Τι είναι η second hand αγορά και λόγοι για να την στηρίξεις

Συντάκτης: Γεωργία Έρχου

Δεν είναι τυχαίο που όλο και πιο πολύς κόσμος επιλέγει τη second hand αγορά σήμερα. Να γιατί μπορεί να θέλεις να το κάνεις και εσύ

Τι είναι το second hand

Με τον όρο second hand (δεύτερο χέρι) εννοούμε οτιδήποτε φτάνει σε εμάς και δεν είναι καινούργιο, είτε το έχουμε αγοράσει ως μεταχειρισμένο, είτε μας έχει χαρισθεί, είτε το έχουμε κληρονομήσει από τους γονείς ή τους παππούδες μας. Το thrifting είναι οτιδήποτε αγοράζεις και είναι από δεύτερο χέρι.

Από που μπορείς να αγοράσεις second hand ρούχα

Τα ρούχα από δεύτερο χέρι πωλούνται σε καταστήματα που προσφέρουν “ρούχα με το κιλο” και τιμολογούνται βάσει χρώματος του αντικλεπτικού, με βάση τις ημέρες της εβδομάδας ή με την κατηγορία του ρούχου (φορέματα, φούστες κ.ο.κ.). Μεταχειρισμένα ρούχα βρίσκονται και σε πάγκους λαϊκής, σε παζάρια ανταλλαγής ρούχων, στο e-bay ή σε εφαρμογές, όπως το depop, όπου ο καθένας μπορεί να πουλήσει παλιά του ρούχα. Υπάρχει ποικιλία μεγεθών, ενώ κανείς μπορεί να βρει ανδρικά και παιδικά ρούχα επίσης εκτός από γυναικεία. Πριν μπουν προς πώληση στα καταστήματα τα ρούχα μπαίνουν σε κλίβανο, όπου αποστειρώνονται σε υψηλές θερμοκρασίες.

Λόγοι για να αγοράσεις second hand ρούχα

  • Ένας βασικός λόγος να στηρίξει κανείς τη second hand αγορα είναι οι χαμηλές τιμές. Ειδικά στις μέρες μας, οπότε η οικονομική κρίση συνεχίζει να επηρεάζει τους περισσότερους από μας, το second hand shopping δίνει την ευκαιρία να βρει κανείς ακόμα και ακριβά ρούχα μεγάλων οίκων μόδας σε πιο προσιτές τιμές.
  • Επιπλέον, σε εποχές που επικρατεί η fast fashion (γρήγορη μόδα) με ρούχα που δεν έχουν φτιαχτεί για να “κρατήσουν”, τα second hand καταστήματα προσφέρουν πιο ανθεκτικά ρούχα με υψηλής ποιότητας υφάσματα που θα έχετε για δεκαετίες.
  • Η μόδα ανακυκλώνεται και μέσω του thrifting μπορεί κανείς να βρει κομμάτια από άλλες δεκαετίες, να πειραματιστεί και να παίξει με χρώματα και υφάσματα και μέσω αυτής της διαδικασίας να πάψει να νιώθει την πίεση να ακολουθεί τις τάσεις της fast fashion, η οποία εξάλλου αλλάζει συνεχώς και να δημιουργήσει το δικό του προσωπικό στυλ.
  • Ένας τελευταίος, αλλά σε καμία περίπτωση λιγότερο σημαντικός λόγος, είναι η φιλικότητα του thrifting προς το περιβάλλον, σε αντίθεση με τον καταστροφικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο που έχει η γρήγορη μόδα, που αποτελεί μια από τις 5 πιο ρυπογόνες βιομηχανίες παγκοσμίως. Ιδιαίτερα σε ανατολικές χώρες από όπου οι περισσότερες εταιρείες γρήγορης μόδας προμηθεύονται τα ρούχα τους οι επιπτώσεις για το περιβάλλον και τους κατοίκους των περιοχών είναι τεράστιες.

    Τα λύματα που παράγονται και καταλήγουν στους ποταμούς εμπεριέχουν μεγάλες ποσότητες από βαρέα μέταλλα, ενώ τα συνθετικά υφάσματα που συνήθως χρησιμοποιούνται κατασκευάζονται απο πετροχημικά προϊόντα που δε βιοδιασπώνται. Τέλος, τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν πως το 10% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου προέρχονται από τη βιομηχανία της μόδας.

Συντάκτης: Γεωργία Έρχου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.