Θέατρο: μια όμορφη επιλογή για βόλτα!

Συντάκτης: Βασιλική Γραμματσούλια, Φιλόλογος

Η ανακάλυψη και η δημιουργία του θεάτρου αποτελεί τομή για τη διαμόρφωση και την ανάπτυξη της ανθρώπινης προσωπικότητας. Σχεδόν όλοι στη ζωή μας έχουμε δει μια θεατρική παράσταση είτε αρχαίου θεάτρου, ερασιτεχνική, σύγχρονη, κλασική, μοντέρνα, σατυρική ή και σχολική.

Σίγουρα κάτι από όσα έχουμε δει, μίλησε στην ψυχή μας, μας έκανε να δούμε κάποια κατάσταση της ζωής μας με διαφορετική ματιά, ακόμα και την ίδια τη ζωή μας.

Η παραπάνω διατύπωση δημιουργεί διάφορα εύλογα ερωτήματα, όπως για παράδειγμα, γιατί είναι τόσο σημαντικό το θέατρο;

Τι μας προσφέρει;

Αν δεν έχω παρακολουθήσει ιδιαίτερα θέατρο, έχω κάτι λιγότερο από κάποιον άλλον;

Ας τα πάρουμε, λοιπόν, απ’ την αρχή. Το θέατρο είναι μια μορφή τέχνης μεγάλης σημασίας για την προσωπική ανάπτυξη των ανθρώπων, για την αλληλεπίδρασή μας με τους συνανθρώπους μας, τη βαθύτερη κατανόηση του εαυτού μας, αλλά και των άλλων, φτάνοντας έτσι στην ενσυναίσθηση.

Από την αρχαιότητα αντιλαμβανόμαστε ότι το θέατρο ήταν ένα απ’ τα ύψιστα αγαθά, αφενός ξεκινώντας απ’ το γεγονός ότι ο Περικλής είχε υποχρεώσει όλους τους πολίτες να παρακολουθούν τις θεατρικές παραστάσεις, θεσπίζοντας μάλιστα και νόμο οι πιο εύποροι πολίτες να πληρώνουν το αντίτιμο του εισιτηρίου για τους πιο άπορους συμπολίτες τους, έτσι ώστε να έχουν όλοι πρόσβαση σε αυτό το αγαθό και αφετέρου διότι ακόμη και σήμερα αυτά τα ίδια έργα πρεσβεύουν ιδέες, αξίες και αρχές που ήταν, είναι και θα είναι πάντα επίκαιρες.

Το θέατρο όμως και η θεατρική παράσταση έχουν ένα βαθύτερο σκοπό. Ως θεατές καλούμαστε, ανεξάρτητα από το είδος που παρακολουθούμε, να κατανοήσουμε το μήνυμα που θέλει να μας περάσει, το θέμα για το οποίο μας μιλάει, η αποκωδικοποίηση των χαρακτήρων και έτσι να ταυτιστούμε, να χαρούμε, να λυπηθούμε, να ανακουφιστούμε και εν τέλει να προβληματιστούμε. Φυσικά υπάρχουν και παραστάσεις που ως σκοπό έχουν να χαλαρώσει ο θεατής και να διασκεδάσει, όμως ακόμα και σε αυτές πολλές φορές  κρύβονται όμορφα μηνύματα ή και καταστάσεις και παραδείγματα προς αποφυγή.

Αν κάποιος δεν έχει παρακολουθήσει ιδιαίτερα θέατρο, δεν σημαίνει ότι έχει κάτι λιγότερο από κάποιον άλλον. Πολλά από αυτά που πρεσβεύονται μέσα από μια θεατρική παράσταση μπορεί να τα λαμβάνει από κάποια άλλη μορφή τέχνης π.χ.  κινηματογράφο, λογοτεχνία, μουσική ζωγραφική. Η διαφορά βρίσκεται στην αμεσότητα που παρέχει το θέατρο, μέσα από την απευθείας συνδιαλλαγή του ηθοποιού με το κοινό του εκείνη την ίδια στιγμή.

Το θέατρο, λοιπόν, είναι μια μορφή ψυχαγωγίας, μια βόλτα, που μετά -σχεδόν πάντα- καταλήγει σε μια όμορφη συζήτηση σε κάποιο κοντινό μπαράκι, όπου μοιράζεσαι απόψεις, ιδέες και συναισθήματα και κάπως έτσι κοιτάς λίγο βαθύτερα μέσα σου. Κι αυτό είναι ένα απ’ τα πιο ωραία συναισθήματα που προσφέρει το θέατρο.

Γι’ αυτό ξεκινήστε από τώρα την αναζήτηση των καλοκαιρινών παραστάσεων, που είναι αρκετές και πολύ καλές, και σίγουρα θα γίνει μία απ’ τις αγαπημένες σας συνήθειες για όλο τον χρόνο.

Καλή διασκέδαση!

Συντάκτης: Βασιλική Γραμματσούλια, Φιλόλογος

Influence:

Είμαι απόφοιτη του τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών με ειδίκευση στη Γλωσσολογία…