Ο Ραφαήλ Κουρμουλάκης είναι 27 ετών και είναι από την Κρήτη. Είναι Έλληνας επιστήμονας που κατόρθωσε να φτιάξει κάτι εκπληκτικό. …
Θανάσης Μπαμπαλής: Ο 17χρονος Έλληνας που δημιούργησε το πρώτο «έξυπνο» μπαστούνι για τυφλούς!
Ο Θανάσης Μπαμπαλής, με την βοήθεια του καθηγητή του Πληροφορικής, Γιάννη Σιταρίδη, δημιούργησε το πρώτο «έξυπνο» μπαστούνι για τυφλούς!
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις συμπατριωτών μας που επιβεβαιώνουν ότι ως Έλληνες φαίνεται να έχουμε μια έφεση στην τεχνολογία. Άλλη μια τέτοια περίπτωση είναι και του Θανάση Μπαμπαλή. Ενός 17χρονου από την Ημαθία που διέπρεψε στον 9ο μαθητικό Διαγωνισμό Πληροφορικής.
Στο πλαίσιο του διαγωνισμού, ο Θανάσης παρουσίασε το πρώτο «έξυπνο» μπαστούνι για τυφλούς που εμπνεύστηκε!
Η αξία της κατασκευής του είναι τεράστια, δεδομένου ότι οι τυφλοί στη χώρα μας αντιμετωπίζουν το μείζον πρόβλημα της μετακίνησης με ασφάλεια στα πεζοδρόμια – και όχι μόνο φυσικά…
Λίγες παραπάνω πληροφορίες για τον Θανάση
Ο Θανάσης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας και είναι μαθητής της Β’ Λυκείου στο 1ο Γενικό Λύκειο Αλεξάνδρειας.
Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, από μικρός είχε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο για την πληροφορική, όσο και για την τεχνολογία ευρύτερα…
«Σκέφτηκα να δημιουργήσω κάτι για να βοηθήσω τα άτομα με ειδικές ανάγκες.»
Την προηγούμενη χρονιά, ο Θανάσης είχε φτιάξει ένα ρομπότ για τις ανάγκες ενός εκπαιδευτικού συνεδρίου που έγινε στην Κεντρική Μακεδονία σχετικά με ρομποτικές εφαρμογές.
Από αυτή την εμπειρία του λοιπόν, του ήρθε η ιδέα να αξιοποιήσει τις γνώσεις του για την κατασκευή των ρομπότ, προκειμένου να δημιουργήσει κάτι χρήσιμο για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
«Ήθελα με κάποιο τρόπο να συνεισφέρω στο κοινό καλό…», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Θανάσης
Η βοήθεια του καθηγητή του
Σε όλο αυτό το εγχείρημά του βεβαία, δεν ήταν μόνος. Είχε και την συμβολή του καθηγητή του, Γιάννη Σιταρίδη, ο οποίος είναι έμπειρος εκπαιδευτικός Πληροφορικής.
Κάπως έτσι λοιπόν προέκυψε και το «έξυπνο» μπαστούνι που μπορεί να προσφέρει περισσότερη ευκολία, αλλά και ασφάλεια στη μετακίνηση ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης…
Το πρακτικό κομμάτι της κατασκευής του
Αφού «έπεσε» η ιδέα στο τραπέζι, τα υπόλοιπα έγιναν αρκετά γρήγορα. Το πρακτικό κομμάτι της δημιουργίας του πήρε μόλις… 15 μέρες!
Το κόστος για την δημιουργία του
Για την κατασκευή του, ο καθηγητής του ανέφερε τα εξής:
«Προμηθευτήκαμε τα ηλεκτρονικά, οι τιμές των οποίων είναι πολύ χαμηλές, καθώς και ένα ορειβατικό μπαστούνι που προσαρμόστηκε με τον κατάλληλο τρόπο. Το κόστος της δημιουργίας του δεν ξεπερνά τα 25 με 30 ευρώ, χωρίς το μπαστούνι.»
______________________
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διάνα Βουτυράκου: Η 23χρονη Ελληνίδα που βγήκε πρώτη στον κόσμο στην Ρομποτική
______________________
Πώς θα εξυπηρετεί τους τυφλούς το «έξυπνο» μπαστούνι
Το πρωτοπόρο αυτό μπαστούνι, μέσω ενός αισθητήρα υπερήχων:
- αντιλαμβάνεται τις αποστάσεις
- εντοπίζει τα εμπόδια κατά την κίνηση
- στέλνει ηχητικό μήνυμα στο κινητό του χρήστη, ώστε να μην πέσει πάνω τους
Επίσης οι τυφλοί που θα το χρησιμοποιούν, θα μπορούν να ειδοποιούνται τόσο για κοντινές στάσεις λεωφορείων όσο και για κοντινούς σταθμούς μετρό…
Τα μελλοντικά επαγγελματικά του σχέδια
Ο Θανάσης επιθυμεί να ασχοληθεί επαγγελματικά με την πληροφορική και ιδιαίτερα με την δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος.
Σε ό,τι αφορά την εμπορική εκμετάλλευση του «έξυπνου» μπαστουνιού, λέει στον καθηγητή του ότι δεν είναι στα άμεσα ενδιαφέροντά του, ωστόσο σκοπεύει να το βελτιώσει από τεχνολογικής πλευράς.
Κλείνοντας
Είναι ένα δημιούργημα, που αναμφίβολα αναμένεται να λύσει πολυάριθμα ζητήματα που αντιμετωπίζουν όσοι συνάνθρωποί μας είναι τυφλοί ή έχουν προβλήματα όρασης…
Από μας, πολλά συγχαρητήρια τόσο στον ο ίδιο όσο και στον καθηγητή του για τη θαυμάσια κατασκευή τους!