Στην προσπάθεια απώλειας βάρους πολλοί καταφεύγουν στην κατανάλωση light τροφίμων και αναψυκτικών. Ειδικά ως προς τα light αναψυκτικά παρατηρείται μεγάλη …
Τι θα γίνει στο σώμα μας αν σταματήσουμε τα αναψυκτικά;
Είναι γεγονός πως, εδώ και πολλά χρόνια, τα αναψυκτικά κατέχουν ηγετική θέση στην καθημερινότητά μας και ειδικότερα στις καταναλωτικές προτιμήσεις των παιδιών, τα οποία τα αγαπάνε και τα ζητούν συνεχώς. Ανθρακούχα ποτά τύπου κόλα, άλλα με άρωμα φρούτων, αλλά και ισοτονικά ποτά που υπόσχονται ενέργεια και δύναμη έχουν δυστυχώς αντικαταστήσει τους φρεσκοστυμένους φυσικούς χυμούς και τα πολύχρωμα, λαχταριστά φρούτα εκτοπίζοντάς τα σχεδόν ολοσχερώς από τις διατροφικές μας συνήθειες.
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ (και ειδικά εσείς που καταναλώνετε αναψυκτικά σε καθημερινή βάση) τι θα συμβεί στο σώμα μας αν σταματήσουμε αυτή τη συνήθεια; Ασφαλώς και πρόκειται για μία δύσκολη αποστολή καθώς τα αναψυκτικά προκαλούν εθισμό ακριβώς με τον ίδιο μηχανισμό όπως το αλκοόλ και το τσιγάρο. Επειδή όμως η υγεία μας είναι πάνω απ’όλα, εννοείται πως μια προσπάθεια θα μας δικαιώσει.
Ας ρίξουμε μια ματιά στα αποτελέσματα που θα έχει στο σώμα μας η σταδιακή (και επιθυμητά οριστική) αποκοπή από τα αναψυκτικά.
Καρδιά
Έρευνα του 2012 από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ έδειξε ότι τα ζαχαρούχα ποτά (όπως τα αναψυκτικά) αυξάνουν τον κίνδυνο ενός ατόμου για χρόνια καρδιακή νόσο. Οι συμμετέχοντες που έπιναν πολλά αναψυκτικά, εμφάνισαν 20% μεγαλύτερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή, σύμφωνα με τους ερευνητές. Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε το 2011, έδειξε ότι τα ποτά με μεγάλες συγκεντρώσεις ζάχαρης αυξάνουν την αρτηριακή πίεση ενός ατόμου, και μάλιστα με τρόπο ανάλογο με την ποσότητα αναψυκτικών που καταναλώνει.
Εγκέφαλος
Η ζάχαρη και η καφεΐνη που λαμβάνουμε από ένα αναψυκτικό, σαφώς και θέτει τον εγκέφαλό μας σε εγρήγορση βοηθώντας μας προσωρινά να αυξήσουμε την προσοχή μας. Όμως, μακροπρόθεσμα υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις. Μια μελέτη έχει δέιξει ότι η μακροχρόνια κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχή της μάθησης, της μνήμης και της συμπεριφοράς. Διάφορες άλλες μελέτες έχουν επίσης δείξει μια σύνδεση μεταξύ της αυξημένης κατανάλωσης αναψυκτικών και του κινδύνου της νόσου Αλτσχάιμερ ή άλλων μορφών άνοιας.
Δόντια
Τα αναψυκτικά καταστρέφουν τα δόντια και αυτό είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός. Σύμφωνα, μάλιστα, με έρευνα του 2013, σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις αυτή η ζημιά στα δόντια μπορεί να είναι ανάλογη με εκείνη ενός εξαρτημένου από την μεθαδόνη ατόμου. Το κιτρικό οξύ στα αναψυκτικά διαβρώνει το σμάλτο των δοντιών, καθιστώντας τα πιο μαλακά και πιο ευάλωτα στην τερηδόνα και το κιτρίνισμα.
Ουροποιητικό σύστημα
Όπως έχουμε ακούσει πολλές φορές, τα αναψυκτικά είναι διουρητικά, πράγμα που σημαίνει ότι μας κάνουν να θέλουμε να επισκεφτούμε την τουαλέτα επειγόντως και συχνότερα. Έχει επίσης αποδειχτεί ότι ερεθίζουν και οξύνουν τις λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης, ή του γενικότερου ουροποιητικού συστήματος.
Οστά
Έχει αποδειχθεί ότι, ο περιορισμός της κατανάλωσης αναψυκτικών θα μειώσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης. Αυτό συμβαίνει επειδή, η συχνή κατανάλωση αψυκτικών εμποδίζει τον οργανισμό μας να απορροφήσει το ασβέστιο αποτελεσματικά από το γάλα (ή από άλλες τροφές που κάνουν καλό στα οστά).
Νεφροί
Μελέτες έχουν δείξει ότι η μεγάλη κατανάλωση αναψυκτικών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της νόσου των νεφρών και να οδηγήσει τελικά σε νεφρική ανεπάρκεια.Άλλη έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες που έπιναν πολλά αναψυκτικά καθημερινά είχαν μειωμένη ηπατική λειτουργία σε σύγκριση με γυναίκες που δεν έπιναν αναψυκτικά.
Διαβήτης τύπου-2
Όπως είναι γνωστό, ο διαβήτης είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την παχυσαρκία και η υπερβολική κατανάλωση αναψυκτικών (και άρα ζάχαρης) συμβάλλει τόσο στην παχυσαρκία όσο και στην διατάραξη της ορμονικής ισορροπίας στη λειτουργία της ινσουλίνης. Για το λόγο αυτό, προσπαθήστε να αποβάλλετε από την καθημερινότητά σας την κακή συνήθεια κατανάλωσης αναψυκτικών.
Πηγές
http://circ.ahajournals.org/content/early/2012/03/09/CIRCULATIONAHA.111.067017
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12088740
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23454320
https://www.kidney.org/news/kidneyCare/spring10/DietSoda