Η μεγαλύτερη χωριάτικη σαλάτα της υφηλίου!
Από ένα ξεχασμένο ταβερνάκι στην άκρη του γιαλού ως το μπουφέ του πολυτελέστατου ξενοδοχείου, από το τραπέζι κάθε ελληνικής οικογένειας μέχρι το μενού των πιο γκουρμέ εστιατορίων, η χωριάτικη σαλάτα δεν λείπει… Μια «σπονδή» σ’ αυτό το χαρακτηριστικό ελληνικό έδεσμα έκανε τη Δευτέρα 31 Μαΐου η Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας. Με τις συντονισμένες προσπάθειες περισσότερων από 100 μελών της παρασκευάστηκε η μεγαλύτερη χωριάτικη σαλάτα της υφηλίου! Το βάρος της ξεπέρασε τα 850 κιλά…
Οι αρχιμάγειροι μαζεύτηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος το μεσημέρι και στρώθηκαν στη δουλειά. Καθάρισαν και έκοψαν 300 κιλά ντομάτες, 250 κιλά αγγούρια, 150 κιλά φέτα, 50 κιλά πιπεριές και 20 κιλά κρεμμύδια, πρόσθεσαν 10 κιλά παξιμάδια (ντάκους), 10 κιλά ελιές και 20 κιλά ελαιόλαδο και… προέτρεψαν τον κόσμο να απολαύσει τη γνώριμη γεύση. Τα υλικά τους τα διέθεσαν παραγωγοί από κάθε σημείο της Ελλάδας. Η… μάχη των σεφ με τα υλικά κράτησε περισσότερο από τέσσερις ώρες, αλλά άξιζε τον κόπο. Η αρχική σκέψη ήταν να παρασκευαστεί μισός τόνος σαλάτας, όμως οι προσδοκίες ξεπεράστηκαν και με το παραπάνω, σχεδόν διπλασιάστηκαν…
Περισσότερα από 200 κιλά από την χωριάτικη δόθηκαν στο δήμο Αθηναίων και διατέθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης. Η υπόλοιπη καταναλώθηκε επιτόπου από χιλιάδες κόσμου, που έσπευσε στο σημείο για να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις της πρώτης Γιορτής του Ελληνικού Διατροφικού Πολιτισμού με τίτλο «Ελληνικές Γευστικές Διαδρομές». Ο στόχος της εκδήλωσης ήταν σαφής, να προωθήσει την ελληνική γαστρονομία και τα ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα.