Τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες για τους κινδύνους της φλεβικής θρόμβωσης
Ο γυναικείος πληθυσμός βρίσκεται σε κάποιες περιόδους της ζωής σε αυξημένο κίνδυνο για φλεβική θρόμβωση σε σχέση με τους άνδρες. Θα πρέπει εν συντομία να διευκρινίσουμε ότι η θρόμβωση έχει διαφορετική βαρύτητα ανάλογα με την εντόπιση και την έκταση. Έτσι αν, για παράδειγμα, αφορά το επιφανειακό φλεβικού δίκτυο, την ονομάζουμε επιπολής θρομβοφλεβίτιδα και είναι μια λιγότερο επικίνδυνη κατάσταση σε σχέση με την εν τω βάθει θρόμβωση, που αφορά το εσωτερικό φλεβικού δίκτυο και είναι πιο επικίνδυνη όσο κεντρικότερα (σε σχέση με την καρδιά) εμφανίζεται.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η αποκόλληση του θρόμβου που λειτουργώντας σαν έμβολο ενσφηνώνεται στον πνεύμονα αποφράσσοντάς τον (μια κατάσταση που ονομάζεται πνευμονική εμβολή και είναι δυνητικά θανατηφόρος).
Οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από φλεβική θρόμβωση όταν:
α) Λαμβάνουν ορμονική θεραπεία, για παράδειγμα αντισυλληπτικά.
β) Πάσχουν από κακοήθεις όγκους του μαστού ή των ωοθηκών ή βρίσκονται σε χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία.
γ) Έχουν κιρσούς κάτω άκρων.
δ) Έχουν αυξημένο σωματικό βάρος.
ε) Εγκυμονούν.
στ) Πάσχουν από συγγενή θρομβοφιλία.
Επομένως, είναι σημαντικό:
1) Η λήψη αντισυλληπτικών να γίνεται σε συνεργασία με τον ιατρό, π.χ. γυναικολόγο, και ασφαλώς να αποφεύγεται το κάπνισμα σε αυτή την περίοδο.
2) Επαναλαμβανόμενες αυτόματες αποβολές στο πρώτο τρίμηνο της κύησης μπορεί να υποκρύπτουν κάποια εκ γενετής θρομβοφιλία και χρειάζεται έλεγχος.
3) Η ύπαρξη κιρσών στα πόδια ιδιαίτερα σε γυναίκες κατά τη διάρκεια της κύησης μπορεί να οδηγήσει σε θρόμβωση. Επομένως, χρειάζεται προληπτικός έλεγχος από ειδικό. Αναλόγως των ευρημάτων μπορεί να δοθούν οι κατάλληλες ελαστικές κάλτσες ή αντιπηκτική αγωγή συμβατή με την κύηση.
Πως, όμως, εκδηλώνεται η θρόμβωση και ποια είναι τα σημάδια που πρέπει να μας ανησυχήσουν;
- Κόκκινες σκληρές επιφάνειες ιδίως στην εσωτερική επιφάνεια του ποδιού κατά μήκος της φλέβας που πονούν όταν τις ακουμπάμε μπορεί να δηλώνουν θρόμβωση της σαφηνούς φλέβας.
- Πρησμένη γάμπα που έχει μεγαλύτερο μέγεθος από την άλλη και είναι σκληρή, στιλπνή με ήπιο πόνο μπορεί να σημαίνει εσωτερική θρόμβωση που αν αφεθεί θα προχωρήσει και στο μηρό κάνοντας όλο το πόδι διπλάσιο από το άλλο. Ασφαλώς σε αυτές τις περιπτώσεις σημασία έχει η έγκαιρη διάγνωση καθώς η αντιμετώπιση στα αρχικά στάδια είναι απλή και δεν χρειάζεται νοσηλεία.
Τώρα το καλοκαίρι η σωστή ενυδάτωση, η αποφυγή ηλιοθεραπείας, αν έχουμε κάποια γνωστή προδιάθεση, και η διακοπή καπνίσματος μαζί με μια ισορροπημένη διατροφή με στόχο τη μείωση του υπερβολικού βάρους είναι απλές κινήσεις προστασίας. Το περπάτημα, το κολύμπι, το ποδήλατο και γενικά κάθε αερόβια άσκηση επιτρέπεται καθώς βοηθά στην κυκλοφορία σε φλεβικό επίπεδο. Καλό είναι να αποφεύγεται η ορθοστασία, η άρση βάρους ιδιαίτερα τις ώρες αυξημένης θερμοκρασίας.
Σε κάθε περίπτωση η θρόμβωση είναι μια κατάσταση που μπορεί να προληφθεί σε έναν βαθμό αλλά και να θεραπευτεί αν διαγνωστεί έγκαιρα και δοθεί η κατάλληλη αγωγή. Αν κανείς προσέχει και απευθυνθεί έγκαιρα σε ειδικό ιατρό, είναι απίθανο να υποστεί οποιαδήποτε από τις επιπλοκές της θρόμβωσης.
«Το κείμενο αποτελεί μια συνεργασία του flowmagazine.gr με τον αγγειοχειρουργό κο. Τζορμπατζόγλου. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.aggeia.eu»