Θρεπτικές ουσίες για υγιή μαλλιά

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Όλοι αγαπάμε τα μαλλιά μας, και θέλουμε να τα βλέπουμε υγιή και λαμπερά. Όπως κάθε άλλο κομμάτι του οργανισμού μας, έτσι και αυτά, χρειάζονται θρεπτικά συστατικά για να αναπτυχθούν και να είναι δυνατά. Η ηλικία, τα γονίδια και οι ορμόνες είναι κάποιοι από τους παράγοντες που παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη της κόμης μας, αλλά είναι εξίσου σημαντικό και να τα θρέφουμε σωστά, λαμβάνοντας όλες τις απαραίτητες ουσίες που χρειάζονται, από τη διατροφή μας. Ας δούμε ποια είναι αυτά τα συστατικά κι ας τα εντάξουμε άμεσα στο καθημερινό μας διαιτολόγιο.

Βιταμίνη Α

Όλα τα κύτταρά μας την χρειάζονται για να αναπτυχθούν σωστά, και τα μαλλιά αποτελούν τον πιο γρήγορα αναπτυσσόμενο ιστό του οργανισμού. Η βιταμίνη Α, επίσης, βοηθάει τους αδένες του δέρματος να παράγουν σμήγμα, μια λιπαρή ουσία που διατηρεί τα μαλλιά μας υγιή. Αν η διατροφή σας δεν περιλαμβάνει αρκετές ποσότητες αυτής της βιταμίνης, είναι πιθανό να δείτε τα μαλλιά σας να αδυνατούν ή να σπάνε.
Πού μπορούμε να τη βρούμε; στις γλυκοπατάτες, στα καρότα, στην κολοκύθα, στο σπανάκι και στην λαχανίδα, ως β-καροτένιο, που έπειτα μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στον οργανισμό μας.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Ίσως η πιο σημαντική από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β για τα μαλλιά μας είναι η βιοτίνη. Ορισμένες μελέτες συνδέουν την έλλειψή της με τριχόπτωση στους ανθρώπους. Βέβαια, η έλλειψη βιοτίνης είναι σχετικά σπάνια, καθώς την βρίσκουμε άφθονη σε πολλές τροφές που καταναλώνουμε καθημερινά, όπως τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα αμύγδαλα, το κρέας και τα θαλασσινά, αλλά και τα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά.

Βιταμίνη C

Οι επιπτώσεις της δράσης των ελεύθερων ριζών στον οργανισμό μας, δεν μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστα και τα μαλλιά μας. Συνεπώς, χρειαζόμαστε αντιοξειδωτικές ουσίες που θα μας προστατέψουν από τη δράση αυτή. Και εδώ συναντάμε τη βιταμίνη C. Αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά, φροντίζει την υγεία μας με το να ενισχύει την απορρόφηση σιδήρου (που είναι εξίσου σημαντικός για τα μαλλιά μας), αλλά και με το να βοηθά ενεργά στην παραγωγή κολλαγόνου.
Πού μπορούμε να τη βρούμε; σε πάρα πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά, όπως τα εσπεριδοειδή, οι φράουλες, τα μούρα, το μπρόκολο και το κουνουπίδι, και μάλιστα σε πολύ ικανοποιητικές δόσεις. Ευκαιρία λοιπόν να εμπλουτίσουμε τη διατροφή μας με φρούτα και λαχανικά.

Βιταμίνη D

Η έλλειψη βιταμίνης D συνδέεται με την τριχόπτωση, αλλά επιπλέον υπάρχουν μελέτες που έχουν δείξει ότι η βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει στην δημιουργία νέων θυλάκων για τρίχες. Πέρα από αυτό, δεν γνωρίζουμε πολλά για το πώς ακριβώς δρα αυτή η βιταμίνη σε σχέση με τα μαλλιά μας. Το σίγουρο είναι πως, δυστυχώς οι περισσότεροι από εμάς δεν την λαμβάνουμε σε ικανοποιητικές ποσότητες. Ο οργανισμός μας την παράγει φυσιολογικά όταν βρισκόμαστε σε επαφή με τις ακτίνες του ήλιου, αλλά μπορούμε να την προσλάβουμε και μέσα από τη διατροφή μας, από λιπαρά ψάρια και ορισμένα μανιτάρια. Επίσης, πολλές τροφές, είναι ενισχυμένες με βιταμίνη D.

Βιταμίνη Ε

Άλλη μια βιταμίνη με αντιοξειδωτική δράση, που προλαμβάνει το οξειδωτικό στρες. Σε μια μελέτη, άνθρωποι με τριχόπτωση παρατήρησαν 34,5% αύξηση στην ανάπτυξη των μαλλιών τους μετά από χορήγηση συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε για οκτώ μήνες.
Θα την βρούμε στους ηλιόσπορους, στα αμύγδαλα, στο σπανάκι και στα αβοκάντο.

Σίδηρος

Ο σίδηρος βοηθά τα ερυθρά αιμοσφαίρια να μεταφέρουν το οξυγόνο στα κύτταρά μας, συνεπώς είναι από τα πιο σημαντικά μέταλλα για κάθε σωματική λειτουργία, φυσικά και για την ανάπτυξη των μαλλιών. Η έλλειψη σιδήρου είναι από τις πιο συνηθισμένες αιτίες τριχόπτωσης, ειδικά στις γυναίκες.
Ο σίδηρος απαντάται στα αυγά, στο κόκκινο κρέας, στο σπανάκι και στις φακές.

Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος είναι ένα μέταλλο πολύ σημαντικό για την υγεία μας, όμως σπάνια μιλάμε για αυτόν. Παίζει σημαντικό ρόλο στην αναδόμηση και στην ανάπτυξη της τρίχας, και βοηθά στην σωστή λειτουργία των λιπαρών αδένων γύρω από τους θύλακες.
Τον συναντάμε στα στρείδια, στο μοσχαρίσιο κρέας και στους κολοκυθόσπορους.

Πρωτεΐνη

Τα μαλλιά μας είναι σχεδόν εξολοκλήρου φτιαγμένα από πρωτεΐνη (κερατίνη), συνεπώς είναι αναγκαίο να καταναλώνουμε αρκετή για να τα διατηρούμε δυνατά και υγιή. Έτσι λοιπόν, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι η διατροφή μας περιέχει άφθονες δόσεις πρωτεϊνών σε καθημερινή βάση.
Οι πιο υγιεινές πηγές πτωτεΐνης είναι: το στήθος από κοτόπουλο, τα άλιπα κομμάτια κόκκινου κρέατος, τα ψάρια αλλά και φυτικές πηγές πρωτεΐνης, όπως η κινόα και το τόφου.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…