Θέλετε παιδί; Προσπαθήστε το καλοκαίρι!

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Θέλετε παιδί; Προσπαθήστε το καλοκαίρι!Το καλοκαίρι, οι μεγάλες ημέρες και η έντονη θερμότητα μπορεί να οδηγήσουν στην άνθηση ειδυλλίων. Και τώρα οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να είναι η καλύτερη εποχή του χρόνου για τη σύλληψη. Οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι το σπέρμα είναι περισσότερο δραστικό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Πιο ειδικά, πιστεύουν ότι κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο μπορεί να είναι η καλύτερη στιγμή για να μείνετε έγκυος, καθώς η κινητικότητα του σπέρματος είναι σημαντικά μεγαλύτερη σε σύγκριση με τον Ιανουάριο.

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι θα μπορούσε να οφείλεται σε αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών όπως στην τεστοστερόνη. Ένα στα έξι ζευγάρια αντιμετωπίζει τώρα στειρότητα, η οποία ορίζεται ως η αδυναμία σύλληψης μετά από έναν χρόνο προσπάθειας για μωρό. Η ανδρική υπογονιμότητα είναι υπεύθυνη για το ήμισυ περίπου των περιπτώσεων, με τη χαμηλή κινητικότητα του σπέρματος να είναι ένας συμβάλλοντας παράγοντας.

Για να γονιμοποιηθεί ένα ωάριο προκειμένου να γίνει η σύλληψη, το σπέρμα πρέπει να κολυμπήσει στον τράχηλο, τη μήτρα και τις σάλπιγγες και πρέπει να το κάνει γρήγορα, γνωστό ως κινητικότητα. Η μειωμένη κινητικότητα του σπέρματος μειώνει τις πιθανότητες της σύλληψης.

Οι άνδρες είναι πιθανό να είναι πιο γόνιμοι όταν τουλάχιστον το 40% των σπερματοζωαρίων κινούνται. Στο πλαίσιο της μελέτης, οι γιατροί συνέλεξαν στοιχεία από 5.188 άνδρες στο Centre for Reproductive Incapacity του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάρμας, στη βόρεια Ιταλία.

Θέλετε παιδί; Προσπαθήστε το καλοκαίρι!Βρήκαν την κινητικότητα του σπέρματος υψηλότερη το καλοκαίρι και χαμηλότερη τον χειμώνα, ακόμη και αν ο όγκος του σπέρματος ήταν μεγαλύτερος τον χειμώνα. Ο αριθμός των ανδρών με κινητικότητα του σπέρματος είναι μεγαλύτερος από 40%, και έφτανε στο 65,3% το καλοκαίρι, ενώ εμφάνισε πτώση κατά 50% τον χειμώνα. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε εποχιακές αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών, σημείωσαν οι ερευνητές.

«Έχουμε δείξει την ύπαρξη εποχικών διακυμάνσεων σε ορισμένες πτυχές της λειτουργίας του ανθρώπινου σπέρματος» είπε ο Δρ Alfredo De Giorgi, γράφοντας στη μελέτη.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Chronobiology International.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…