Τι είναι η θετική σκέψη και πώς να την αποκτήσετε

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Βλέπετε το ποτήρι μισογεμάτο ή μισοάδειο; Μάθετε τι είναι οι θετικές σκέψεις και πώς μπορείτε να κάνετε περισσότερες από αυτές.

Η ανθρώπινη ψυχολογία είναι αντικείμενο μελέτης από αρκετούς επιστήμονες. Η σκέψη μας επηρεάζει την ψυχολογία μας και το πώς βλέπουμε τον κόσμο γύρω μας. Επίσης, διαμορφώνει τη συμπεριφορά μας και το πώς αντιδρούμε στα ερεθίσματα που λαμβάνουμε.

Τι είναι όμως οι θετικές σκέψεις και πώς μπορούμε να κάνουμε περισσότερες από αυτές;

Θετικές σκέψεις, ορισμός

Θετικές σκέψεις ή οπτιμισμό ονομάζουμε όταν βλέπουμε μια δύσκολη κατάσταση από την θετική της πλευρά. Δεν είναι πάντα μια εύκολη διαδικασία, αλλά κάθε αρνητικό που συμβαίνει έχει διάφορα θετικά στην ψυχοσύνθεσή μας και είναι εμπειρίες που έχουν κάτι να μας διδάξουν.

Τι είναι η θετική σκέψη και πώς να την αποκτήσετε

Συγκεκριμένα, ένας άνθρωπος με θετική σκέψη ενθαρρύνει και επιβραβεύει τον εαυτό του για τα θετικά τα οποία συμβαίνουν, όμως δεν κατηγορεί το περιβάλλον για όσα αρνητικά του συμβούν.

Αντίθετα ένας πεσιμιστής (άτομο με αρνητικές σκέψεις) κατηγορεί τον εαυτό του όταν αποτυγχάνει, αλλά αγνοεί τα στοιχεία της επιβράβευσης στον εαυτό του όταν πετυχαίνει ένα θετικό αποτέλεσμα. Έτσι δεν διαμορφώνει αυτογνωσία και αυτοπεποίθηση και έχει την αίσθηση ότι μόνο με τύχη μπορεί να πετύχει.

Πώς μπορούμε να κάνουμε θετικές σκέψεις;

Οι θετικές, όπως και οι αρνητικές σκέψεις, πηγάζουν από εμάς και μόνο. Από στιγμή που συνειδητοποιήσουμε ότι εμείς είμαστε υπεύθυνοι για τις σκέψεις μας, μπορούμε να τιςελέγξουμε και να τις αλλάξουμε. Οι σκέψεις δημιουργούν συναισθήματα και τα μονίμως αρνητικά συναισθήματα δημιουργούν διαρκώς άσχημες καταστάσεις.

Τι είναι η θετική σκέψη και πώς να την αποκτήσετε

Έτσι λοιπόν, όταν κάνουμε μια άσχημη σκέψη, πρέπει αρχικά να συνειδητοποιήσουμε τη σκέψη που κάναμε και νασκεφτούμε αν έχει λογική υπόσταση. Αυτό γίνεται προσπαθώντας να τη δούμε ως ουδέτεροι παρατηρητές. Σε επόμενο επίπεδο πρέπει να προσπαθήσουμε να την επαναδιατυπώσουμε κάνοντάς τη θετική.

Μπορούμε ακόμη να γράψουμε τις κακές μας σκέψεις σε ένα χαρτί. Όταν τις αποτυπώσουμε σε ένα κομμάτι χαρτί, γίνονται πλέον πιο συγκεκριμένες.

Επίσης, στο χαρτί μπορούμε να γράψουμε πράγματα για το οποία είμαστε ευγνώμονες στη ζωή μας και για τα οποία νιώθουμε τυχεροί που τα έχουμε. Αν προσπαθήσουμε σίγουρα μπορούμε να βρούμε κάποια πράγματα για τα οποία νιώθουμε ευτυχείς που υπάρχουν στην καθημερινή μας ζωή.

Τέλος, μπορούμε να μιλήσουμε στον εαυτό μας με ενθαρρυντικά λόγια. Είναι πολύ σημαντικό να προσέξουμε τον τρόπο με τον οποίο εκφραζόμαστε γιατί οι πρώτοι δέκτες των ηχητικών μηνυμάτων που παράγει το σώμα μας είμαστε εμείς οι ίδιοι. Άρα το πώς μιλάμε μας επηρεάζει.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.