Η ηλεκτρική κιθάρα και οι βιρτουόζοι της

Συντάκτης: Μαρίνα Βεντούρη

Ένα μουσικό όργανο επανάσταση! Ήχος σκληρός, που βγάζει ενέργεια και έχει συνδεθεί με τον παρορμητισμό των νέων. Το flowmagazine κάνει αφιέρωμα στην ιστορία της ηλεκτρικής κιθάρας και των σημαντικότερων εκπροσώπων της

Η ηλεκτρική κιθάρα αποτελεί σήμερα, το νούμερο ένα μουσικό όργανο στις προτιμήσεις των εφήβων. Συνήθεις λάτρεις είναι τα αγόρια, που επηρεασμένοι από κιθαρίστες όπως ο John Frusciante και ο Tom Morello ή παλιότερους όπως ο Slash και ο Eddie Van Halen προσπαθούν να «ψήσουν» τους γονείς τους, να αγοράσουν και σε αυτούς μία ηλεκτρική κιθάρα, διαβεβαιώνοντάς τους πως δε θα κάνουν…πολλή φασαρία!

Στις καλύτερες περιπτώσεις, οι γονείς θα θυμηθούν τα δικά τους νιάτα. Πατέρας, ορκισμένος παλιο-ροκάς, με αδυναμία στον Jimi Hendrix, που προσπαθούσε κι αυτός κάποτε να γίνει voodoo child’ με αφίσες του Κeith Richards στους τοίχους και βινύλια των Led Zeppelin στη συλλογή του. Η μητέρα δε θα συγκινηθεί και θα προσπαθήσει ν’ αποτρέψει αυτή την αγορά, αφού ο κανακάρης της δε θα έχει το μυαλό του στα μαθήματα, μέχρι να της θυμίσει ο πατέρας, τις αφιερώσεις που της έκανε με κομμάτια του Eric Clapton, «Hung up on your love» και «WonderfulTonight».

Στις χειρότερες περιπτώσεις, το παιδί θα κάνει οικονομία και όταν μπορέσει θα πάρει μόνο του την κιθάρα, επιλέγοντας από δεκάδες εταιρίες που τις κατασκευάζουν σήμερα ή θα αρκεστεί στο airguitar… που ως πράξη δεν είναι άλλο από το «κάνω-ότι-παίζω-κιθάρα-και-γουστάρω».

Σε τι οφείλεται όμως, αυτή η αγάπη στην ηλεκτρική κιθάρα; Ποιος κατασκεύασε πρώτο αυτό το μουσικό όργανο και τι μορφή είχε; Ποιοι χρησιμοποίησαν τις πρώτες ηλεκτρικές κιθάρες και ποιοι είναι οι σημαντικότεροι εκπρόσωποί της;

Η Ισπανία είναι η χώρα που βρίσκουμε την πρώτη κλασσική κιθάρα. Τα ίχνη της συναντάμε τον 15ο αιώνα και είναι πολύ μικρή σε μέγεθος, με χορδές από έντερα αγελάδας. Αργότερα, θα αντικατασταθούν με νεύρα διαφόρων ζώων και με το πέρασμα των χρόνων από νάιλον και ατσάλινες χορδές που χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα.

Μερικούς αιώνες αργότερα και φτάνοντας στη δεκαετία του 1930, η ανάγκη κιθάρας με ενισχυμένη ένταση γίνεται αισθητή, καθώς οι τζαζ ορχήστρες αυξάνουν τον αριθμό μελών τους και χρησιμοποιούν χάλκινα πνευστά μουσικά όργανα.

Η λύση βρίσκεται το 1931, όπου και «γεννιέται» η πρώτη ηλεκτρική κιθάρα από μια ομάδα φίλων της ηλεκτρονικής και κατασκευαστές μουσικών οργάνων. Αρχικά, οι ηλεκτρικές κιθάρες διαθέτουν κούφιο αψιδωτό σώμα στο οποίο έχουν προστεθεί ηλεκτρομαγνητικοί μετατροπείς που κατασκεύαζε η εταιρία «Rickenbacker». Ο αμερικάνος κιθαρίστας Les Paul, πειραματίζεται καινοτομικά βάζοντας μικρόφωνα σε κιθάρες της εποχής, ενώ λίγο αργότερα ο μουσικός George Beauchamp κατασκευάζει την πιο πλήρη μορφή ηλεκτρικής κιθάρας την εποχή. Αυτή είναι και η περίοδος που πραγματοποιούνται οι πρώτες ηχογραφήσεις ηλεκτρικής κιθάρας από καλλιτέχνες του Hawaiian Style (Andy Iona) και της jazz (George Barnes).

Ο πρώτος επιτυχημένος εμπορικά τύπος συμπαγής ηλεκτρικής κιθάρας θα γίνει η «Fender Esquire» (αργότερα ονομάστηκε «Fender Telecaster»), το 1946, που την κατασκευάζει ο τεχνικός ραδιοφώνου Leo Fender, μέσω της ομώνυμης εταιρίας. Αυτή είναι η κιθάρα-κλειδί που κατάφερε να προσελκύσει πολλούς μουσικούς και να αποτελέσει την αιτία για την εξέλιξη και την ανάπτυξη καινούργιων μουσικών ειδών όπως το Chicagoblues, τη country, το πρώιμο rockn’ roll, το rockabilly,το bluesrockτου 1960 καθώς και σε κάποια είδη σύγχρονης ορχηστικής μουσικής.

Από εδώ και πέρα η ιστορία της ηλεκτρικής κιθάρας και κατ’ επέκταση της μουσικής, ξετυλίγεται με πολλή έμπνευση και δημιουργικότητα. Πολλά ταλέντα μας μυούν στο δικό τους μουσικό κόσμο εμπνέοντας τις επόμενες γενιές με τη δική τους ταυτότητα και την κατάθεση ψυχής που πραγματοποιούν στις δημιουργίες τους.

Από τη δεκαετία του 50’, ονόματα όπως ο Scotty Moore, o Cliff Gallup και ο Chuck Berry θα αποτελέσουν τους πρωτοπόρους της rockn’ rollμουσικής, με εκλεκτούς οπαδούς τον Jimmy Page και τον John Lennon. Ο Kenny Burrell και ο Muddy Waters θα γίνουν οι αγαπημένοι κιθαρίστες του Jimi Hendrix, ο οποίος αν και αυτοδίδακτος θεωρείται μέχρι σήμερα από πολλούς, ο κορυφαίος κιθαρίστας της ροκ μουσικής.

Ο David Gilmour, ο Carlos Santana, ο Mike Bloomfield, ο Duane Allman και ο Jeff Beck θα αποτελέσουν πρότυπα για τη δεκαετία του 1960 και θα μείνουν στη λίστα με τους «100 καλύτερους κιθαρίστες όλων των εποχών», σύμφωνα με έρευνα του αμερικανικού μουσικού περιοδικού «Rolling Stone».

H hardrock σκηνή του 1970 «απαιτεί» τα δυνατά σόλο του Angus Young (AC/DC), ο οποίος θα φορέσει τη μαθητική στολή του και θα εμφανιστεί στη σκηνή, κάνοντας το χαρακτηριστικό «duck walk», την ίδια ώρα που θα κλείνει σιγά-σιγά ο πρώτος κύκλος του κιθαρίστα, Richie Blackmore στην ιστορία των Deep Purple. Ο δωδεκάχρονος τότε, Yngwie Malmsteen επηρεάζεται από τον Blackmore, αγοράζει μία φθηνή κιθάρα Fender Stratocaster και μελετάει τις παρτιτούρες του «Fireball».

Φτάνοντας στη δεκαετία του 1980, ο Malmsteen έχει μια πετυχημένη καριέρα ως μουσικός και γίνεται ο δεύτερος καλλιτέχνης, μετά τον Eric Clapton, που θα επιλέξει η Fender να κατασκευάσει ειδικό μοντέλο κιθάρας με το όνομά του. Ονόματα που ξεχωρίζουν επίσης, είναι αυτά των Kirk Hammett και Steve Vai, μαθητές του πολυβραβευμένου Joe Satriani.

Ο Munky του συγκροτήματος ‘’Korn’’ προκαλεί αίσθηση στα 90’s, έχοντας ως μέντορα τον Vaiμε την αγαπημένη του κιθάρα «Ibanez Universe». Ο Zakk Wylde ξεχωρίζει ως φιγούρα και ως ταλέντο στο πλευρό του Ozzy, ενώ ο John Petrucci των Dream Theater αναγνωρίζεται μέσα από λίστες και συνεργασίες κορυφαίων μουσικών.

Μπαίνοντας δεκαετία του 2000, έχουν ήδη αποτελέσει πρότυπα για τους νέους, μορφές όπως, ο Jack White και ο Synyster Gates (Avenged Sevenfold) με τιμητικές διακρίσεις από μεγάλα μουσικά περιοδικά για τη δεξιοτεχνία τους στην κιθάρα. Στα «πηγαδάκια» της μουσικής βιομηχανίας ακούγεται και το όνομα του Jonny Greenwood από τους Radiohead και πολλοί κάνουν λόγο για το νέο μεγάλο ταλέντο της δεκαετίας.

Για όσους θέλουν να πάρουν μια γεύση σπάνιων δεξιοτεχνών της ηλεκτρικής κιθάρας προτείνουμε τρία άλμπουμ:

  • Van HalenVan Halen (1978)
  • The Jimi Hendrix Experience Are You Experienced (1967)
  • Led ZeppelinLed Zeppelin IV (1971)

και μπορείτε να δείτε στο youtube αυτά τα βιντεάκια:

http://www.youtube.com/watch?v=k5t_b9xOY-I John Petrucci (Dream Theater, Liquid Tension Experiment)

http://www.youtube.com/watch?v=d3QzbKwcWNE Steve Vai

http://www.youtube.com/watch?v=tkJNyQfAprY David Gilmour (Pink Floyd)

http://www.youtube.com/watch?v=KBMhlTi-bS0 Richie Blackmore (Deep Purple, Rainbow, Blackmore’s Night)

Συντάκτης: Μαρίνα Βεντούρη,

Influence:

Είναι το πρώτο περιοδικό που μέχρι να το ‘κλείσεις’ μένεις με καλή διάθεση. Είναι μία προσπάθεια να προβληθούν θέματα που να έχουν θετικό αντίκτυπο…