Η διαχείριση των απορριμμάτων στην καθημερινότητα μας
Το θέμα των απορριμμάτων και η διαχείριση τους αποτελεί ένα από τα μεγάλα ζητήματα του σύγχρονου κόσμου. Η Περιβαλλοντολόγος-Δασολόγος Ελεάννα Μάνεση γράφει στο flowmagazine.gr για το πρότυπο κατανάλωσης με βάση το «Μ.Ε.Α.» (μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση)…
Τα απόβλητα είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό πρόβλημα λόγω συνάμα της ποιότητας και της ποσότητάς τους. Έχουν αυξηθεί κατά πολύ τα τελευταία χρόνια και έχει αλλάξει και η σύνθεση τους και για αυτό είναι δύσκολη η διαχείρισή τους.
Στα κράτη μέλη της Ε.Ε. παράγονται 2 δισ. τόνοι αποβλήτων ετησίως, ποσότητα που αφενός περιλαμβάνει και ιδιαιτέρως επικίνδυνα απόβλητα, αφετέρου αυξάνεται συνεχώς. Η αποθήκευση των αποβλήτων δεν αποτελεί βιώσιμη λύση, η δε καταστροφή τους δεν συνιστά ικανοποιητική επιλογή, επειδή συνεπάγεται απορρίψεις και αφήνει πολύ πυκνά και ρυπογόνα κατάλοιπα. Η καλύτερη λύση εξακολουθεί να είναι η πρόληψη της δημιουργίας των αποβλήτων αυτών και η επανεισαγωγή τους στον κύκλο των προϊόντων μέσω της ανακύκλωσης των συστατικών τους στοιχείων, στις περιπτώσεις που υπάρχουν λύσεις οικολογικά και οικονομικά βιώσιμες.
Οι καταναλωτές μπορούν να ακολουθήσουν ένα πρότυπο κατανάλωσης με βάση το «Μ.Ε.Α.» (μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση), που συνίσταται για τη φροντίδα του πλανήτη.
Μείωση
- Μειώστε την κατανάλωση χαρτιού.Εκτυπώστε μόνο ότι είναι πραγματικά απαραίτητο. Εκτυπώστε και από τις δύο όψεις.
- Αγορά προϊόντων.Να αγοράζετε μόνο όσα προϊόντα σας είναι πραγματικά απαραίτητα
- Συσκευασία προϊόντων. Να αγοράζετε προϊόντα με όσο γίνεται λιγότερη συσκευασία.
- Προγραμματισμός μενού εβδομάδας.Προγραμματίστε τι θα φάτε μες στην εβδομάδα και κανονίστε ανάλογα την αγορά των τροφών σας. Έτσι δεν θα καταλήγουν τρόφιμα στα σκουπίδια και εσείς θα εξοικονομείτε χρήματα.
- Λουλούδια. Προτιμήστε τις γλάστρες και όχι τα λουλούδια σε βάζο. Τα λουλούδια διατηρούνται για μικρό χρονικό διάστημα και δημιουργούν απόβλητα.
- Διαχειριστείτε τα οικονομικά σας ηλεκτρονικά. Δεν θα χρειάζεται να σας στέλνουν χαρτιά για να σας ενημερώνουν.
- Ηλεκτρονική έκδοση.Προτιμήστε την ηλεκτρονική έκδοση των περιοδικών και των εφημερίδων, εάν υπάρχει.
- Ευχετήριες κάρτες. Στείλτε τις ευχές σας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Έτσι περιορίζετε η κατανάλωση χαρτιού. Σε όσους δεν διαθέτουν ηλεκτρονική διεύθυνση στείλτε τους κάρτες από ανακυκλώσιμο χαρτί.
- Άνοιγμα πλαστικών μπουκαλιών. Βγάλτε τα καπάκια προτού να στείλετε τα πλαστικά μπουκάλια για ανακύκλωση και συμπιέστε τα . Πιάνουν λιγότερο χώρο κατά την μεταφορά τους.
Επαναχρησιμοποίηση
- Συσκευασίες που ξαναγεμίζουν. Επιλέξτε προϊόντα που πωλούνται σε συσκευασίες που ξαναγεμίζουν.
- Επαναχρησιμοποιήστε. Δοκιμάστε να βρείτε όσο περισσότερους τρόπους και σκοπούς χρήσης μπορείτε για καθετί που έχετε αγοράσει προτού το πετάξετε.
