Θαυμαστά ταφικά μνημεία

Συντάκτης: Εύα Αρβανίτη

Το δέος που προκαλούσαν για αιώνες αρχαίοι τάφοι – όπως το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού – ενέπνευσε ανθρώπους διαφορετικών πολιτισμών να χτίσουν εντυπωσιακά μνημεία για τους νεκρούς τους. Οι τάφοι πολλών σπουδαίων βασιλιάδων και αυτοκρατόρων έχουν διασωθεί, παρέχοντάς μας πληροφορίες σχετικά με τις κοινωνίες που τίμησαν τους ηγεμόνες τους και προστάτευσαν τη μνήμη τους.

Τα ταφικά μνημεία που παρατίθενται, κατασκευάστηκαν με διαφορετική αρχιτεκτονική και καθένα από αυτά είναι με τον τρόπο του μοναδικό.

Ο τάφος του Ναπολέοντος

Ο Ναπολέων, αφού κατέκτησε το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, εξορίστηκε στο νησί της Αγίας Ελένης, στο Νότιο Ατλαντικό, όπου και πέθανε το 1821. Η σωρός του μεταφέρθηκε στη Γαλλία, όπου χτίστηκε προς τιμήν του ένας τάφος στο παρεκκλήσι του ναού Les Invalides, στο Παρίσι. Πάνω στον τάφο χαράκτηκαν οι στρατιωτικοί του θρίαμβοι. Η σωρός του τοποθετήθηκε μέσα σε έξι φέρετρα, το ένα μέσα στο άλλο. Το πρώτο είναι από επικασσιτερωμένο σίδηρο, το δεύτερο από μαόνι, το τρίτο και τέταρτο από μολύβι, το πέμπτο από έβενο και το τελευταίο από βελανιδιά. Ο τάφος σήμερα περιβάλλεται και από άλλους τάφους Γάλλων στρατιωτικών ηρώων.

Το πλοίο Oseberg

Θεωρείται το πιο περίτεχνο από τα νεκρικά πλοία των Βίκινγκς και ανακαλύφθηκε το 1903, νότια του Όσλο στη Νορβηγία. Ήταν καλυμμένο με άργιλο, ενώ μετά την εύρεσή του αλείφθηκε με συντηρητικό υλικό και επανασυναρμολογήθηκε. Το πλοίο ήταν φτιαγμένο από βελανιδιά και είχε 30 κουπιά, χωρίς ωστόσο να προορίζεται για ταξίδι. Φτιάχτηκε γύρω στο 820 μ. Χ. και πιθανολογείται ότι έγινε ο νεκρικός θάλαμος μιας πριγκίπισσας και της υπηρέτριάς της. Μαζί τους θάφτηκαν και τα αγαθά που θα χρειάζονταν στη μεταθανάτια ζωή, όπως μαγειρικά σκεύη και ένα κρεβάτι.

Οι πολεμιστές από τερακότα

Το 1974, κοντά στο Σιάν της βορειοδυτικής Κίνας, ανακαλύφθηκε τυχαία ένα από τα σπουδαιότερα αρχαιολογικά ευρήματα του 20ου αιώνα: ένας τεράστιος στρατός από πήλινους στρατιώτες, τοποθετημένος στο εσωτερικό ενός λάκκου. Οι στρατιώτες θεωρούνται φύλακες του τάφου του πρώτου Κινέζου αυτοκράτορα, Τσιν Σι Χουανγκτί (259 – 210 π. Χ.). Yυπάρχουν πάνω από 6.000 στρατιώτες σε φυσικό μέγεθος στον πρώτο λάκκο, και ακόμη περισσότεροι στους δύο άλλους που ανακαλύφθηκαν αργότερα.

Ο τάφος του Νιντόκου

Ο τρίτος μεγαλύτερος τάφος μετά τη Μεγάλη Πυραμίδα και τους πολεμιστές από τερακότα. Βρίσκεται στην Οσάκα της Ιαπωνίας και πιστεύεται ότι είναι ο τάφος του αυτοκράτορα Νιντόκου που βασίλεψε τον 4ο αιώνα. Έχει μήκος 486 μ. και ύψος 35 μ. Είναι ένας τεράστιος λόφος σε σχήμα κλειδιού, ο οποίος περιβάλλεται από τρεις τάφρους. Η σωρός του αυτοκράτορα μεταφέρθηκε στο κέντρο του μέσα από υπόγεια δίοδο. Οι αρχαιολόγοι, κάνοντας ανασκαφές τον 19ο αιώνα, ανακάλυψαν θησαυρούς, όπως μια επίχρυση στρατιωτική στολή, μια περικεφαλαία και ένα ξίφος μέσα σε μια σαρκοφάγο.

Ο τάφος του Τουταγχαμών

Ο Τουταγχαμών έγινε βασιλιάς της Αιγύπτου σε ηλικία 9 ετών και παρέμεινε μέχρι το θάνατό του σε ηλικία 18 ετών, το 1327 π. Χ. Ο τάφος του στην Κοιλάδα των Βασιλέων καταπλακώθηκε από τα χαλάσματα του τύμβου του Ραμσή ΣΤ΄ και έτσι δεν βεβηλώθηκε από τυμβωρύχους. Όταν ανακαλύφθηκε, ήταν ανέπαφος και περιείχε μερικά από τα καλύτερα δείγματα αιγυπτιακής τέχνης. Η μούμια του Τουταγχαμών ήταν τοποθετημένη σε μια ολόχρυση θήκη, η οποία βρισκόταν μέσα σε άλλες δύο επιχρυσωμένες ξύλινες θήκες.

Το «Θησαυροφυλάκιο»

Το λεγόμενο «Θησαυροφυλάκιο» στο Αλ – Χάσνα, είναι ένας μισοτελειωμένος ναός – πιθανόν της Ίσιδας – στην Πέτρα της Ιορδανίας. Ο ναός ήταν μέρος μιας σειράς από τάφους που χτίστηκαν τον τρίτο αιώνα π. Χ. από τους Ναβαταίους. Το οικοδόμημα είναι από ροζ αμμόλιθο, έχει πλάτος 27 μ. και ύψος 40 μ. και λαξεύτηκε πάνω στο βράχο. Αργότερα, το κτίσμα μετατράπηκε σε χριστιανική εκκλησία και χρησιμοποιήθηκε ως οχυρό από τους σταυροφόρους.

Το Τάτζ Μαχάλ

Ίσως το διασημότερο ταφικό μνημείο του κόσμου, στις όχθες του ποταμού Γιαμούνα, κοντά στην Άγκρα της Ινδίας. Χτίστηκε ως ναός αφιερωμένος στη μνήμη της Μουμτάζ Μαχάλ, της αγαπημένης συζύγου του Μογγόλου αυτοκράτορα Σαχ Τζαχάν, και στεγάζει τα λείψανα και των δύο. Ο αυτοκράτορας προσέλαβε πάνω από 20.000 εργάτες για να χτίσουν το μαυσωλείο, που ολοκληρώθηκε το 1649. Επειδή οι ανθρώπινες μορφές αποκλείονταν από την ισλαμική τέχνη, οι επιφάνειες του μνημείου είναι διακοσμημένες με σχέδια φυτών. Αρκετοί από τους θησαυρούς του κλάπηκαν, αλλά το ίδιο αναπαλαιώθηκε επιτυχώς.

Συντάκτης: Εύα Αρβανίτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.