Τι πίστευε ο Νίτσε για την έννοια της ευτυχίας

Συντάκτης: Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος

Ο Νίτσε ήταν ένας  από τους κορυφαίους φιλοσόφους του 20ου αιώνα. Ποια ήταν η γνώμη του όμως για το την έννοια της ευτυχίας ; Την απάντηση σε αυτή την ερώτηση θα επιχειρήσουμε να δώσουμε στο παρόν άρθρο.

Σύντομη βιογραφία του Νίτσε

Ο Φρίντριχ Βίλχελμ Νίτσε γεννήθηκε το 1844 στο Ρένκεν κοντά στη Λειψία. Ήταν σημαντικός Γερμανός φιλόσοφος, ποιητής, συνθέτης και φιλόλογος. Υπήρξε δριμύτατος επικριτής των κατεστημένων σκέψεων και τάξεων, ιδιαίτερα του Χριστιανισμού. Έγραψε κριτικά δοκίμια πάνω στη θρησκεία, την ηθική, τον πολιτισμό, τη φιλοσοφία και τις επιστήμες, δείχνοντας ιδιαίτερη κλίση στη χρήση μεταφορών, ειρωνείας και αφορισμών.  Πέθανε το 1900 στη Βαϊμάρη.

Το φιλοσοφικό του έργο εκτιμήθηκε ιδιαίτερα κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα, περίοδο κατά την οποία εδραιώθηκε η θέση του και αναγνωρίστηκε ως ένας από τους μείζονες φιλοσόφους.

Τα σπουδαιότερα έργα του:

  • “Τάδε έφη Ζαρατούστρα”,
  • ” Η Θέληση της Δύναμης”,
  • ” Η Γέννηση της Τραγωδίας”,
  • “Πέραν του Καλού και του Κακού”,

Η ευτυχία μας είναι φευγαλέα…

Η ευτυχία γενικότερα για τον Νίτσε είναι η εμπειρία μιας επιθυμητής ψυχικής κατάστασης. Όμως «η ευτυχία είναι φευγαλέα,  δίνεται μόνο σε αναλαμπές»,   λέει ο Νίτσε. Αφορά δηλαδή μόνο ορισμένες στιγμές της ζωής μας και αυτό συμβαίνει καλώς κατά τον Νίτσε. Διότι, σκεφτείτε κάτι. Θα είχε αξία η ευτυχία μας,  εάν μπορούσαμε να την απολαμβάνουμε αδιάκοπα;

Είναι αλήθεια ότι έχει μεγάλη αξία για εμάς,  επειδή περνάμε αρκετό καιρό όντας μη ευτυχισμένοι. Έπειτα από μια εβδομάδα όλο συννεφιά, η ηλιόλουστη μέρα μας φαίνεται σαν θαύμα. Κατά τον ίδιο τρόπο, «αισθανόμαστε τη χαρά πιο λαμπερή,  όταν βγαίνουμε από το πηγάδι της θλίψης»,  αναφέρει  ο Νίτσε.

Τι πίστευε ο Νίτσε για την έννοια της ευτυχίας

Η ευτυχία και η δυστυχία λοιπόν είναι  δυο συναισθήματα που αλληλοσυμπληρώνονται μεταξύ τους. Χρειάζονται το ένα το άλλο,  γιατί ούτε θα μπορούσαμε διαρκώς να είμαστε μελαγχολικοί,  ούτε θα μπορούσαμε να «υποφέρουμε» …εκατό χρόνια ευτυχίας.

Άρα για να «γευτεί» κανείς την ευχαρίστηση,  θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος να υπομείνει αντίστοιχη ποσότητα δυσαρέσκειας.

Η γνώμη των άλλων μπορεί να επηρεάζει το ψυχισμό μας

Ένας άλλος παράγοντας που καθορίζει την ευτυχία μας είναι η υστεροφημία και η γνώμη των άλλων για εμάς. Θεωρεί ότι όταν κάποια στιγμή μας αποκαλύπτεται ότι οι άλλοι έχουν διαμορφώσει μια διαφορετική άποψη για εμάς,  η ευτυχία μας κινδυνεύει με «κατάρρευση»…

______________________

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φρειδερίκος Νίτσε, ο επαναστάτης φιλόσοφος

______________________

Η μουσική ως παράγοντας ευτυχίας…  

Για τον Νίτσε έχει μεγάλη σημασία επίσης το να ακούμε μουσική. Αυτή έχει την ικανότητα να μας χαλαρώνει από το στρες της μέρας ,  να μας εμψυχώνει όταν οι καταστάσεις της ζωής μας δυσκολεύουν και κάποιες άλλες φορές να μας παρηγορεί. Συγκεκριμένα είχε γράψει: «Χωρίς μουσική, η ζωή θα ήταν ένα λάθος.»

Η ευτυχία πάει μαζί με τη σκληρή δουλεία

Στη ζωή μας θα υπάρξουν αναμφίβολα πολλές αντιξοότητες που θα μας δυσκολέψουν να ευτυχίσουμε. Στις αντιξοότητες αυτές όμως θα πρέπει να έχουμε αγωνιστική διάθεση. Να δουλεύουμε σκληρά και επίμονα για την επίτευξη των στόχων μας.

Για την αγωνιστική διάθεση που θα πρέπει να έχουμε στη ζωή μας στη προσπάθειά μας να ζήσουμε ευτυχισμένες στιγμές ο Νίτσε έγραψε:  “Από τότε που κάποιος άνεμος μου εναντιώθηκε, ταξιδεύω με όλους τους ανέμους“

Θα κλείσουμε με μερικά ακόμα σχετικά αποφθέγματά του…

«Η ευτυχία μου: Από τότε που κουράστηκα να γυρεύω, έμαθα να βρίσκω.»

«Πρέπει να είσαι ο εαυτός σου και όχι αυτός που θέλουν οι άλλοι.»

Αυτοί που έχουν ένα «γιατί» για να ζουν, μπορούν να αντέξουν σχεδόν οποιοδήποτε «πώς».

Συντάκτης: Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος

Influence:

Γεννήθηκα το 1995 στην Αθήνα και είμαι αριστούχος απόφοιτος του τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών…