Το θαύμα της φύσης στο εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας, στην Αρκαδία
Δεσπόζει σε μια κατάφυτη ρεματιά, ανάμεσα σε αιωνόβια δένδρα και τρεχούμενα, γάργαρα νερά. Άλλοι το λένε «θαύμα» κι άλλοι «ένα ακόμα γεωλογικό φαινόμενο». Ό,τι κι αν είναι τελικά, δεν προήλθε από ανθρώπινο χέρι, ίσως γι’ αυτό η ομορφιά του να είναι συναρπαστική και εξωπραγματική.
Πρόκειται για το εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας, που βρίσκεται στα όρια μεταξύ Αρκαδίας και Μεσσηνίας, ένα πραγματικά επιβλητικό θρησκευτικό μνημείο, χτισμένο κατά την επικρατέστερη εκδοχή, μεταξύ 11ου και 12ου αιώνα. Η μοναδικότητα του μικρού βυζαντινού ναού, έγκειται στο γεγονός ότι από την πέτρινη στέγη του ξεφυτρώνουν οι κορμοί δεκαεπτά μεγάλων δέντρων– κυρίως βελανιδιές- (οι ρίζες των δέντρων αυτών, που δεν είναι ορατές, καταλήγουν στο έδαφος διαμέσου των τοίχων του ναού) ενώ από τα θεμέλιά του αναβλύζουν τα νερά ενός κεφαλαριού. Οι επισκέπτες που συρρέουν στην περιοχή για να αντικρίσουν από κοντά αυτό το πραγματικά εντυπωσιακό παράδοξο της φύσης, το άμεσα συνδεδεμένο με τη χριστιανική πίστη, γεμίζουν δέος, θαυμασμό και συγκίνηση, ειδικά αν είναι γνώστες της τοπικής παράδοσης, η οποία εξηγεί την ύπαρξη του μικρού ναού.
Η ιστορία της Αγίας Θεοδώρας
«Κατά το Βυζάντιο, κάθε χωριό είχε αυτόνομο χαρακτήρα με τη δική του κοινωνική, διοικητική και στρατιωτική αρχή. Η νεαρή Θεοδώρα ήταν το μεγαλύτερο κορίτσι μιας φτωχής και πολύ θρήσκας οικογένειας με πατέρα ηλικιωμένο και άρρωστο. Στο χωριό της Θεοδώρας κάθε οικογένεια όφειλε να προσφέρει έναν άντρα για τον στρατό του. Αν αυτό δεν ήταν εφικτό, έπρεπε να μισθώσει ένα στρατιώτη να την εκπροσωπήσει. Το χρηματικό ποσό που απαιτείτο για την πληρωμή μισθοφόρου ήταν πολύ μεγάλο για τις δυνατότητες της οικογένειάς της ενώ ο πατέρας της ήταν ανήμπορος να πάρει μέρος σε μάχη.
Μην έχοντας άλλη λύση η Θεοδώρα σε ηλικία 17 ετών αποφάσισε να υποδυθεί τον άντρα και να καταταχθεί στο στρατό του χωριού της. Σύντομα βρέθηκε να πολεμά σε μάχες με περίσσιο θάρρος και όπως ήταν λογικό προήχθηκε σε βαθμό. Το σθένος της, αλλά και η σεμνότητά της την έκαναν αρεστή μέσα στο στράτευμα. Μια νεαρή κοπέλα γοητεύθηκε και την ερωτεύθηκε, νομίζοντας πως είναι νεαρός στρατιώτης. Η Θεοδώρα προσπαθούσε να μεταπείσει την κοπέλα λέγοντάς της ότι είναι αφιερωμένη στο Θεό. Η συνεχής άρνηση της Θεοδώρας, που δεν ήθελε να αποκαλύψει την ταυτότητά της, οδήγησε τη νεαρή κοπέλα στην εκδίκηση. Έμεινε έγκυος από κάποιον άλλο στρατιώτη και δήλωσε ότι ο στρατιώτης που είχε ερωτευθεί, δηλαδή η Θεοδώρα, ήταν εκείνος που την άφησε έγκυο και θα έπρεπε να την παντρευτεί.
Η άρνηση της Θεοδώρας, η οποία δεν ήθελε να αποκαλύψει το μυστικό της, στο συγκεκριμένο γάμο, δεν επέτρεπε παρά την καταδίκη της σε θάνατο λόγω ατίμωσης της νεαρής κοπέλας. Μη θέλοντας να αποκαλύψει το μυστικό της έως την έσχατη στιγμή οδηγήθηκε έξω από το χωριό και εκτελέστηκε. Τις τελευταίες της στιγμές προσευχήθηκε στο Θεό ζητώντας του «το σώμα μου να γίνει εκκλησία, τα χρόνια μου δέντρα και το αίμα μου νερό να τα ποτίζει».
Μερικούς αιώνες αργότερα, γύρω στον 12ο αιώνα, στο σημείο αυτό φτιάχτηκε ένα εκκλησάκι εις μνήμη της Αγίας Θεοδώρας όπου μεταφέρθηκαν και θάφτηκαν τα λείψανά της. Με την ολοκλήρωση του ναϊδρίου αυτού, φύτρωσαν 17 δέντρα στη στέγη του όσα και τα χρόνια της Θεοδώρας όταν θανατώθηκε. Με αυτόν τον τρόπο ολοκληρώθηκε ο θρύλος της Αγίας, ο οποίος μένει ζωντανός μέχρι σήμερα. Η μνήμη της τιμάται στις 11 Σεπτέμβρη.
Η επίσκεψη στο εκκλησάκι
Η επίσκεψή σας στο εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας μπορεί να συνδυαστεί με μια εκδρομή στην πανέμορφη Μεσσηνία. Ο ναΐσκος βρίσκεται κοντά στο χωριό Βάστα της Μεγαλόπολης σε μια κατάφυτη ειδυλλιακή ρεματιά με πυκνό δάσος από θεόρατες βελανιδιές. Η οδική πρόσβαση γίνεται από το Ίσαρι μετά από μια πανέμορφη κατηφορική διαδρομή. Κοντά στο εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας, σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία με τρεχούμενα νερά, λιμνούλες και βαθύσκιωτα πλατάνια, θα συναντήσετε τον παλαιό νερόμυλο, που σήμερα λειτουργεί ως εστιατόριο. Τέλος, μην παραλείψετε την περιήγησή σας στα αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής. Ανακαλύψτε τον Ίσαρη Αρκαδίας, χωριό απλωμένο αμφιθεατρικά σε καταπράσινη βουνοπλαγιά, το Δασοχώρι και την Άνω Μέλπεια Μεσσηνίας, χωριά γεμάτα πυκνή βλάστηση και ξεχωριστές φυσικές ομορφιές.