Πέρα από τις όμορφες στιγμές που προσφέρει, ο χειμώνας δεν παύει να είναι η εποχή του κρύου, του μαρασμού της …
Τι είναι οι χιονίστρες και πώς να τις αντιμετωπίσουμε
Η απλοϊκή ονομασία τους παραπέμπει ίσως σε… όμορφες χειμωνιάτικες καταστάσεις, στην πραγματικότητα όμως, πρόκειται για κάτι πολύ επώδυνο που ταλαιπωρεί αρκετούς ανθρώπους ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες και ειδικά όσους βρίσκονται σε υγρό, χαμηλής θερμοκρασίας κλίμα. Οι χιονίστρες είναι φλεγμονές των μικρών αιμοφόρων αγγείων του δέρματος των άκρων εξαιτίας της απότομης ή επαναλαμβανόμενης έκθεσής τους στο κρύο. Συνοδεύονται από οξύ πόνο, φαγούρα, μικρής έκτασης πρήξιμο της περιοχής, αίσθηση καψίματος, αλλαγή του χρωματικού τόνου του δέρματος σε μπλε ή μωβ και σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν πληγές και φουσκάλες στο δέρμα με κίνδυνο δερματικών λοιμώξεων.
Παρά τον συχνά ανυπόφορο πόνο που δυσκολεύει ακόμα και τη βάδιση, το καλό με τις χιονίστρες (ή αλλιώς χείμετλα) είναι ότι θεραπεύονται μόνες τους μέσα σε μία με τρεις εβδομάδες από την εμφάνισή τους, ειδικά αν μέσα στο διάστημα αυτό ανέβει η θερμοκρασία περιβάλλοντος, ενώ δεν οδηγούν σε μόνιμες βλάβες του δέρματος ή των αγγείων.
Το άσχημο είναι ότι αν εμφανιστούν μια φορά, επανεμφανίζονται, όπως επίσης και ότι δεν υπάρχει «επίσημο» φάρμακο για την αντιμετώπισή τους πέρα από την προστασία από το κρύο με άνετα και ζεστά ρούχα και παπούτσια και ίσως κάποια προϊόντα για τη φαγούρα.
Αν προκληθεί οίδημα στο δέρμα και πληγές απαιτείται καθαρισμός με αντισηπτικό. Κάποιοι γιατροί χορηγούν τοπικά κορτικοστεροειδή ή φάρμακα για την πίεση, ώστε να ανοίξουν τα αιμοφόρα αγγεία και να αποκατασταθεί η ομαλή ροή του αίματος.
Εντριβές ή ποδόλουτρο με έλαιο χαμομηλιού ή λεβάντας δρουν καταπραϋντικά στο δέρμα και μιας και δεν υπάρχουν πολλά φάρμακα, ίσως αποτελούν μια καλή λύση. Επειδή τα συμπτώματα είναι κοινά και κινούν υποψίες για άλλου είδους σοβαρότερα νοσήματα, καλό είναι να εκτιμήσει την κατάσταση ένας γιατρός, ιδιαίτερα αν αυτά επιμένουν κάνοντας τον πόνο ισχυρότερο.
Πιο επιρρεπείς οι γυναίκες
Δυστυχώς πιο άτυχες εδώ εμφανίζονται οι ενήλικες γυναίκες που παρουσιάζουν μεγαλύτερη ευπάθεια στο πρόβλημα, καθώς και τα λιποβαρή άτομα, όσοι πάσχουν απο κυκλοφορικά προβλήματα ή από το σύνδρομο Ρεϊνό (μούδιασμα και πάγωμα των άκρων λόγω στρες ή χαμηλών θερμοκρασιών).
______________________
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ξηρό δέρμα; Ο απόλυτος οδηγός για να το αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά
______________________
Χιονίστρες μπορεί να πάθουμε αν μεταβούμε από το πολύ κρύο στην έντονη ζέστη ή το αντίστροφο. Αυτή η απότομη μεταβολή της θερμοκρασίας προκαλεί και απότομη αγγειοσύσπαση (τα μικρά αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται κάτω από το δέρμα), ενώ τα μεγάλα αγγεία δεν ανταποκρίνονται σε αυτή τη μεταβολή. Έτσι το αίμα δε ρέει ομαλά με αποτέλεσμα να μπλοκάρονται οι ιστοί.
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι διαβητικοί μιας και αν υπάρχουν πληγές, δεν μπορούν να κλείσουν εύκολα και γρήγορα. Τέλος, οι καταλληλότερες ειδικότητες για να διαγνώσουν το πρόβλημα είναι αυτές του δερματολόγου, του αγγειολόγου και του ρευματολόγου.