Ένα επίκαιρο ζήτημα, με την έξαρση του κορωνοϊού στη χώρα μας, είναι το κλείσιμο των παιδικών-βρεφονηπιακών σταθμών σε κάθε περιοχή. …
Θεραπευτικά Παιχνίδια για Παιδιά
Ο καλύτερος τρόπος για να περάσετε ποιοτικό χρόνο με το παιδί σας είναι μέσα από το παιχνίδι, το οποίο μπορεί να το διδάξει και να αναπτύξει τη δημιουργικότητά του.
Σήμερα, οι γονείς, αν και γνωρίζουν ότι το παιχνίδι είναι το σημαντικότερο κομμάτι στη ζωή ενός παιδιού, δεν το αξιοποιούν όσο θα έπρεπε στη διαδικασία κοινωνικοποίησής τους και εξαντλούνται σε νουθεσίες και συμβουλές, αναπαράγοντας τα μοτίβα με τα οποία εκείνοι μεγάλωσαν.
Σημασία παιχνιδιού
Μέσα από τα παιχνίδια τα παιδιά μαθαίνουν με ευχάριστο τρόπο όσα θέλουμε να τους διδάξουμε. Είτε πρόκειται για αξίες, συμπεριφορές και κοινωνικές δεξιότητες, είτε για την αντιμετώπιση των φόβων τους και την ενίσχυση της αυτοπεποίθησής τους, το παιχνίδι αποτελεί την καλύτερη μέθοδο, ενώ χρησιμοποιείται, συχνά, και στην παιδική ψυχοθεραπεία.
Ειδικά, για τους εργαζόμενους γονείς, υπάρχουν παιχνίδια που δεν απαιτούν πολύ χρόνο ή σωματική δραστηριότητα και χρήματα, και είναι ιδανικά για να περάσετε ποιοτικό χρόνο με το παιδί σας και να το βοηθήσετε να αλλάξει τη συμπεριφορά του προς το καλύτερο. Μερικά από αυτά βρίσκονται στο βιβλίο της Ν. Γεωργιάδου “Θεραπευτικά Παιχνίδια” και είναι τα παρακάτω:
Βρες τι κάνω
Για το παιχνίδι αυτό χρειάζεστε μόνο ιδέες για παντομίμα και το σώμα σας.
Χωρίς να μιλάτε, θα μιμείστε, απλά, πράξεις ή συναισθήματα και θα ζητάτε από το παιδί να βρει τι κάνετε. Για παράδειγμα, για παιδιά μικρής ηλικίας, μπορείτε να μιμείστε ότι διαβάζετε ένα βιβλίο, πίνετε ένα καφέ, τρώτε μία μπανάνα κ.ά., ενώ για μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά, κάντε ότι διαβάζετε ένα βιβλίο τρόμου, ότι κάποιος σας είπε ευχάριστα ή δυσάρεστα νέα από το τηλέφωνο ή ότι κάποιος σας έσπρωξε και θυμώσατε. Έτσι, τα παιδιά θα μπουν στη διαδικασία να ανιχνεύσουν και το συναίσθημα σας, πέρα από τη πράξη.
Ένα τέτοιο παιχνίδι έχει άμεση σχέση με τη γλώσσα του σώματος, η οποία μερικές φορές, μας δίνει περισσότερες πληροφορίες απ’ ότι μια απλή συζήτηση. Γι’ αυτό είναι αρκετά σημαντικό τα παιδιά να εξοικειωθούν και να μάθουν να «διαβάζουν» τη γλώσσα του σώματος, ώστε να επικοινωνούν, καλύτερα, με τους άλλους.
Όλα ίδια
Για το παιχνίδι αυτό θα χρειαστείτε περιοδικά, πλούσια σε εικόνες, ένα παιδικό ψαλίδι και ένα χρονόμετρο.
Παίζεται ως εξής: Ζητάτε από τα παιδιά σας να βρουν και να κόψουν από το περιοδικό που έχουν μπροστά τους, εικόνες με ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό. Για παράδειγμα, ζητήστε τους να βρουν μέσα σε δέκα λεπτά ανθρώπους που φοράνε ή κρατάνε πάνω τους οτιδήποτε με το χρώμα κόκκινο. Όταν χτυπήσει το χρονόμετρο, νικητής θα είναι αυτός που θα έχει μαζέψει τις περισσότερες εικόνες με το στοιχείο αυτό.
Το παιχνίδι αυτό έχει ως στόχο τη βελτίωση της παρατηρητικότητας του παιδιού. Πολλοί δάσκαλοι παραπονιούνται, συχνά, για το ότι το παιδιά είναι, διαρκώς, αφηρημένα. Αυτό δεν οφείλεται, απαραίτητα, στο ότι το μάθημα δεν είναι ενδιαφέρον, αλλά στο ότι μπορεί το παιδί να μην έχει «εκπαιδευτεί» στο να παρατηρεί τα σημεία που πρέπει. Η ενίσχυσή της παρατηρητικότητάς του μπορεί αν ενισχυθεί, αποτελεσματικά, μέσω αυτού του παιχνιδιού.
Οδηγός τυφλού
Για το παιχνίδι αυτό θα χρειαστείτε μόνο ένα μαντήλι.
Φροντίστε ο χώρος που θα παίξετε να είναι ασφαλής. Το παιχνίδι παίζεται, εναλλάξ, και ουσιαστικά δένετε τα μάτια του ενός παιδιού με το μαντήλι κι εσείς γίνεστε οδηγός. Αντίστοιχα, στον επόμενο γύρο έχετε εσείς δεμένα μάτια και το παιδί γίνεται ο οδηγός σας. Όποιος έχει δεμένα τα μάτια του αφήνεται στα χέρια του οδηγού να τον καθοδηγήσει.
Ο οδηγός πρέπει να πει στον άλλον το δρόμο, να υποδείξει κινήσεις για να φάει, να παίξει ή γενικά να κινηθεί στο χώρο. Όταν το παιχνίδι τελειώσει, μιλήστε στο παιδί σας για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένα άτομο με ειδικές ανάγκες, τι πρέπει να προσέχει το ίδιο το άτομο και τι ο οδηγός του, τι μπορεί να παίξει κ.ά.
Μέσα από αυτό το παιχνίδι, τα παιδιά μαθαίνουν πως είναι να ζεις με μία αναπηρία, αποκτούν ενσυναίσθηση και εκτιμούν το πόσο πολύτιμη είναι η υγεία. Τέλος, μαθαίνουν να εμπιστεύονται τους άλλους και πόσο σημαντική είναι η εμπιστοσύνη για τη διαμόρφωση σχέσεων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απαραίτητα παιχνίδια ανάπτυξης στην προσχολική ηλικία
Το παιχνίδι των γεύσεων
Πείτε στο παιδί: “Για να δούμε, μπορείς να αναγνωρίσεις τι θα σου βάλω στο στόμα;”. Ζητήστε του να κλείσει τα μάτια και να ανοίξει το στόμα. Βάλτε του μια μικρή μπουκιά και ρωτήστε το αν αναγνωρίζει τη γεύση.
Προχωρήστε στα πιο δύσκολα. Πείτε του: “Αυτό ήταν εύκολο! Για να δούμε, μπορείς να αναγνωρίσεις δύο γεύσεις μαζί;”. Βάλτε του, για παράδειγμα, λίγη ντομάτα με ψωμί ή λίγο κρέας με τυρί.
Ο στόχος είναι να εξοικειωθεί το παιδί με διάφορες γεύσεις, ωστόσο, αν δε του αρέσει κάτι, μην το πιέζετε. Επίσης, θα εξοικειωθεί με την ιδέα του να τρώτε όλοι μαζί σαν οικογένεια. Έρευνες έχουν δείξει πως σε οικογένειες που τρώνε όλοι μαζί , τα παιδιά είναι πιο κοινωνικά και έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο.
Υπάρχουν πολλά παιχνίδια για να παίξετε με τα παιδιά σας, τα οποία δεν απαιτούν πολύ χρόνο ή πολύπλοκα υλικά, και είναι δημιουργικά και διδακτικά. Επιλέξτε ένα από τα παραπάνω ή επινοήστε δικά σας. Καλή σας διασκέδαση!