Τι μπορεί να σημαίνει η δυσάρεστη οσμή στον κόλπο;

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Τι μπορεί να σημαίνει η δυσάρεστη οσμή στον κόλπο;Νωρίτερα αυτό το έτος, ο οικονομολόγος Seth Stephens-Davidowitz ανέλυσε τα δεδομένα της Google για να καταλάβει τι σκέφτονται οι Αμερικανοί πραγματικά για το σεξ. Μαντέψτε. Η πλειονότητα των αποτελεσμάτων συνδέθηκε με την ανασφάλεια των γεννητικών τους οργάνων. Σύμφωνα με τα ευρήματά του, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα New York Times, οι άνδρες ανησυχούν περισσότερο για το μέγεθος του πέους, ενώ οι γυναίκες προβληματίζονται για την οσμή του κόλπου τους.

Σε ορισμένες γυναίκες φαίνεται να μυρίζει σαν ψάρι, ξύδι, κρεμμύδι, αμμωνία, σκόρδο, τυρί, ούρα, ψωμί, χλωρίνη, κόπρανα, ιδρώτα, μέταλλο, πόδια, σκουπίδια και σάπια κρέατα. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει κανένα συγκεκριμένο άρωμα που να δηλώνει την υγεία του κόλπου. Πολλές γυναίκες θα περιέγραφαν το άρωμα ενός υγιούς κόλπου με κήπους και λουλούδια. Βέβαια, κανένας κόλπος δεν θα μυρίσει ποτέ σαν μία αγκαλιά από τριαντάφυλλα. Τούτου λεχθέντος, σε κάθε περίπτωση ένας υγιής κόλπος δεν μυρίζει με ψάρι.

Τι μπορεί να σημαίνει η δυσάρεστη οσμή στον κόλπο;Φυσικά, υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που αλλάζουν την κολπική μυρωδιά: οι λοιμώξεις ή τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, η άσκηση και η εφίδρωση, τα επίπεδα των ορμονών στον εμμηνορροϊκό κύκλο και η μεταβολή του pH του κόλπου. Πότε πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας; Μία δυσάρεστη οσμή μπορεί να είναι σημάδι μιας μόλυνσης που πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως, ειδικά αν συνοδεύεται από ασυνήθιστες εκκρίσεις. Το σώμα σας είναι έξυπνο. Όταν προσπαθεί ο κόλπος σας να σας πει κάτι, μην τον αγνοήσετε. Παρακάτω ακολουθεί μία λίστα με τέσσερις κοινές κολπικές οσμές σύμφωνα με τη βοήθεια των γυναικολόγων Δρ Vanessa Cullins και Δρ Debora Nucatolah.

Ψάρι

Πιθανή αιτία: Η βακτηριακή κολπίτιδα

Θεραπεία: Αντιβιοτικά

Η Δρ Cullins τονίζει: «Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη βακτηρίων που αναπτύσσονται στον κόλπο σας. Τα βακτήρια αυτά είναι εντελώς φυσιολογικά και διατηρούν τον κόλπο υγιή. Ωστόσο, η βακτηριακή κολπίτιδα προκαλείται από μία ανισορροπία των διαφορετικών ειδών βακτηρίων. Μερικές φορές η κολπίτιδα δεν έχει καθόλου συμπτώματα, άλλες φορές πάλι τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν μία παχιά απαλλαγή που είναι συνήθως άσπρη ή γκρι, ενώ συνοδεύεται από μια ισχυρή μυρωδιά ψαριού (ειδικά μετά το σεξ ή το πλύσιμο με σαπούνι) και φαγούρα».

Ψωμί ή μπύρα

Πιθανή αιτία: Μολύνσεις ζύμης

Θεραπεία: Αντιμυκητιασικά φάρμακα

Τι μπορεί να σημαίνει η δυσάρεστη οσμή στον κόλπο;Η Δρ Nucatolah λέει: «Οι μολύνσεις ζύμης προκαλούνται όταν ένας ζυμομύκητας με το όνομα Candida albican μεγαλώνει πάρα πολύ. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μικρές ποσότητες ζύμης στο στόμα και τα έντερά τους. Οι υγιείς γυναίκες έχουν ζύμη στον κόλπο τους. Αλλά μερικές φορές η ζύμη αυτή υπεραναπτύσσεται και προκαλείται μόλυνση ζύμης. Η απαλλαγή μοιάζει με τυρί cottage. Μπορεί να είναι τόσο παχιά που μπορεί να παρατηρήσετε ένα παχύ λευκό επίχρισμα μέσα και γύρω από τον κόλπο σας».

Κρεμμύδι και σκόρδο

Πιθανή αιτία: Φυσική

Θεραπεία: Κάντε ένα ντους

Η Δρ Nucatolah λέει: «Αν έχετε φάει πολλά κρεμμύδια και σκόρδο, μπορεί να εκκρίνεται μία οσμή κρεμμυδιού ή σκόρδου στα ούρα σας, ενώ το κολπικό έκκριμα μπορεί να αλλάξει προσωρινά μυρωδιά. Μέσα σε 24 έως 48 ώρες από την κατανάλωση αυτών των έντονων τροφίμων, ο κόλπος σας θα πρέπει να επιστρέψει στην κανονική μυρωδιά του. Στις γυναίκες, η ουρήθρα, το εξωτερικό του αιδοίου και ο πρωκτός έχουν ξεχωριστά ανοίγματα, αλλά βρίσκονται κοντά μεταξύ τους. Μερικές φορές μπορείτε να σκεφτείτε ότι μυρίζει ο κόλπος σας, ενώ η πηγή της οσμής να είναι τα ούρα ή τα κόπρανά σας. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να πλένετε την περιοχή με σαπούνι και νερό, και στη συνέχεια να προσπαθήσετε να προσδιορίσετε τον ένοχο.

Σάπιο κρέας

Πιθανή αιτία: Ξεχάσατε ταμπόν

Θεραπεία: Πηγαίνετε στον γιατρό σας αμέσως.

Η Δρ Nucatolah τονίζει: «Εάν ένα ταμπόν έχει ξεχαστεί για μέρες ή και περισσότερο, η μυρωδιά είναι εξαιρετικά άσχημη. Είναι ανάγκη να αναζητήσετε έναν γιατρό για να απομακρύνει το ταμπόν και να καθορίσει αν θα πρέπει να λάβετε περαιτέρω θεραπεία».

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…