Τι επιπτώσεις έχει στην υγεία η γρήγορη απώλεια κιλών;

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Είναι γεγονός πως όταν μπαίνουμε σε μία διαδικασία απώλειας βάρους το μόνο που έχουμε στο μυαλό μας είναι το πώς θα χάσουμε γρήγορα περιττά κιλά. Ειδικά αυτή την περίοδο, που έχει περάσει το Πάσχα και παράλληλα έρχεται το καλοκαίρι,  όλο και περισσότεροι (άνδρες και γυναίκες) καταφεύγουν στις λεγόμενες «δίαιτες- express» προκειμένου να απαλλαχθούν από το επιπλέον βάρος. Τι συμβαίνει όμως στο σώμα μας όταν του στερούμε θρεπτικές ουσίες και το αναγκάζουμε να χάσει κιλά; Γιατί αυτή η μέθοδος δεν είναι καθόλου υγιής;

Πέρα από το γεγονός ότι η γρήγορη απώλεια κιλών φέρνει την επανάκτησή τους σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και μάλιστα με… τόκο, η πρακτική αυτή κρύβει πολλούς κινδύνους για την υγεία μας.

Χάνουμε λίπος;

Μια παρενέργεια της γρήγορης απώλειας βάρους είναι ότι δεν χάνουμε μόνο λίπος. Ο στόχος είναι να απαλλαχθούμε από το λίπος και να κρατήσουμε την άλιπη σωματική μάζα. Οι πρώτες εβδομάδες σημαντικής απώλειας βάρους συνήθως αφορούν το χάσιμο μείγματος νερού, σωματικού λίπους και άλιπης μάζας.

Γενικά, θέλουμε να αποφύγουμε την απώλεια άλιπης μάζας. Η διατήρησή της μπορεί να συμβάλλει στο να κρατάμε σε εγρήγορση τον μεταβολισμό. Η οστική πυκνότητα μπορεί επίσης να μειωθεί με γρήγορη απώλεια βάρους. Αυτό θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης. Η γρήγορη απώλεια είναι συνήθης τις πρώτες εβδομάδες προγράμματος απώλειας βάρους. Ωστόσο η απώλεια βάρους θα πρέπει να ομαλοποιηθεί, σε μισό με ένα κιλό την εβδομάδα.

Αλλαγές στην πέψη

Μετά την δίαιτα με πολύ λίγες θερμίδες ή ακόμα και αυτήν με λίγες θερμίδες μπορεί να αλλάξει η φυσιολογική λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Με τη μεγάλη απώλεια βάρους θα μπορούσατε να έχετε είτε δυσκοιλιότητα, είτε διάρροια, καθώς η ταχύτητα της πέψης αλλάζει εν μέρει, με βάση το είδος των τροφών που επιλέγετε.

Ωστόσο, μετά από λίγες εβδομάδες, το πεπτικό σύστημα μπορεί ενδεχομένως να προσαρμοστεί μερικώς ή πλήρως στην αλλαγή της διατροφής.

Αν αποφεύγετε τα υγρά για γρήγορη απώλεια βάρους,  μπορεί επίσης να νιώθετε αφυδατωμένοι, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας.

Πονοκέφαλοι

Μπορεί να είναι μία συνήθης παρενέργεια από τη δίαιτα με λίγες ή πολύ λίγες θερμίδες. Αυτό, επειδή οι συγκεκριμένες  «διατροφές»  μπορεί να είναι χαμηλές σε υδατάνθρακες και να προκαλέσουν εξάντληση  του γλυκογόνου στον οργανισμό.

Όταν συμβεί αυτό, ο οργανισμός θα διασπάσει μυϊκό ιστό και άλιπη σωματική μάζα για να απελευθερώσει αποθηκευμένη γλυκόζη και να στείλει στον εγκέφαλο (η γλυκόζη αποτελεί καύσιμο του εγκεφάλου). Αν και αυτά τα αποθέματα εξαντληθούν, τότε ο οργανισμός θα χρησιμοποιήσει  το αποθηκευμένο λίπος και θα το μετατρέψει σε κάτι όπως η γλυκόζη, που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο εγκέφαλος για πηγή καυσίμου.

Όταν συμβεί αυτό, ο πονοκέφαλος μπορεί να εμφανιστεί ως παρενέργεια.

Κίνδυνος χολολιθίασης

Η γρήγορη απώλεια βάρους μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο δημιουργίας μικρών λίθων στη χολή. Οι πέτρες αυτές τελικά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε  μπλοκάρισμα το οποίο χρειάζεται χειρουργική αφαίρεση της χολής.

Πιθανότητα επαναπρόσληψης χαμένων κιλών

Έρευνα υποδεικνύει οτι περίπου μόνο το 20% υπέρβαρων ανθρώπων έχουν επιτυχία με τη μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους -κρατούν το νέο βάρος για τουλάχιστον 1 χρόνο.

Πώς αυτοί άνθρωποι καταφέρνουν και διατηρούν τα χαμένα κιλά;

Δεν υπάρχει κάποιος  συγκεκριμένος τρόπος επιτυχούς απώλειας βάρους, κατά βάση πρόκειται για σταθερότητα με την υιοθέτηση υγιεινής διατροφής και άσκησης.

Το πρόβλημα με τη γρήγορη απώλεια κιλών είναι ότι πιθανόν δεν στηρίζει μακροπρόθεσμες αλλαγές που είναι βιώσιμες για την υγεία και τη ρύθμιση του βάρους.

Για παράδειγμα, η υιοθέτηση διατροφής που παρέχει λιγότερες από 800 θερμίδες την ημέρα θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος γρήγορα, αλλά θα επιβραδύνει και τον μεταβολισμό σας. Μετά τον τερματισμό αυτού του διατροφικού πλάνου, ο μεταβολισμός θα είναι πιο αργός και η αύξηση του βάρους περισσότερο από πιθανή.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…