδομένη κατάσταση. Αντίστοιχα, βέβαια, και σε εμάς -όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως θα θέλαμε- δημιουργείται απίστευτο άγχος και πολλές φορές εκνευρισμός από τη στιγμή που οι άλλοι δεν συμπεριφέρονται και δεν αντιδρούν όπως υπολογίζαμε και όπως θα θέλαμε. Αυτό οδηγεί σε απογοήτευση και μακρόχρονα ακόμα και σε κατάθλιψη. 

Προσπαθούμε να ελέγξουμε καταστάσεις

Ας ξεκαθαρίσουμε ότι αναφερόμαστε στην περίπτωση που γινόμαστε εμμονικοί με μια κατάσταση και την κατάληξή της, σε σημείο που το επιθυμητή κατάληξη της κατάστασης αυτής να αρχίσει να μας ελέγχει. Μπαίνουμε σε μια διαδικασία να σκεφτόμαστε ότι αν δεν πετύχουμε ακριβώς αυτό που θέλουμε, θα έρθει η συντέλεια του κόσμου και όλα θα είναι χαμένα. Είναι καλό να καταλάβουμε ότι πολλά πράγματα στη ζωή δεν μπορούν να βρίσκονται υπό τον δικό μας έλεγχο. Βάζουμε τον εαυτό μας σε έναν φαύλο κύκλο όπου γινόμαστε προληπτικοί σε αγχώδεις καταστάσεις και αποδίδουμε την όποια αποτυχία σε κακή τύχη και όχι σε δικές μας αποφάσεις ή άλλες παραμέτρους που δεν ήταν στο χέρι μας να ελέγξουμε. Ο εθισμός αυτός που δημιουργείται έχει όχι μόνο σωματικές αλλά και ψυχολογικές επιπτώσεις σε μας, δημιουργώντας θέματα και στις διαπροσωπικές μας σχέσεις. 

Τι θέση έχει στη ζωή μας ο έλεγχος;

Πώς μπορούμε, όμως, να βρούμε τη χρυσή τομή;

Η «χρυσή τομή» δεν είναι ούτε κάποια μεθοδολογία ούτε κάποιο κόλπο. Η χρυσή τομή είμαστε εμείς οι ίδιοι και το πώς θα αντιμετωπίσουμε όσα συμβαίνουν γύρω μας για να μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι. Το βασικό και καίριο που έχουμε να κάνουμε εμείς είναι να παίρνουμε προσωπική ευθύνη για την ευτυχία μας. Δεν χρειάζεται να κατηγορούμε άλλα άτομα ή καταστάσεις για την έκβαση που δεν είχαμε υπολογίσει. Δεν χρειάζεται να προσπαθούμε να ελέγξουμε τα άτομα ή τις καταστάσεις, γιατί απλώς δεν θα μας οδηγήσουν εκεί που θέλουμε. Πάντοτε θα υπάρχει μια παράμετρος που δεν καταφέραμε να βάλουμε στην εξίσωση της επιτυχίας. Πάντοτε υπάρχει το ενδεχόμενο κάποιου εμπόδιου ή και της αποτυχίας. Το μυαλό και οι σκέψεις μας μπορούν να γίνουν είτε παράδεισος είτε κόλαση για εμάς, και το μόνο που διαχωρίζει αυτά τα δύο είναι το πώς θα αποφασίσουμε να το χρησιμοποιήσουμε εμείς. Σίγουρα έχουμε ανάγκη τον έλεγχο και της ισορροπία στη ζωή μας, αντί όμως για τον «εξωτερικό» έλεγχο (τον έλεγχο των καταστάσεων και των ανθρώπων) μπορούμε να αγκαλιάσουμε τον εσωτερικό έλεγχο, τον έλεγχο του μυαλού της ψυχής και του σώματός μας. Όταν καταφέρουμε να αναπτύξουμε σε μεγάλο βαθμό το να παίρνουμε προσωπική ευθύνη, αυτόματα αναπτύσσουμε αυτόν τον εσωτερικό έλεγχο. Και όταν το καταφέρουμε αυτό, δεν θα έχουμε ανάγκη να ρυθμίζουμε άτομα και συγκυρίες. 

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.