- Φτιάξτε τα πράγματα.Δοκιμάστε να επιδιορθώσετε τα χαλασμένα αντικείμενα προτού τα πετάξετε.
- Παράταση του χρόνου ζωής. Δοκιμάστε να πουλήσετε ότι δεν χρειάζεστε, να το χαρίσετε ή να το ανταλλάξετε.
- Σακούλες μιας χρήσης. Βάλτε τέλος στις σακούλες μιας χρήσης. Προτιμήστε σακούλες πολλών χρήσεων ή χάρτινες.
- Μοιραστείτε περιοδικά και εφημερίδες. Μοιραστείτε τα με τους γείτονες ή τους συναδέλφους σας.
- Αναβάθμιση υπολογιστή. Επιλέξτε υπολογιστεί ο οποίος μπορεί να αναβαθμιστεί ώστε να κρατήσετε περισσότερο καιρό.
- Δείξτε προτίμηση στις Βιβλιοθήκες. Επιλέξτε βιβλιοθήκες για να δανειστείτε βιβλία ή για να δωρίσετε βιβλία που δε χρειάζεστε
- Ξεκαθάρισμα. Πριν πετάξετε κάποιο έπιπλο ψάξτε μήπως είναι χρήσιμο για κάποια οργάνωση, εκκλησία, άσυλο ή σχολείο.
- Μπαταρίες επαναφορτιζόμενες. Προτιμήστε τις από τις απλές. Κρατάνε περισσότερο και δεν μολύνουν το έδαφος και το νερό καταλήγοντας στα στη χωματερή.
- Αντικείμενα μιας χρήσης. Προσπαθήστε να τα χρησιμοποιείτε μόνο αν είναι απαραίτητα και υιοθετήστε εναλλακτικές λύσεις. Σκεπάζετε το φαγητό με ένα πιάτο αντί για αλουμινόχαρτο ή πλαστική μεμβράνη. Καθαρίζετε με πετσέτες κουζίνας αντί για χαρτί.
- Πάνες μωρών. Χρησιμοποιήστε πάνες πολλών χρήσεων όταν είστε σπίτι. Εκτός σπιτιού χρησιμοποιήστε πάνες μιας χρήσης από ανακυκλώσιμα υλικά. Το μωράκι σας θα πλημμυρίσει γύρω στις 5000 πάνες και θα καταλήξει στη χωματερή περίπου ένας τόνος για χάρη του.
Ανακύκλωση
- Ανακύκλωση.Διαχώρισε για να ανακυκλώσεις: χαρτί, πλαστικά, γυάλινα μπουκάλια, χαρτόνια και δοχεία.
- Ανακύκλωση συσκευών. Όταν δεν χρειάζεστε πλέον μια ηλεκτρική συσκευή μπορείτε να την ανακυκλώνετε. Πολλές εταιρίες κάνουν έκπτωση στην αγορά καινούριας συσκευής αν τους σώσετε για ανακύκλωση την παλιά.
- Κομποστοποίηση.Φτιάξε κομπόστ (κοπρόχωμα) με χόρτα, ξερά φύλλα και υπολείμματα από τα φυτά του κήπου.
- Αγοράστε μελάνια που ανακυκλώνονται. Εξοικονομείτε ένα λίτρο πετρέλαιο ανά μελάνι και επίσης δεν δημιουργείτε απορρίμματα.
- Ανακύκλωση ρούχων. Μπορείτε να χαρίσετε ρούχα που δεν χρειάζεστε ή να ανταλλάξετε ρούχα με τους γνωστούς σας.
- Αναπαλαίωση επίπλων. Μπορείτε να χαρίσετε μια δεύτερη ζωή στα παλιά σας έπιπλα αντί να καταλήξουν στα σκουπίδια.
- Ανακύκλωση μπαταριών. Αν χρησιμοποιείτε μπαταρίες μιας χρήσης ανακυκλώστε τις.
- Δωρίστε ανακυκλωμένα αντικείμενα. Η βιομηχανία ανακύκλωσης μπορεί να παράγει έργο αν υπάρχει αγοραστικό κοινό.
Συμβουλές
- Ενημέρωση. Βρίσκουμε όσο περισσότερες πληροφορίες μπορούμε σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα. Ενημερώνουμε όσους περισσότερους μπορούμε.
- Πράξη. Εφαρμόζουμε όσα μάθαμε στην καθημερινότητά μας.