Τί προδίδει η γλώσσα του σώματος για εμάς

Συντάκτης: Άννα Παγκράτη

Η στάση ενός ανθρώπου, το πως τοποθετεί τα χέρια του, σε ποια μεριά κοιτά ή σε ποιο σημείο του χώρου στέκεται, είναι όλες ενδείξεις της γλώσσας που πολλές φορές χρησιμοποιεί το σώμα μας για να δείξει πως νιώθει και τι σκέφτεται, χωρίς τον προφορικό λόγο.  

Πολλές φορές ο τρόπος επικοινωνίας αυτός είναι και πιο εκφραστικός, αλλά και πιο έγκυρος, καθώς το πιθανότερο είναι να μας βγαίνει φυσικά και αυθόρμητα και να μην μπορούμε να πούμε κάποιο ψέμα μέσω αυτού. Πάμε, λοιπόν, να δούμε μερικά πράγματα που μπορείς και εσύ να ξεκινήσεις να παρατηρείς, για να καταλαβαίνεις λίγο περισσότερο το τι σκέφτεται κάθε άνθρωπος, μέσω της σωματικής του έκφρασης.  

Στάση σώματος 

Ας πούμε ότι βρισκόμαστε σε κάποια συγκέντρωση με αρκετά άτομα. Θα παρατηρήσουμε πολλές διαφορετικές στάσεις σώματος, ωστόσο ένα στοιχείο που θα μας δοθεί, είναι η ανοιχτή και η κλειστή στάση. Όταν κάποιος κρατά το σώμα του κρυμμένο – σταυρωμένα χέρια ή πόδια, κλειστό πανοφόρι, ελαφρύ λύγισμα του σώματος προς τα εμπρός – τότε μάλλον δεν θέλει και πολύ να βρισκεται εκεί. Ή μπορεί να έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση και να νιώθει άβολα στον χώρο.

Αντίθετα, όταν κάποιος κρατά τη στάση του σώματός του ανοιχτή, δείχνει αυτοπεποίθηση και προθυμότητα. Αυτό το άτομο είναι πιθανό να θέλει να κάνει νέους φίλους. 

Μάτια 

Θα έχεις ακούσει σίγουρα την έκφραση «τα μάτια είναι το παράθυρο της ψυχής». Πράγματι, όποιος το λέει δεν έχει άδικο. Τα μάτια είναι το πιο εκφραστικό μέρος του ανθρώπινου σώματος. Ένα βλέμμα μπορεί να επικοινωνήσει πολλά περισσότερα από ό,τι οι λέξεις.  

Αν δεις κάποιον να σε κοιτάζει επίμονα στα μάτια, τότε σε παρατηρεί πολύ προσεκτικά και ενδιαφέρεται για όσα έχεις να πεις. Όταν κάποιος σπάει την οπτική επαφή, τότε μάλλον ένιωσε άβολα με κάτι, ή πολύ συχνά, προσπαθεί να κρύψει τα πραγματικά του συναισθήματα.  

Παράλληλα, είναι γνωστό πως οι κόρες των ματιών διαστέλλονται όταν κοιτάζουμε κάτι που μας προκαλεί χαρά, ενώ συστέλλονται όταν συμβαίνει το αντίθετο.  

Χέρια 

Όσον αφορά τα χέρια κάποιου ατόμου, ένα έντονο σημάδι ότι νιώθει απειλή, προσπαθεί να αμυνθεί κάτι υποσυνείδητα ή προστατεύει τον εαυτό του, είναι το να έχει τα χέρια του σταυρωμένα μπροστά του. Αντίθετα, τα χέρια τοποθετημένα στη μέση ή στους γοφούς, δείχνουν ότι κάποιος νιώθει πως έχει τον έλεγχο, πως είναι έτοιμος να αναλάβει δράση αναπάσα στιγμή, ή ότι νιώθει μία επιθετικότητα.  

Τέλος, το ταχύ χτύπημα τον δαχτύλων σε κάποια επιφάνεια, ή απλώς των δαχτύλων μεταξύ τους, μπορεί να μαρτυρήσει πως το άτομο νιώθει πως βαριέται ή πολλές φορές είναι αγχωμένο και ανησυχεί για κάτι που σκέφτεται. 

Πόδια 

Παρόμοια με τα χέρια, έτσι και με τα πόδια, όταν κανείς κάθεται σταυροπόδι, ενδεχομένως να νιώθει πως απειλείται ο προσωπικός του χώρος και η ιδιωτικότητά του. Μπορεί επίσης να σημαίνει πως νιώθει λίγο ανασφαλής στο χώρο που βρίσκεται. Όταν κάποιος, όμως, έχει τοποθετήσει τα πόδια του ώστε να κοιτούν προς την κατεύθυνση κάποιου άλλου ατόμου, τότε συμπαθεί πολύ το άτομο αυτό, και ενδιαφέρεται για εκείνο σε μεγάλο βαθμό. Το σταυροπόδι με τον αστράγαλο του ενός ποδιού πάνω από το γόνατο του άλλου, είναι σημάδι πως το άτομο νιώθει πολύ άνετα με το σώμα του, τον διακατέχει αυτοπεποίθηση και νιώθει κυρίαρχος στον χώρο. 

Εκφράσεις προσώπου 

Οι εκφράσεις του προσώπου μας, είναι επίσης πολύ πιθανό να προδώσουν αυτά που μπορεί να μην μοιραζόμαστε ρητά. Ένα απλό χαμόγελο μπορεί να δείξει χαρά και ευχαρίστηση, ενώ ένα σφύξιμο στα φρύδια δυσαρέσκεια και ενόχληση. Κάθε συναίσθημα ευτυχίας, στεναχώριας, θυμού, έκπληξης ή φόβου μπορεί να γίνει διακριτό από μία μόνο έκφραση.  

Πολλές έρευνες έχουν επίσης συσχετίσει την τιμιότητα ενός ατόμου, με το ελαφρύ χαμόγελο σε συνδυασμό με τα ανυψωμένα φρύδια. Παράλληλα, οι «θετικές» εκφράσεις προσώπου έχουν συνδεθεί με την αυτοπεποίθηση, καθώς κάποιες φορές και την ευφυϊα.  

Προσωπικός χώρος 

Είναι πολύ σημαντικό επίσης, να παρατηρούμε το πόσο κοντά μας στέκεται κάποιος, ποια απόσταση θεωρεί ιδανική για την μεταξύ μας επικοινωνία. Πολλές φορές, συμβαίνει ακόμα και τελείως υποσυνείδητα, το να απομακρυνόμαστε ελαφρώς από κάποιον, όταν δεν νιώθουμε άνετα μαζί του, ή το να τον πλησιάζουμε όταν μας προκαλεί θετικά συναισθήματα.  

Ο ανθρωπολόγος Edward T. Hall, διεξήγε μία έρευνα πριν από μερικά έτη, από την οποία προκύπτουν τέσσερα επίπεδα σωματικής απόστασης. Το επίπεδο της οικειότητας, αφορά άτομα τα οποία έχουν στενή σχέση και αισθάνονται απόλυτα άνετα μεταξύ τους και συνίσταται σε απόσταση μικρότερη του μισού μέτρου.  

Ακολουθεί η κοντινή απόσταση του ενός με ενάμιση μέτρου, που αναφέρεται και πάλι σε κοντινές σχέσεις, με λίγο μικρόοτερη ωστόσο οικειότητα, όπως για παράδειγμα πιο μακρινά οικογενειακά μέλη.  

Η κοινωνική απόσταση, συνήθως για γνωστούς και συναδέλφους με τους οποίους δεν είμαστε και τόσο κοντά, περίπου στα δύο με τρία μέτρα. Και τέλος, η δημόσια απόσταση, στα τρία μέτρα και άνω, που αφορά άτομα τα οποία δεν γνωρίζουμε. 

Συντάκτης: Άννα Παγκράτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.