Μια υγρή ουσία που αναπλάθει φυσικά τα δόντια ανακάλυψε η επιστημονική ομάδα της δρ. Αμαλίας Αγγελή, επικεφαλής του Τμήματος Χημείας …
Τι είναι ο βρουξισμός και πώς αντιμετωπίζεται
Εάν αντιμετωπίζετε και εσείς το θέμα του τριξίματος των δοντιών (γνωστό ως βρουξισμός) κατά τη διάρκεια της νύχτας –ή και της ημέρας – διαβάστε παρακάτω.
Ο βρουξισμός ή βρυγμός είναι το γνωστό σφίξιμο ή τρίξιμο των δοντιών. Είναι μια παθολογική κατάσταση που συμβαίνει συνήθως κατά τη διάρκεια του ύπνου, αλλά και την ημέρα.
Ο ασθενής ενημερώνεται για αυτή την πάθηση συνήθως μέσω του συντρόφου του, λόγω του ενοχλητικού πολλές φορές θορύβου ή κατά την εξέταση του στόματος από τον οδοντίατρο από τα χαρακτηριστικά σημάδια στα δόντια.
Ο βρουξισμός εκτός από τους ενήλικες, είναι πολύ συχνός στα μικρά παιδιά, και στους έφηβους. Μπορεί να σταματήσει σε μεγαλύτερη ηλικία από μόνος του ή όχι.
Αιτία του βρουξισμού
Η αιτία του βρουξισμού δεν είναι γνωστή. Είναι γνωστοί κάποιοι παράγοντες που επιδεινώνουν τον ήδη υπάρχοντα βρουξισμό, οι οποίοι είναι το έντονο άγχος και η ένταση της καθημερινότητας, κακότεχνες εργασίες στο στόμα, κακή σύγκλιση των πάνω και κάτω δοντιών.
Συμπτώματα του βρουξισμού
Το πιο βασικό σύμπτωμα που παρουσιάζει ο βρουξισμός είναι η έντονη αποτριβή των δοντιών. Αν δεν αντιμετωπιστεί, μετά από καιρό και σε συνθήκες έντονου βρουξισμού, τα δόντια αποτρίβονται σχεδόν μέχρι το ύψος των ούλων.
Επίσης, οι ασθενείς που πάσχουν από βρουξισμό παρουσιάζουν έντονους πονοκεφάλους, κυρίως το πρωί μετά τον ύπνο, προβλήματα στα δόντια, πόνο στην άρθρωση του στόματος, πόνους στις γνάθους και τα αυτιά, του μυς του προσώπου.
Καταστρέφουν επιπλέον οποιαδήποτε αποκατάσταση τοποθετείται στο στόμα, όπως σφραγίσματα, στεφάνες και γέφυρες πορσελάνης.
Διάγνωση του βρουξισμού
Όπως ήδη αναφέρθηκε, τις περισσότερες φορές ο ασθενής δεν γνωρίζει ότι τρίζει τα δόντια του και το αντιλαμβάνεται συνήθως από επισήμανση κάποιου άλλου ατόμου, του συντρόφου του ή του οδοντίατρου.
Ο οδοντίατρος μπορεί να διαγνώσει το βρουξισμό με την εξέταση του ασθενούς αναγνωρίζοντας τις χαρακτηριστικές φθορές στα δόντια και τα συμπτώματα που αναφέρει ο ασθενής, όπως πονοκέφαλο, πόνο στους μυς του προσώπου.
Θεραπεία για το βρουξισμό
Ο βρουξισμός δεν έχει αιτιολογική θεραπεία. Μπορούμε όμως να αντιμετωπίσουμε τα συμπτώματα και να προστατεύσουμε τον ασθενή:
- Όταν γίνει γνωστό στον ασθενή ότι σφίγγει και τρίζει τα δόντια του, τότε είναι πιο εύκολο για αυτόν συνειδητά να ελέγξει το πρόβλημα κατά την διάρκεια της ημέρας. Μόνος του δηλαδή μαθαίνει να σταματά το σφίξιμο όταν το αντιλαμβάνεται.
- Για την διάρκεια της νύχτας, κατασκευάζεται ένας νάρθηκας που εφαρμόζει στα πάνω ή στα κάτω δόντια και ο ασθενής κοιμάται με αυτόν. Προστατεύονται έτσι τα δόντια από την αποτριβή, από οδοντιατρικές θεραπείες που τυχόν έχουν γίνει, αλλά θεραπεύονται και τα υπόλοιπα συμπτώματα, όπως πονοκέφαλοι, πόνοι στους μύυς και στις αρθρώσεις.
- Όταν η αιτία είναι το άγχος τότε εφαρμόζεται η σωματική άσκηση, η μέθοδος της χαλάρωσης, ακόμα και η ψυχολογική υποστήριξη.
Πρόληψη κατά του βρουξισμού
Οι περισσότερες περιπτώσεις βρουξισμού που εμφανίζονται κατά την παιδική ανάπτυξη δεν είναι πολύ εύκολο να προληφθούν.
Ο συνειδητός έλεγχος από τον ίδιο τον ασθενή κατά την διάρκεια της ημέρας και ο νάρθηκας βρυγμού κατά την διάρκεια της νύχτας είναι τα κύρια μέσα.
Βοηθά η αλλαγή του τρόπου ζωής, οι τεχνικές μείωσης του άγχους, η σωματική άσκηση και κάποιες ασκήσεις για τους μυς του προσώπου.
Κάποιες μικρές συμβουλές είναι η μείωση κατανάλωσης αλκοόλ και καφεϊνης, καθώς και η αποφυγή μάσησης τσίχλας.
Η κατάλληλη ειδικότητα
Ο κατάλληλος γιατρός για το βρουξισμό είναι ο οδοντίατρος.