Τι είναι σημαντικό να γνωρίζετε για το τεχνητό μαύρισμα

Συντάκτης: Έλλη Βασιλείου

Φλερτάρετε με την ιδέα να κάνετε την πρώτη εξόρμησή σας στην παραλία; Θα θέλατε να εμφανιστείτε αδύνατες, γυμνασμένες και ηλιοκαμένες; Αν ναι, υπάρχουν λύσεις. Τουλάχιστον για το τρίτο που είναι το πιο εύκολο από τα τρία. Μπορείτε να χτίσετε το μαύρισμά σας από τώρα προτού αντικρίσουν οι πρώτες ακτίνες του ήλιου το κορμάκι σας. Θέλετε να μάθετε ποιες είναι οι επιλογές σας για τεχνητό μαύρισμα; Αξίζει να ξέρετε τα υπέρ και κατά κάθε λύσης προτού κάνετε την επιλογή σας. Για να τα δούμε μαζί…

Υπάρχουν δυο τρόποι να αποκτήσετε μαύρισμα χωρίς να εκτεθείτε στον ήλιο: είτε με σολάριουμ, είτε εφαρμόζοντας μια κρέμα.

Το σολάριουμ παράγει υπεριώδεις ακτίνες, όπως ο ήλιος. Στην πραγματικότητα είναι πιο επικίνδυνο από τον ήλιο. Υπολογίζεται ότι 20 λεπτά στο σολάριουμ ισοδυναμούν με σχεδόν 4 ώρες στον ήλιο.

Ο ήλιος περιέχει ένα μίγμα ακτινών UVΑ και UVB, μέρος των οποίων φιλτράρεται από το στρώμα του όζοντος. Το σολάριουμ παράγει κατά κύριο λόγο UVΑ, που διαπερνά το δέρμα εις βάθος, ενώ τα επίπεδα UVB είναι χαμηλότερα από αυτά του ηλιακού φωτός.

Όσοι χρησιμοποιούν το σολάριουμ, είναι μάλλον απίθανο να βάζουν κάποια αντηλιακή κρέμα προστασίας. Τα προστατευτικά γυαλιά είναι απαραίτητα –ο συνδυασμός UVΑ- UVB μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα μάτια, αφού καταστρέφει τον κερατοειδή. Η μακροχρόνια έκθεση έχει σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση καταρράκτη και άλλων μη ανατρέψιμων παθήσεων. Το σολάριουμ επιταχύνει και τη λέπτυνση του δέρματος, την ανάπτυξη ρυτίδων και λεπτών γραμμών, καθώς και την εμφάνιση αλλοιώσεων που έχουν να κάνουν με τη γήρανση.

Τη δεκαετία του ’50, εμφανίστηκε στην αγορά το πρώτο προϊόν μαυρίσματος. Σήμερα, υπάρχουν εκατοντάδες τέτοια προϊόντα που χαρακτηρίζονται ασφαλή και αποτελεσματικά. Άλλα παρ’ όλο που προωθούνται τόσο έντονα ως ο εναλλακτικός τρόπος μαυρίσματος που δεν απαιτεί έκθεση στον ήλιο, παρουσιάζουν κάποια αναπόφευκτα μειονεκτήματα.

Πρώτα απ’ όλα, τέτοιου τύπου λοσιόν προσφέρουν ελάχιστη προστασία από την ακτινοβολία UV. Επομένως, αν βρίσκεστε έξω στο φως για να δείξετε το νέο σας μαύρισμα, θα πρέπει και πάλι να βάζετε αντηλιακό. Έπειτα, αξίζει να σκεφτείτε λίγο τον τρόπο που τέτοιου είδους προϊόντα προσθέτουν χρώμα στο δέρμα σας.

Τα πιο αποτελεσματικά από αυτά περιέχουν μια χημική ουσία που ονομάζεται DHA (διυδροξυακετόνη). Αυτό το παράγωγο σακχάρων υπήρξε το βασικό ενεργό συστατικό τους για πολλά χρόνια, μυρίζει δυσάρεστα και μπορεί ορισμένες φορές να σας αφήσει μια παράξενη πορτοκαλιά χροιά, αλλά το σημαντικότερο, δεν έχει αξιολογηθεί ποτέ πλήρως για την ασφάλειά του. Το DHA δεν είναι χρωστική. Δίνει προσωρινό χρώμα στο δέρμα μέσω μιας χημικής αντίδρασης με τα αμινοξέα του δέρματος, από την οποία προκύπτουν αρκετές ελεύθερες ρίζες. Ο τρόπος που λειτουργεί δεν είναι και εντελώς άσχετος με αυτόν που η έκθεση στον αέρα μπορεί να μαυρίσει ένα κομμένο μήλο.

Κάποια άλλα προϊόντα χρησιμοποιούν και ένα άλλο χημικό, την ερυθρουζόλη, εκτός από το DHA. Η ερυθρουζόλη λειτουργεί παρόμοια με το DHA, αλλά αναπτύσσεται πιο αργά. Ο συνδυασμός και των δύο προσφέρει μεγαλύτερης διάρκειας αποτελέσματα.

Και το DHA, αλλά και η ερυθρουζόλη μπορούν να προκαλέσουν δερματίτιδα εξ’ επαφής, αλλά εδώ κρύβεται και μια μεγαλύτερη ειρωνεία. Οι περισσότερες κρέμες αντιγήρανσης, για παράδειγμα, περιέχουν συστατικά που βοηθούν στην καταπολέμηση των καταστροφικών, γηραντικών επιδράσεων των ελεύθερων ριζών, που ως γνωστόν παράγουν τον πρόωρο θάνατο των δερματικών κυττάρων.

Η χρησιμοποίηση ενός προϊόντος για ψεύτικο μαύρισμα, στην ουσία ταυτίζεται με την εκούσια έκθεσή μας σε τέτοιου είδους βλάβες. Μάλιστα, μια μελέτη το 2004 ήρθε για να τονίσει το γεγονός αυτό ανακαλύπτοντας ότι το DHA παρεμποδίζει το φυσιολογικό κυτταρικό κύκλο στο δέρμα του ανθρώπου, προκαλεί βλάβες στο A και επιταχύνει το κυτταρικό θάνατο μέσα σε 24 ώρες μετά την εφαρμογή. Αυτή η μελέτη αποτελεί μια από τις ελάχιστες προσπάθειες έρευνας της ασφάλειας των παραγόντων ψεύτικου μαυρίσματος. Η ερυθρουζόλη για παράδειγμα, δεν έχει αξιολογηθεί ποτέ στο κομμάτι της μακροπρόθεσμης ασφάλειάς της.

Τέτοιου είδους προϊόντα έχουν και το μειονέκτημα όλων των λοσιόν σώματος, δηλαδή την πληθώρα τοξικών συστατικών που περιέχουν. Συχνά περιλαμβάνουν ουσίες που σχηματίζουν λεπτό στρώμα, σαν μεμβράνη και δε μιλάμε μόνο για σιλικόνες, αλλά και τον πλαστικοποιητή tri-C14-15 alky citrate (εξίσου συχνά συναντάμε και στις συσκευασίες τροφίμων). Οι παράγοντες αυτοί κάνουν την εφαρμογή πιο εύκολη, αλλά έχουν ένα σπουδαίο μειονέκτημα: δρουν σαν πλαστικό περιτύλιγμα στο δέρμα και δεν του επιτρέπουν να καταστρέφει τις τοξίνες.

Τώρα που γνωρίζετε είναι σημαντικό να κάνετε προσεκτικά την επιλογή σας. Η χρυσαφένια επιδερμίδα που προκύπτει από τα χάδια του ήλιου ή του τεχνητού μαυρίσματος, όντως φαίνεται γοητευτική και ελκυστική με βάση τα πρότυπα ομορφιάς της εποχής μας. Δεν αξίζει όμως να θυσιάζετε την υγεία σας για να κερδίσετε το πρόσκαιρο όφελος της ελκυστικότητας. Η γνώση είναι απαραίτητη. Η επιλογή δική σας!

Συντάκτης: Έλλη Βασιλείου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.