Τι θα έλεγε μια διατροφολόγος στην έφηβη κόρη της

Συντάκτης: Φανή Μπακαλιού, Διατροφολόγος

Η άνοιξη ήρθε στη ζωή του παιδιού σας. Τη βλέπετε να μεγαλώνει και να ανθίζει, κρυφοκοιτάτε και καμαρώνετε, παρατηρείτε και με τα μάτια της ψυχής την φαντάζεστε να κατακτά ολόκληρο τον κόσμο.

Είμαστε μητέρες ευλογημένες να μεγαλώνουμε κόρες. Είναι κόρες ευλογημένες να ζουν με μας που τις λατρεύουμε, όπως είναι, χωρίς έκπτωση, χωρίς συμβιβασμό.

Τι θέλει και πρέπει μια κοπέλα να γνωρίζει, να ακούει και να βιώνει για την εμφάνισή της; Οι έρευνες δείχνουν πως το συντριπτικό 93% των έφηβων κοριτσιών δεν είναι ευχαριστημένες με το σώμα τους. Οι περισσότερες από αυτές (ποσοστό  84%) μεγάλωσαν δίπλα σε μητέρες που είχαν επίσης ανασφάλεια με το δικό τους σώμα, ενώ περισσότερες από το 60% κάνει ήδη δίαιτα από την ηλικία των 13 ετών.

  • Η συζήτηση για το σώμα ανάμεσα σε σας και την κόρη σας πρέπει να είναι ανοιχτή, ειλικρινής και συνεχής, από νεαρή ακόμη ηλικία. Ο πατέρας μπορεί να είναι έμπιστος σύμβουλος επίσης. Κρατήστε την γραμμή επικοινωνίας ανοιχτή. Τα οικογενειακά γεύματα έχουν αποδειχτεί ο καλύτερος τρόπος για απολογισμούς, εκμυστηρεύσεις και παρότρυνση. Οργανώστε το πρόγραμμά σας έτσι ώστε να τρώτε τουλάχιστον ένα γεύμα την ημέρα, όλοι μαζί γύρω από το τραπέζι.
  • Μην ξεχνάτε ότι συχνά οι έφηβες νιώθουν ντροπή για το σώμα τους και μπορεί να αποφεύγουν τη συζήτηση γι αυτό. Είναι φυσικό! Δώστε τους να καταλάβουν τις αξίες της διακριτικότητας, της εμπιστοσύνης και του σεβασμού μέσα στην οικογένειά σας.
  • Το ανθρώπινο σώμα μπορεί να έχει διάφορα σχήματα και μεγέθη. Όλα μπορούν να είναι αγαπητά και όμορφα με τον δικό τους τρόπο. Εντοπίστε περισσότερο την αξία του, τις λειτουργίες του, την υγεία του, παρά την εμφάνισή του.
  • Κάθε παιδί έχει τον δικό του ρυθμό ανάπτυξης. Κάποιες κοπέλες ωριμάζουν στα 10 κι άλλες στα 16 τους χρόνια. Με την εφηβεία ο κύκλος ξεκινάει, το λίπος αυξάνεται, το στήθος μεγαλώνει, η περιφέρεια φαρδαίνει, το ύψος καθορίζεται, το δέρμα και τα μαλλιά αλλάζουν, όχι πάντα με γοητευτικό τρόπο.
  • Μην λέτε τίποτε όταν παίρνει βάρος. Μην λέτε τίποτα όταν χάνει βάρος.
  • Χρησιμοποιήστε εκφράσεις όπως: φαίνεσαι τόσο υγιής, φαίνεσαι τόσο χαρούμενη, λάμπεις ολόκληρη!!
  • Αποφύγετε να σχολιάζετε τα σώματα άλλων γυναικών, τόσο θετικά όσο και αρνητικά. Μην μιλάτε αρνητικά ούτε για το δικό σας σώμα. Το παιδί σας θέλει να ακούει θετικά σχόλια από εσάς, για σας.

  • Βγάλτε από το λεξιλόγιό σας τις λέξεις χοντρός, παχουλός, ατσούμπαλος. Τα στοιχεία του χαρακτήρα είναι πολύ πιο σημαντικά σε έναν άνθρωπο.
  • Μιλήστε για υγιεινή διατροφή, αντί για δίαιτα. Αγοράστε υγιεινά τρόφιμα, μαγειρέψτε υγιεινά γεύματα. Μην αφορίζετε τα γλυκά ή το λίπος. Κάθε ένα τρόφιμο έχει το δικό τους ρόλο.
  • Διδάξτε τη φροντίδα τους, από την κορυφή – και το μυαλό- ως τα νύχια. Η προσωπική υγιεινή και η καθαριότητα είναι βασικές.
  • Παροτρύνετε για δραστηριότητα και γυμναστική. Περπάτημα, αθλητισμός, χορός, δουλειές του σπιτιού, οτιδήποτε κάνει τη καρδιά, τους μύες και τα όργανα να δουλέψουν πιο εντατικά.
  • Ενημερώστε την για την χρήση των μέσων μαζικής επικοινωνίας. Δημιουργούν πρότυπα που δεν είναι πάντα εφικτά. Δεν πειράζει να είναι κανείς διαφορετικός. Επίσης, οτιδήποτε δημοσιεύεται εκεί γίνεται διαθέσιμο σε οποιονδήποτε για πάντα.
  • Διδάξτε το σεβασμό στον εαυτό της. Το σώμα της είναι δικό της. Έχει κληρονομήσει τα γονίδια από τους γονείς της, η ίδια όμως πρέπει να καταλάβει πως η διατροφή της είναι σύμμαχος, οι αλλαγές είναι άβολες αλλά φυσιολογικές, το σεξ είναι μέσο έκφρασης της αγάπης. Πρέπει να μάθει να λέει ¨όχι¨.
  • Λειτουργήστε περισσότερο σαν πρότυπο, παρά σαν αυτόν που δίνει προφορικές συμβουλές. Είστε αυτή που έχει την πιο ισχυρή επίδραση πάνω της.
  • Πείτε της: “σ’ αγαπώ, όπως κι αν είσαι!!”.

Αφιερωμένο στην Ειρήνη

Πηγές

Behaviour Research and Therapy

Body Image

National Eating Disorders Association

Συντάκτης: Φανή Μπακαλιού, Διατροφολόγος

Influence:

Εκπαιδευτικός – Διατροφολόγος με σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αποφοίτησε από το τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού…