Τι κάνουμε σε περίπτωση τροφικής δηλητηρίασης

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Τι κάνουμε σε περίπτωση τροφικής δηλητηρίασηςΑκόμα και η κακή συντήρηση των τροφίμων λόγω ψύξης ή προετοιμασίας και η μαγειρική χωρίς τους κανόνες υγιεινής παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εμφάνισή της τροφικής δηλητηρίασης. Έτσι ακόμα και ορισμένα αγνά υλικά μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο, αν προκληθεί σε αυτά μόλυνση από διάφορα βακτηρίδια ή τοξίνες.

Οι βασικές συμβουλές που πρέπει να ακολουθούμε είναι να πλένουμε τα χέρια μας πριν το γεύμα, να μαγειρεύουμε σε σωστές θερμοκρασίες, να ελέγχουμε την προέλευση του φαγητού και να τοποθετούμε όλα τα τρόφιμα στο ψυγείο.

Συμπτώματα

Τα τυπικά συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης είναι ναυτία, εμετός, κοιλιακές κράμπες, μυϊκοί πόνοι και πυρετός. Ειδικότερα, η ανορεξία που επιμένει και οι έντονοι πόνοι στην κοιλιά και διαρκούν αρκετές ώρες είναι δύο από τα κύρια συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης. Παράλληλα, το αίμα στις κενώσεις και η διάρροια που συνοδεύεται από πυρετό αποτελούν άσχημα αποτελέσματα που πολλές φορές οδηγούν προς αυτή την αρρώστια. Τέλος η αδυναμία, το ξαφνικό μούδιασμα κα τα στεγνά χείλη θεωρούνται συχνά σημάδια της τροφικής δηλητηρίασης.

Αίτια

Τα τρία πιο συνηθισμένα μικρόβια που μπορούν να προκαλέσουν τη τροφική δηλητηρίαση δεν είναι άλλα από:

  • Σαλμονέλα. Παρατηρείται κυρίως στα πουλερικά, το κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αποτελεί μικρόβιο που μεταδίδεται εξαιτίας της μη υγιεινής παρασκευής του φαγητού ή του ελάχιστου χρόνου μαγειρέματος. Εμφανίζεται 12-36 ώρες μετά την κατανάλωση της τροφής και τα συμπτώματα διαρκούν έως μια εβδομάδα.
  • Σταφυλόκοκκος. Μεταφέρεται στις τροφές από τα δερματικά προβλήματα των ανθρώπων ή αν δεν τηρούνται οι σωστοί κανόνες υγιεινής στη διαδικασία της παρασκευής φαγητού. Αφορά κυρίως το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα κύρια αποτελέσματά του εμφανίζονται τις πρώτες 8-24 ώρες.
  • Καμπυλοβακτηρίδιο. Μικρόβιο των ζωικών τροφίμων και διαθέτει ακριβώς τα ίδια στοιχεία με τη σαλμονέλα, με τη διαφορά ότι τα συμπτώματα διαρκούν περίπου 10 μέρες.

Αντιμετώπιση

  • Συμβουλευτείτε αμέσως το γιατρό σας. Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για την αντιμετώπιση της τροφικής δηλητηρίασης, καθώς οι περιπτώσεις της ποικίλουν. Συνήθως η λύση στις απλές περιπτώσεις βρίσκεται στη δίαιτα και στην κατανάλωση μεγάλης ποσότητας νερού.
  • Πολλές φορές ο ασθενής χρειάζεται να λαμβάνει κάποιο ηλεκτρολυτικό διάλυμα από το στόμα τις πρώτες 12-14 ώρες (όπως νάτριο, κάλιο, μαγνήσιο και χλώριο), ώστε να αποφευχθεί η αφυδάτωση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι γιατροί προχωρούν στη συνταγογράφηση αντιβιοτικών, καθώς δεν μπορεί να παραταθεί για πολλές μέρες η διάρροια.

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.