Τι αποκαλύπτει η δύναμη της χειραψίας;

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Τι αποκαλύπτει η δύναμη της χειραψίας;Ερευνητές απέδειξαν ότι η δύναμη της χειραψίας αρκεί για να αποκαλύψει τον ρυθμό γήρανσης, το μορφωτικό επίπεδο, ακόμη και το μέλλον της υγείας μας. Στο Διεθνές Ινστιτούτο Ανάλυσης Εφαρμοσμένων Συστημάτων οι ερευνητές αξιολόγησαν κατά προσέγγιση 50 δημοσιευμένες μελέτες από όλο τον κόσμο για το άρθρο τους που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στο περιοδικό PLOS ONE.

Ο Warren Sanderson, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Stony Brook, αποκαλύπτει ότι οι χειραψίες αποτελούν ένδειξη της «πραγματικής ηλικίας» των ατόμων. «Προσπαθούμε να προσεγγίσουμε τους ανθρώπους από τα σωματικά χαρακτηριστικά τους και όχι από την ημερομηνία γέννησής τους» δήλωσε ο Sanderson. Η μελέτη του Sanderson, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS ONE, διαπίστωσε ότι η δύναμη της χειραψίας αποκαλύπτει τη γενική υγεία και προβλέπει πόσο γρήγορα οι άνθρωποι θα εμφανίσουν τα σημάδια της γήρανσης.

Πορίσματα ερευνών σε σχέση με τη δύναμη της χειραψίας

  • Διαπιστώθηκε ότι άτομα με υψηλό μορφωτικό επίπεδο ηλικίας 69 ετών είχαν την τάση να σφίγγουν δυνατά και ζωηρά. Αντίθετα, οι λιγότερο μορφωμένοι άνθρωποι ηλικίας 65 ετών είχαν αδύναμη χειραψία γεγονός που υποδηλώνει ότι γερνούσαν περίπου τέσσερα χρόνια νωρίτερα. Οι αδύναμες χειραψίες τελικά συνδέονται με χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής, υψηλότερα ποσοστά ασθενειών και ταχύτερους ρυθμούς γνωστικής έκπτωσης.

«Σύμφωνα με τη δύναμη της χειραψίας τα άτομα με υψηλό μορφωτικό επίπεδο… αισθάνονται αρκετά χρόνια νεότεροι σε σχέση με τα άτομα με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο» τονίζει ο μελετητής Sergei Scherbov.

  • Τι αποκαλύπτει η δύναμη της χειραψίας;Παράλληλα, οι ερευνητές αξιολόγησαν μία ακόμη μελέτη στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Σουηδοί έφηβοι, των οποίων η δύναμη της χειραψίας μετρήθηκε ως μέρος μιας εξέτασης για τη στρατιωτική τους θητεία.

Οι έφηβοι με χαμηλότερη δύναμη κατά την χειραψία έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν νωρίτερα, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιακές παθήσεις, εκδηλώνουν τάσεις αυτοκτονίας και εμφανίζουν ψυχολογικά προβλήματα.

«Οι διαφορές στον τομέα της υγείας που σχετίζονται με τη χειραψία μπορούν να διασταυρωθούν σε πολλές μελέτες που διεξήχθησαν» επισημαίνουν οι ερευνητές.

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας ως μέρος της επιδότησης για τον καθορισμό των νέων μέτρων της γήρανσης του πληθυσμού με βάση ορισμένα χαρακτηριστικά των ανθρώπων, όπως είναι η μακροζωία, η υγεία, η κατάσταση αναπηρίας και άλλοι δημογραφικοί παράγοντες.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…