Οι πρώτες βοήθειες για την ηλεκτροπληξία

Συντάκτης: Κατερίνα Βαϊμάκη

Η γνώση προφυλάσσει! Μάθετε για το ποιες είναι οι ενδεικνυόμενες κινήσεις που οφείλετε να κάνετε σε περίπτωση ηλεκτροπληξίας και βρείτε πως μπορείτε να προφυλάξετε τον εαυτό σας και τους δικούς σας από τα χειρότερα…

Περίπου 1000 άτομα πεθαίνουν ετησίως από ηλεκτροπληξία στις ΗΠΑ. Η ηλεκτροπληξία κάποιες φορές μπορεί να μοιάζει με απλό γαργάλημα στις άκρες των δακτύλων αλλά επίσης είναι ικανή να ανακόψει τη λειτουργία της αναπνοής και να αποβεί μοιραία αν το ηλεκτρικό ρεύμα περάσει από την καρδιακή χώρα.

Το σώμα είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού, καθώς αποτελείται κυρίως από νερό, γι' αυτό και αν το διαπεράσει ηλεκτρικό ρεύμα, τραυματίζεται. Η σοβαρότητα της ηλεκτροπληξίας εξαρτάται από την ισχύ του ρεύματος και τη διάρκεια του χρόνου που ήρθε σε επαφή με το σώμα. Καλό θα είναι να είστε προετοιμασμένοι, ώστε αν ποτέ χρειαστεί να ξέρετε πως να την αντιμετωπίσετε προστατεύοντας εσάς ή τους δικούς σας

Τι πρέπει να κάνετε

1. Το βασικότερο είναι να κλείσετε την παροχή του ρεύματος, βγάζοντας το καλώδιο από την πρίζα, κλείνοντας το διακόπτη ή ξεβιδώνοντας την ασφάλεια.

2. Αν δεν μπορείτε, πατήστε σε ένα στεγνό μονωτικό υλικό (κατάλογος του ΟΤΕ , πάκος εφημερίδων) και προσπαθήστε, χρησιμοποιώντας κάποιο μονωτικό υλικό (ξύλο, γυαλί, λάστιχο κ.λπ.), να απομακρύνετε το θύμα από την πηγή (π.χ. φθαρμένο καλώδιο). Προσέξτε επίσης το υλικό αυτό να είναι στεγνό, γιατί το νερό επιτρέπει τη δίοδο του ηλεκτρικού ρεύματος.

3. Απαγορεύεται να πιάνουμε το θύμα με γυμνά χέρια.

4. Πρέπει να καλέσετε αμέσως το 166 αν διαπιστώσετε κάτι από τα παρακάτω :

– Ανακοπή καρδιάς
– Αρρυθμίες
– Προβλήματα στην αναπνοή
– Πόνοι στους μυς και συσπάσεις
– Παροξυσμούς (κρίσεις)
– Μούδιασμα
– Λιποθυμία

5. Καθώς αναμένετε ιατρική βοήθεια, αν βεβαιωθείτε ότι το θύμα αναπνέει, ανυψώστε τα πόδια του και καλύψτε το επάνω μέρος του σώματός του.

Αν υπάρχουν μεγάλα εγκαύματα βγάλτε του τα ρούχα και περιποιηθείτε τα με κρύο νερό.

6. Μερικές φορές η βλάβη μπορεί να δείχνει ελάχιστη εξωτερικά, αλλά να είναι πολύ σοβαρή στο εσωτερικό του σώματος, οπότε καλό είναι να ζητήσετε ιατρική βοήθεια εφόσον κάποιο άτομο ήρθε σε επαφή με ηλεκτρικό ρεύμα, ακόμη και αν δείχνει φυσιολογικό.

7. Αν το θύμα δεν παρουσιάζει σημάδια ζωής ξεκινήστε άμεσα ΚΑΡ.Π.Α (καρδιοπνευμονική ανάνηψη), εφόσον έχετε εκπαιδευτεί για κάτι τέτοιο.

Όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους

Αν η ηλεκτροπληξία οφείλεται σε ρεύμα υψηλής τάσης, δεν μπορείτε να πλησιάσετε το θύμα σε απόσταση τουλάχιστον είκοσι μέτρων, λόγω του ηλεκτρικού πεδίου που δημιουργείται. Η μόνη λύση είναι η διακοπή του ρεύματος από τη ΔΕΗ. Μην πλησιάζετε ηλεκτροφόρα καλώδια ή κολώνες της ΔΕΗ που έχουν πέσει.

Αν ένα αυτοκίνητο έχει παγιδευτεί κάτω από ηλεκτροφόρο καλώδιο ή κολώνα της ΔΕΗ που έχει πέσει, μην αγγίξετε το αυτοκίνητο και πείτε στους επιβάτες να μείνουν μέσα. Τα ελαστικά του αυτοκινήτου παρέχουν προστασία στους ανθρώπους που βρίσκονται μέσα στο αυτοκίνητο. Σε καμία περίπτωση μη χρησιμοποιήσετε κλαδιά δέντρου για να σηκώσετε ηλεκτροφόρα καλώδια ή κολώνες της ΔΕΗ, καθώς η υγρασία του ξύλου μπορεί να μεταφέρει το ηλεκτρικό ρεύμα στο σώμα σας.

Συντάκτης: Κατερίνα Βαϊμάκη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.