Θεραπεία του Πάρκινσον: Ανακάλυψη Ελλήνων ερευνητών
Μία ουσία με την οποία μπορεί να επιτευχθεί η θεραπεία της νόσου Πάρκινσον ανακάλυψαν Έλληνες επιστήμονες. Αν και ακόμη βρίσκεται σε προκλινικό στάδιο, η ανακάλυψη μπορεί να αποτελέσει μελλοντικά μια θεραπευτική οδό για τη συγκεκριμένη νευροεκφυλιστική πάθηση, από την οποία πάσχουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.
Στη νόσο Πάρκινσον σταδιακά εκφυλίζονται οι νευρώνες του εγκεφάλου που παράγουν ντοπαμίνη, με συνέπεια οι ασθενείς να υποφέρουν από συμπτώματα όπως το τρέμουλο, η αστάθεια, η ακαμψία κ.ά. Τα φάρμακα που υπάρχουν διαθέσιμα μέχρι στιγμής δεν αντιμετωπίζουν την ίδια τη διαδικασία της νευροεκφύλισης, αλλά προσπαθούν να αυξήσουν την ποσότητα ντοπαμίνης που λείπει από τον εγκέφαλο. Με το πέρασμα του χρόνου αυτό είτε δεν έχει αποτελέσματα, είτε προκαλεί σοβαρές παρενέργειες σχεδόν σε όλους τους ασθενείς. Δεν υπάρχουν προς το παρόν θεραπείες που να προστατεύουν τους ίδιους τους νευρώνες που παράγουν ντοπαμίνη, γεγονός που καθιστά τη νόσο ανίατη.
Οι ερευνητές εστίασαν την προσοχή τους σε μια πρωτεΐνη που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και τη λειτουργία των νευρώνων που παράγουν ντοπαμίνη. Σχεδίασαν έτσι ένα νέο χημικό μόριο με την ονομασία BRF110, το οποίο, ενεργοποιεί την εν λόγω πρωτεΐνη και αυξάνει τη ντοπαμίνη που παράγεται στον εγκέφαλο. Τα πειράματα έδειξαν ότι η θεραπεία όχι μόνο βελτιώνει τα συμπτώματα της νόσου, αλλά ταυτόχρονα αποτρέπει την εκφύλιση των ίδιων των νευρώνων.
Σύμφωνα με τους Έλληνες επιστήμονες, δημιουργούνται ελπίδες για μια μελλοντική θεραπεία, η οποία θα εμποδίζει την επιδείνωση της νόσου και συγχρόνως θα απαλύνει τον ασθενή από τα συμπτώματα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ερευνητή Δημήτρη Βασιλάτη του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ. Στην ερευνητική ελληνική ομάδα συμμετείχαν ο Αθανάσιος Σπαθής, η Δέσποινα Ζιάβρα, ο Θεόδωρος Καράμπελας, η Ζωή Κούρνια, ο Παύλος Aλεξάκος και ο Κωνστνατίνος Ταμβακόπουλος από το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών,ο Δημοσθένης Φωκάς και Ξενοφών Ασβός από το Τμήμα Επιστήμης Υλικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο Σταύρος Τοπούζης από το Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών και η Χριστίνα Δάλλα από το Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.